Румъния се оплака от нас: Не поддържаме река Дунав

Твърди пред ЕК, че не спазваме условията за корабоплаване
13 мар 2018 20:52, Петя Славова
26
Румъния се оплака от нас: Не поддържаме река Дунав
Снимка: архив, Булфото

Петнайсет румънски евродепутати са изпратили уведомление до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря за мобилността и транспорта Виолета Булц и председателя на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент Карима Дели, в което се твърди, че българските власти не са изпълнили задълженията си за осигуряването на условия за корабоплаване по река Дунав, предаде Аджерпрес.
В основата на уведомлението стои меморандум, изготвен от румънските пристанищни оператори във връзка с липсата на участие на българските власти в осигуряването на плаваемостта по река Дунав, според съобщение на бизнес организацията "Constanta Port Business Association".

В документа се изразява "растяща загриженост и разочарование от неосъществяването на дейности по драгаж в плавателния сектор, за който отговарят българските власти, което създава проблеми и засяга единния, свободен и конкурентен европейски пазар".

"Липсата на действия от страна на българските власти въпреки многобройните опити за сътрудничество от страна на румънските власти е още по-разочароващо, като се има предвид че Дунав е една от най-големите реки в Европа, половината от чиято дължина, тоест 1100 км, преминава през Румъния (...) Липсата на готовност за сътрудничество, показана от българската страна по отношение на справянето с тази ситуация, има сериозни последствия върху цялата европейска транспортна система и върху икономическите отношения на страните членки", се посочва в цитираното съобщение, предава БТА.

Според асоциацията на румънските пристанищни оператори до този момент румънската страна е направила редица опити да реши проблема с плаваемостта по река Дунав през цялата година чрез двустранни преговори. Румънските власти са уведомявали българските си колеги и са се опитвали да разговарят с тях, включително и на европейско ниво, от 2011 г. насам.

В крайна сметка, според цитирания източник, румънските власти са осъществили дейности по драгаж по собствена инициатива и за собствена сметка, а диалогът бил прекратен.
"Следователно смятаме, че това вече не е двустранен проблем и възнамеряваме да повдигнем този въпрос отново на европейско ниво и да поискаме незабавната намеса на европейските институции за решаване на този проблем, което е от голямо значение за транспортния и туристическия сектор", се посочва в съобщението, като се отбелязва, че "румънските власти и бизнес организациите са готови да подкрепят българската страна в изпълнението на задълженията" за създаване на условия за корабоплаване по река Дунав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
12
 
! Отговори
Хомо Механотехникус преди 6 години
Една бетонна стена през средата на Дунава по дължина от Видин до Черно море ще реши въпроса!
3
0
 
16
 
! Отговори
Оплакванията преди 6 години
до Арменския поп, там ББ е на гореща линия
2
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато в Лондон, на пресконференцията, български емигранти попитаха тиквата, кога ще стигнем румънците,оня взе да пелтечи, а дивата копанарка - пиарка се чудеше какво да прави. Като това не беше отразено от безпристрастните медии, които са на сто и двадесето място по свобода на словото. Всички незгоди в държавата, са причинени от мършичките гладни на държавна хранилка.
1
12
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Оплачете се на Руския патриарх да го......