Паметник на Слободан Милошевич? Вижте колко вече има в Сърбия!

При комшиите се разгоря полемика в социалните мрежи
13 мар 2018 21:30, Елка Василева
107

Да има ли паметник на Слободан Милошевич в Сърбия? Социалните мрежи бяха залети от реакции по темата – някои с огорчение отхвърлят предложението, някои казват, че Милошевич вече има паметник и той е в самия център на Белград /полуразрушените сгради при бомбардировките 1999 г./, а някои предлагат на името на бившия президент да бъде наречен булевардът, по който преди 23 години преминаха стотици хиляди отчаяни хора, пише сръбският вестник "Блиц".

Две граждански сдружения официално излязоха преди дни с инициативата за издигане на паметник на бившия югославски и сръбски президент.

В галерията вижте всичките "паметници", които Слободан Милошевич има.

Една дума – деветдесетте

Трябва ли да припомняме какво се случи през 90-те години в бивша Югославия, докато начело на Сърбия беше Слободан Милошевич? За участието във войните, в които загинаха над 100 000 души, а без дом останаха няколко милиона, до голяма степен е отговорен Милошевич.

„Некролог

Слободан Милошевич

Благодарим ти за всички измами и кражби, за всяка капка кръв, пролята от хиляди заради теб, за страха и неизвестността, разбитите животи и изгубените поколения, за нашите мечти, които не осъществихме, за ужасите и войните, които, без да ни питаш, водеше от наше име, за целия товар, който хвърли на плещите ни.
Ще помним танковете по улиците на Белград и кръвта по тротоарите. Ще помним Вуковар. Ще помним Дубровник. Ще помним Книн и Краина. Ще помним Сараево. Ще помним Сребреница. Ще помним бомбардировките. Ще помним Косово. Тепърва ще го помним. И ще го бленуваме.
Помним загиналите, ранените, злощастните, бежанците. Помним унищожените си животи.
 

Ще помнят гражданите на Сърбия: Нада, Сречко, Живко, Слобода, Весела и Миле Чурчич“.

Снимка: Twitter

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 77, 80 Егати нацията,която тръгва на война"без мотивация",да умира по чужди земи?!Сърбите са искали нови,чужди територии,по това си приличат с руснаците,никога не им са достатъчни.Тази война е позорна за сърбите и славна за българите,"Войната на капитаните",защото Руия изтегля в последния момент от българската войска своите генерали,за да улесни победата на сърбите.Младите ни капитани размазват сърбите и ги обръщат в позорен бяг.
78
8
 
