Западните Балкани – във фокуса на Европа и след нас

Румъния също ще запази фокуса върху интеграцията на Балканите
13 мар 2018 11:45, Боряна Павлова
19
Западните Балкани – във фокуса на Европа и след нас
Снимка: БТА

Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани и през нейното европредседателство през 2019 година. Това заяви пред БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"Това означава, че дългосрочният външнополитически приоритет на България – стабилност, просперитет, сигурност на нашите съседи, ще продължи да бъде във фокуса на ЕС и по време на Румънското председателство. Има вече такива сигнали и от Хърватска, която е третата държава от следващото трио. Продължава се един период от около две години и половина на държави, които поемат ротационното председателство и които считат, че българският приоритет е изключително важен за целия ЕС. Това, което ме радва, е, че виждам ангажимент и фокус, очевидно осъзнато, че това трябва да бъде дългосрочно, не само по време на нашето трио", посочи Захариева.

Тя изрази надежда, че след обявяването на доклада на тема "Разширяване", което ще стане през април от страна на ЕК, и Съветът по общи въпроси през юни, ще започнат на реални преговори за членство с Македония и Албания. По време на Австрийското председателство ще се подготвят самите документи, ще се проведе дебат по преговорните директиви. Те ще имат ключова роля. Със сигурност фокусът няма да е формален, коментира вицепремиерът Захариева.

"Това, че Косово не е припозната, не означава, че ние трябва да оставим там "сиво петно на картата на Балканите", каза още тя и добави, че диалогът между Белград и Прищина е много важен и за двете страни. По думите на вицепремиера на тристранната среща България – Румъния – Гърция в Букурещ е имало дебат и по Дунавската стратегия.

България е много активна и има традиция – държавата, ако има дунавска страна, да бъде председател и на Комитета по Дунавската стратегия. Ние сме фокусирани върху туризъм и култура. Румънците също. Нашето намерение е да има връзка между Дунавската стратегия и регион и Черноморския регион. Румънците също считат това за важно и ще продължат. Те сериозно обмислят варианта – това да е техният приоритет на председателството, каза още вицепремиерът Захариева.

Тя допълни, че на срещата България и Румъния са получили подкрепата на Гърция за Шенген, като е приета и декларация, в която ясно се декларират приоритетните проекти.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
И тая преди 1 година
Не се усеща какви ги дроби. Жал ми е за нея. Не е лесно да бъдеш пушка в ръцете на шефа,но пушка без патрони.
16
0
 
2
 
! Отговори
НАПРАЗНО преди 1 година
Май че на 26-ти няма да има среща ЕС - Ердоган във Варна.
А Боко толкова репетира да вари шербет.
15
0
 
10
 
! Отговори
Yoyo преди 1 година
Тази коза знае ли за кво говори:)))
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоу,министърката,не разбра ли,че темата за Западните Балкани утече в канала.И престани да се ослушваш като изпърдял се пътник в градски явтобус,ами кажи нещо за скандалната реч на Ердоган.Или и той като Юнкер ти е началник.Брех тия ваши началници.Много станаха нещо и все на пачи яйца ви насаждат.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази за Румъния ли работи или против Румъния и в двата сучая ще ни докара някоя беля.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тая очилата скумрия не разбра ли,че темата за Западните Балкани вече е затворена страница.И то лично от началника и Юнкер.И да и се вярва,и да не и се вярва на госпожата,напъните на Байх.. се провалиха с гръм и трясък.А може би и новите играчки на чичко Путин имат пръст в този еврорезил.А иначе не чухме досега нищо от тази неграмотна сорошка калинка за речта на Ердоган от онзи ден,в която Кърджали беше вкаран в духовната граница на Турция.
11
0
 
20
 
! Отговори
ПИШЕ преди 1 година
МАДАМ, КАКВО СТОВА СЛЕД ИЗКАЗВАНЕТО НА ЕРДУГАН ?????
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Одрин аташето на трети март почете паметта на турски войници. Нашето Министерство се прави на глухо. Но тази е още министър и не и дреме. Сигурно даже Слънцето я е потупал по гърба, че си трае.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това недоразумение до кога ще ръси тъпизми и няма ли поне да се изрепчи на болежките на Ердоганя за Кърджали или пак си подвива опашката по заповед на тиквата.
8
0
 
14
 
! Отговори
оШфорко преди 1 година
Дечицата на Гинка учели в скъпото швейцарско училище "ЛЕ РОЗЕ" Гинче да си в днешно време,ако зад теб стои някой Гинчо...
7
0
 
21
 
! Отговори
evala преди 1 година
ГРОБ оправиха България, в цялата държава всичко е перфектно образование, здравеопазване, инфраструктурата е на ниво като в Германия заплатите също, българите се размоножават като зайци всеки е с по 5 апартамента и две вили на море и планина
къв е проблема БАце да тръгне да оправя и балканите да станат и другите БЕЛИ хора
6
1
 
14
 
! Отговори
българина преди 1 година
ако немския външен министър поеме ангажимент от името на всички германци и ердоган каже че части от германия са в границите на неговото сърце, дали този човек ще е повече министър ако не реагира! на предателите децата им да умрът
5
0
 
19
 
! Отговори
бг преди 1 година
Кате,не разбра ли,че не те е.бав.ат за слива? Боко сам си върши нещата. Не дава никой да му отнема правото да е кралят-слънце... За смях е навсякъде,ама на него не му пречи да се перчи... Багажа му е толкова... В цялата държава цари една пълна бъркотия. Целта е народа да е в неведение и да се краде,краде,краде...
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива като тая са на ключови позиции в държавата после мъжете виновни и само те са шефове. Остава някоя калинка или гинка да ни стане военен министър.
3
0
 
21
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Калинката от снимката няма ли да коментира думите на Ердоган за Кърджали или Баце и е забранил да говори против него?
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас кога ще ни интегрират към западна Европа?
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви Западни Балкани, какви пет лева. Тая отдавна не се беше появила да ръси небивалици.
Юнкер преди седмица каза ли, че ЕС до 2025-та няма да се разширява?
Каза.
Мечтите на Баце увехнаха. Нищо, че приоритет му е да оправя света.