Не се раждат деца в Сърбия! Вучич с план – пари

За първо дете комшиите ще дават ?850 еднократна помощ
19 мар 2018 08:30,
52
Не се раждат деца в Сърбия! Вучич с план – пари
Снимка: Reuters

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че най-големият проблем на Сърбия е, че няма деца и затова той е решил да формира съвет по демографска политика, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

На извънредна пресконференция в президентството Вучич каза, че е крайно време държавата да започне да се занимава с проблема за липсата на деца, и уточни, че съветът ще разглежда мерки за стимулиране на раждаемостта, ще дава предложения и ще прави експертни анализи.

Президентът каза, че планът за действие на този орган предвижда майките да получават за раждането на първо дете 100 000 динара /850 евро/ еднократна помощ, за второ дете - 10 000 динара /85 евро/ месечно в продължение на две години, за трето дете - 12 000 динара /102 евро/ месечно в продължение на 10 години и за четвърто дете - 18 000 динара /153 евро/ за 10 години.

"В зависимост от решаването на косовския проблем, през 2060 г. Сърбия ще има между 3,9 и 5,5 милиона жители. Във всички случаи ще бъдем по-малко, отколкото сме сега. Сами сме виновни за това", каза Вучич, като предупреди, че 1,7 милиона от тях ще бъдат пенсионери и това ще означава, че страната вече няма да има никакъв икономически потенциал.

След като изнесе поразителни данни за спада в раждаемостта, президентът призова работодателите да уважават майките, да проявяват повече разбиране за отпуските по майчинство, а бременността да не бъде повод за отстраняване от работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
34
 
! Отговори
ххх преди 6 години
Егати ние дали един ден ще имаме такива политици???