Румъния се оплака от нас: Не поддържаме река Дунав

Твърди пред ЕК, че не спазваме условията за корабоплаване
13 мар 2018 20:52, Петя Славова
26
Румъния се оплака от нас: Не поддържаме река Дунав
Снимка: архив, Булфото

Петнайсет румънски евродепутати са изпратили уведомление до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря за мобилността и транспорта Виолета Булц и председателя на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент Карима Дели, в което се твърди, че българските власти не са изпълнили задълженията си за осигуряването на условия за корабоплаване по река Дунав, предаде Аджерпрес.
В основата на уведомлението стои меморандум, изготвен от румънските пристанищни оператори във връзка с липсата на участие на българските власти в осигуряването на плаваемостта по река Дунав, според съобщение на бизнес организацията "Constanta Port Business Association".

В документа се изразява "растяща загриженост и разочарование от неосъществяването на дейности по драгаж в плавателния сектор, за който отговарят българските власти, което създава проблеми и засяга единния, свободен и конкурентен европейски пазар".

"Липсата на действия от страна на българските власти въпреки многобройните опити за сътрудничество от страна на румънските власти е още по-разочароващо, като се има предвид че Дунав е една от най-големите реки в Европа, половината от чиято дължина, тоест 1100 км, преминава през Румъния (...) Липсата на готовност за сътрудничество, показана от българската страна по отношение на справянето с тази ситуация, има сериозни последствия върху цялата европейска транспортна система и върху икономическите отношения на страните членки", се посочва в цитираното съобщение, предава БТА.

Според асоциацията на румънските пристанищни оператори до този момент румънската страна е направила редица опити да реши проблема с плаваемостта по река Дунав през цялата година чрез двустранни преговори. Румънските власти са уведомявали българските си колеги и са се опитвали да разговарят с тях, включително и на европейско ниво, от 2011 г. насам.

В крайна сметка, според цитирания източник, румънските власти са осъществили дейности по драгаж по собствена инициатива и за собствена сметка, а диалогът бил прекратен.
"Следователно смятаме, че това вече не е двустранен проблем и възнамеряваме да повдигнем този въпрос отново на европейско ниво и да поискаме незабавната намеса на европейските институции за решаване на този проблем, което е от голямо значение за транспортния и туристическия сектор", се посочва в съобщението, като се отбелязва, че "румънските власти и бизнес организациите са готови да подкрепят българската страна в изпълнението на задълженията" за създаване на условия за корабоплаване по река Дунав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
Да върнат Южна Добруджа и ще изчистим, като ни взеха 20% от поречието на Дунав да чистят 100% на нас ни е все през оная, ние и без туй не го ползваме.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците бръмчат защото си използват пристанищата и непочистените участъци им пречат. На нас ни е все едно защото почти не ползваме пристанища. Та всъщност ако наливаме пари за почистване, то помагаме на Румънците. В случая е по добре че не сипваме пари за нищо, Румънците да си почистят като имат далавера.
22
2
 
1
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До мамалига1.Абсолютно вярно е! Не съм румънофоб, но поговорете в Добруджа със старите хора да чуете какво ще Ви разкажат... 2.Точно така, Южна Добруджа се връща преди участието им във ВСВ, но след нейния край НЕ СЕ ВРЪЩА НИКОЙ от тези мобилизирани Българи....3.Написъл съм го заради ЗАЛЬОХАНИТЕ като тебе! За пореден път се убеждавам,колко малко се знае за Българската История, дори новата, пък какво остава за древната.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и ние имаме оплаквания към тях ,питаха ли Баце като дават по големи заплати и пенсии у тях !
20
2
 
8
 
! Отговори
Експерта преди 6 години
Не го поддържаме, щото за да *** лентички на него требе лентореза да се качи на понтон, а той страда от речна болест и се главозамайва.
19
0
 
21
 
! Отговори
Бабет преди 6 години
То ние пътищата не си поддържаме...
18
2
 
10
 
! Отговори
мамалига преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТИ това какво общо има с корабоплаването и парите,които отидоха за софийското метро.А дори и не е вярно.Крайовската спогодба връща Добруджа на България преди войната.Или българските граничари са неподкупни..Остави простотиите и виж къде е Румъния сега и къди сме ние.
17
0
 
16
 
! Отговори
PS. некой преди 6 години
и бараката още не е боядисана и Шенген се вижда през един крив но скъп макарон!
16
0
 
15
 
! Отговори
некой преди 6 години
те парите са отишли за боядисване на онази барака на турската граница - която според ЦЦ ни спъвала за Шенген. Предвид секретността на задачата немало обществена поръчка и тя отишла при 'най много обещаващия' и на най голямата цена. Той обаче не знаел че бараките имат четири стени - и сключил още 3 анекса за добоядисване. После се оказало че боята струва пари - следвало и 4ти анекс. Да не продължавам по нататък - но за Дуав пари не останали...
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Борисов 1,2 и 3 всичко се руши, нищо не се гради, нищо не се поддържа! Откраднатите милиарди от народа отиват в личните му сметки, както и на тези протежета, които са около него.
14
0
 
17
 
! Отговори
Б.Б. Тикви Кинг преди 6 години
Няма пари за Дунава защото трябват пари за СТРАТЕГИЧЕСКИ важните ГКПП Златоград, ГКПП Рудозем, ГКПП Резнипрепуциум и т.н. Пък и за ГЕРБ Северна България не значи нищо!
13
1
 
21
 
! Отговори
.............. преди 6 години
185 милиона евро за корабоплаването по Дунав през 2016г бяха пренасочени за метрото. Това е причината.
12
2
 
12
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Малко преди присъединяването към България на Южна Добруджа - 1940г., румънското правителство мобилизира местните Българи-мъже в румънската армия, но от тях никой не се връща след края на ВСВ. Официалното съобщение е, че са загинали във войната, а всъщност те веднага са избити. Част от труповете са хвърлени в понорите и затрупани , а други - в река Дунав. Спасяват се само тези, които вместо да отидат на мобилизационния пункт, преминават в България, подкупвайки корумпираните румънски граничари.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският участък на Дунав се намира в Северна България и затова в София не ги интересува,но виж ,ако беше на гръцката граница,нещата щяха да са съвсем други! Пък ако ставаше дума за участък от черноморското крайбрежие фирмите щяха да се бият да поправят нещата и министрите всеки ден щяха да бъдат по морето да контролират решаването му.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те ако знаят колко неща не поддържаме ще се разплачат румънските евродепутати
9
4
 
16
 
! Отговори
Умен гербераст преди 6 години
Какъв Дунав, какви пет лева, ве мамалиги? Това е на Север, ние ся сме тръгнАле на Запад, вожда Винету така заръчА. Там да копаме, там са наште интереси.
8
1
 
15
 
! Отговори
Алов преди 6 години
Няма ли келепир 1 : 10 не ни търсете
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе той ГЕРБ България не подържа , та чак пък Дунав. Сега за няколко дена ще поддържаме Западните Балкани и след това Истанбулската конвенция.
6
1
 
27
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Питайте ББ, за да видите, че няма такова нещо. Българският участък на Дунав се поддържа перфектно.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският участък на Дунав се намира в Северна България и затова в София не ги интересува,но виж ,ако беше на гръцката граница,нещата щяха да са съвсем други!