17
 
! Отговори
Никола Тесла преди 6 години
какви пестициди, сърбите произвеждат истинско месо и истински зеленчуци, не като в България където ни внасят бoклуците на Полша и Ирландия! Освен това имат и истинско кино, истински спорт и истинска музика! Нещо за което тук само можем да мечтаем.
77
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен78 Белград е жалко подобие на градът ,на Тито.В него има днес,най-много олющени и очукани,сиви сгради в Европа.Улиците са мръсни ,с дупки.Има само един Калемеград и много кръчми,където трещи турбофолк и месо в чиниите,пълно с пестициди.
76
9
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
ами честно казано сърбите щяха да ни направят услуга ако ни бяха превзели 1885г. А чак пък толкова героична да е тая победа не е, защото за тях е просто превземане на територия, тоест нямат мотивация, а за българите ножа в опрял до кокала
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 76 Не е вярно,дори в речниците и учебниците пише,че сръбският е мек,фонетичен език.Говоря го добре и съм чел сръбска литература,ти си руснак,или македонец,щом не знаеш тези неща за сръбския език.Пък и имам уши.
74
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Београд - ето това вече е истинска, красива столица! Не като мъpлявaта, панелна София. В София няма нито един уреден богаташки квартал, само в БГ можеш да видиш 5 звезден хотел и до него неасфалтирана улица цялата в дупки или обрасла трева 5 метра в съседство, ей такива мърлячи сте, не се сравнявайте със сърбите, това е обида за Сърбия!
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен74 "В гръб" ни нападнаха точно сърбите,насъскани от Русия и Австроунгария1885,за да унищожат България,като държава.Но претърпяха позорна загуба и удариха на бяг,подгонени от геройската ,млада българска армия.Докато българската войска е бшла лоцирана край турската граница,в очакване на боеве,Сърбия се възползва от този факт и напада България,сърбите изнасилват,палят и убиват из българските села,пияни и сигурни в успеха си.Но биват позорно разбити.
72
4
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Не е вярно, сръбския е твърд, това за което пишеш се отнася за полския и руския те са такива меки, мякaщи езици!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милошевич е погребан в двора на собствената си къща,в Пожаревац,като домашен любимец,или още по-лошо,като еретик,в разрез със всички правила на православието и сигурноста на останалите хора,живеещи там.Комунистите от сръбската социалистическа партия ,навестяват гроба му,от време на време ,за да помечтаят,колко голяма би била сега Сърбия и колко големи щели да са заплатите и пенсиите им.Забравяйки,че тъкмо той е виновен за стотицихилядите избити и прокудени хора от б.Югославия.
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да се видим ние българите през очите на французите:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/thumb/a/a7/Zurnal.jpg/390px-Zurnal.jpgето това сме ние българите - силни само когато нападаме някой в гръб.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен70 Оле,ти си много зле,щом и псувнята ти звучи "авторитетно",ясен си ми.Я се разкарай от бгсайт,върви в сръбската *** да драскаш там.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен70 Не ме разсмивай,точно ударението е "Мйеко",не като в българския език-твърдо.Сръбският говор е фонетичен и мек."бйело пуолйе","бйежи брйие",се произнася,вместо "бело поле"на български.Не дрънкай глупости,живял съм в Сърбия доста години.Хайде чао!
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 67,69 Висок ръст не означава многобройна нация.Апропо,с високият ръст,сърбите са се сдобили в смешението си с черногорци и хървати,те са наистина високи.Но,"високите етажи обикновено са празни".татари ли,значи си неграмотен ***,закърмен сфалшифицираната титова сръбска история,диктувана от Коминтерна и обогатена"от сръбските националшовинисти.Целият свят мрази сърбите,също като и руснаците.Затова тъпчите в чакалнята за членство в ЕС и молите за парите на европейските данъкоплатци.
66
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
самото ударение на думите в сръбския език говори за непримиримост, решителност, страст, гордост, чест. Сръбския е турбо език. Българския е бабешки, селски език. Примерно вижте как една и съща псувня на сръбски звучи много по-авторитетно и много по-заплашително отколкото на български.
65
3
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
Големи глупости написа. Сърбите са нация в пълния смисъл на думата. Ако бяха от 22 националности както написа щяха ли да се славят с толкова висок среден ръст, едни от най-високите хора в света са. Това говори че имат общи черти помежду си, тоест сърби са. Ако някоя нация е съставена от етности това е източната съседка на сърбия - България където населението е смесено от тaтари, турци, рoми, евpeи, арменци, власи, прабългари и славяни.
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен66 Напротив,сръбският език е смешен,селски език,дори звучи така и ударението на думите е комично.Става за вицове.Например,"Яоо!-възклицание."Я одох бре,па де си ти?",или "Баш ме брига за тебе,майке ти!"...Немой плакати","Полудечу"...Йок!/като торицание,турцизъм,много разпространен8 идруги.Псува се,като добър ден и от децата.Сърбите са единствената нация,която псува Бог."еботе Бог"?!
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен65 Това е една голяма лъжа,на която и ти не вярваш.В Сърбия по-голямата част от населението е от малцинства,въпреки сърбизацията,която тече повече от 100 години там.Само във Войводина има 22 националности,в Санждак са само мюсюлмани-санджаклии,на юг-българи,албанци,днес и македонци.Сърбите заминаха на гурбет още от времето на Тито и останаха извън страната,или побягнаха от войната на сръбските националшовинисти и сепаратисти,водени от кръволока Милошевич,като бежанци и не се върнаха.
62
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз от няколко месеца започнах да уча сръбски език, определено е по-изпипан и по-изискан от българския. Българския е селски език
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една шепа народ останаха в територията между Румъния и Гърция (българите колко да са може би около 3-4 милиона), в Сърбия населението е изцяло сръбско, няма турци, пoмaци, има мaлкo ......, но в сравнение с тук са 10 пъти по-малко. Сърбите имат огромни общности в Германия, Австрия, Швейцария, САЩ и Австралия. Така че бих обобщил в Сърбия населението е около 7.1 милиона но само сърби, а в България е 7.2 милиона но пълно с разни етноси като aрменци, евреи,......., тyрци, пoмaци, рycнаци
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен60 Радваме се,че се ядоса,това е добър знак,щом сърбомани и руски *** се ядосват,значи за България,всичко е ОК.