Гърция предпочита името "Горна Македония"

В четвъртък гръцкият външен министър отива в Скопие
20 мар 2018 19:00,
46
Гърция предпочита името "Горна Македония"
Снимка: Архив, Reuters

Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас разкри съдържанието на предложението, което е отправил в Скопие за разрешаване на спора за името на Македония. Това се е случило в кулоарите на срещата на външните министри на страните-членки на ЕС в Брюксел.

Той е заявил, че проектопредложението е в ръцете на македонското правителство, като е добавил, че предпочитаното от Атина име на бившата югорепублика е "Горна Македония", пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитирано от "Фокус".

"Съставихме текст, който представлява цялостната ни позиция за разрешаване на всички проблеми, които имаме с БЮРМ (Бивша югославска република Македония), както и дневен ред за бъдещото ни сътрудничество, което ще бъде от полза и за двете страни. Изпратих предложението в Скопие преди няколко дни", е заявил Кодзиас.

В документа се съдържат пет приемливи варианта за новото име на бившата югорепублика, като Атина има предпочитания към "Горна Македония", като са включени и "червени линии".

Гръцкото издание припомня, че ръководителят на гръцката дипломация трябва да се срещне с македонския си колега Никола Димитров в Скопие в четвъртък и се очаква резултатите от преговорите да бъдат решаващи за бъдещото развитие на разговорите между двете страни и за това дали е възможно да бъде намерено решение на спора за името.

Освен с Димитров, Кодзиас ще се срещне и с лидерите на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония на македонците. Гърците ДГД.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези земи са български от векове, също и половината Гърция - северната й част.Така че маляките да си гледат работата. Ама нашите продажни политици не смеят да кажат гък. Особено пък торбата с ла-на от Банкя.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та сикимде горна Македония
1
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре е да си бъде само МАКЕДОНИЯ. Иначе е много объркващо.