В Гърция заловиха турски храни, съдържащи опасни вещества

Към момента са иззети 400 тона плодове, зеленчуци и ядки
19 мар 2018 20:30, Елка Василева
30
В Гърция заловиха турски храни, съдържащи опасни вещества
Снимка: архив, Reuters

Гръцките власти са иззели 400 тона плодове, зеленчуци и ядки, внесени от Турция, които съдържат опасни и дори отровни вещества. Проверяват се всички магазини и открити пазари, предимно в северната област Еврос, която е в близост до Турция и вносът е предимно от съседната страна.

Предупреждават се клиентите задължително да изискват при покупка документ за извършена проверка от санитарните органи.

В зелени и червени чушки е открит пестицид, който не се използва повече от 40 години, коментират от гръцката агенция по безопасност на храните, съобщи БНР.

Наличието на отровни за хората вещества са открити и в ядки – орехи, бадеми, фъстъци и лешници.

Агенцията по безопасност на храните продължава проверките в цяла Гърция, като предупреждава, че и малко количество от некачествената стока може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

В отговор на въпрос на БНР дали Българската агенция по храните ще вземе адекватни мерки и ще повиши контрола върху аналогични стоки, внесени от Турция в България, от там съобщиха, че до момента гръцките власти не са изпратили съобщение за такъв проблем по системата за бързо оповестяване. От агенцията уточняват още, че всяка пратка с плодове и зеленчуци на българско-турската  граница се проверява за опасни пестициди и до момента такива не са открити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тук нашите ни тровят с тях и никой не смее. Парите са важни
8
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно толкова опасно отровни храни, а нито един грък не е умрял до сега.Тази кампания да не е заради двете гръцки войничета преминали незаконно границата и търкащи наровете в турския затвор?
7
4
 
5
 
! Отговори
turk преди 6 години
4akame o6te novina za afrin kolko civilni(teroristi) sa ubitii u4ili6ta i bolnici vzrivenii muhahha mai na nqkoi mu vleze maslinovata klonka :))))
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
13 е фатално заради Константинопол...1453... 1+4+5+3= 13 и като включиш свещения ден на мюсюлманите петък:-)станало петък 13...Още много фатални числа ще имате!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко, ще ги реекспортират за България, тук ще се изядат.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай да отклоним малко внимание... Вчера ни заболя за втори път с тази дата!Първия път беше на 18.03.1915 в Чанаккале... И 18 ще го обяват за фатално число...А българите дали знаят защо 13 го бяха обявили за фатално:-)
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На бай *** такива отрови не му действат. Той ползва зеленчуците за салата и за менте ракията. И ракията отровна и салата и пак е жив. Те такова животно ако се роди некъде нема да се очува изобще. Колкото до контрола на вноса такъв липсва. На границата никой не проверява нищо. Просто шофера си плаща там където требе и го пускат. Кой ще седне да се занимава да отваря камиона пък да рови в чувалите пък да ги носи у лабораторията пък там се иска време да излезне пробата а камионите се трупат!
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В отговор на въпрос на БНР дали Българската агенция по храните ще вземе адекватни мерки и ще повиши контрола върху аналогични стоки, внесени от Турция в България, от там съобщиха, че до момента гръцките власти не са изпратили съобщение за такъв проблем по системата за бързо оповестяване. От агенцията уточняват още, че всяка пратка с плодове и зеленчуци на българско-турската граница се проверява за опасни пестициди и до момента такива не са открити."Гърците ги заболяло за Африн... 18.03.
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хвърли кал на слънцето, па може и следа да му остане!!!Днеса се чуди та чуди с какви новини да манипулира Турция след операцията Африн!!! Ах как болии :-)