Гърция предпочита името "Горна Македония"

В четвъртък гръцкият външен министър отива в Скопие
20 мар 2018 19:00,
46
Гърция предпочита името "Горна Македония"
Снимка: Архив, Reuters

Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас разкри съдържанието на предложението, което е отправил в Скопие за разрешаване на спора за името на Македония. Това се е случило в кулоарите на срещата на външните министри на страните-членки на ЕС в Брюксел.

Той е заявил, че проектопредложението е в ръцете на македонското правителство, като е добавил, че предпочитаното от Атина име на бившата югорепублика е "Горна Македония", пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитирано от "Фокус".

"Съставихме текст, който представлява цялостната ни позиция за разрешаване на всички проблеми, които имаме с БЮРМ (Бивша югославска република Македония), както и дневен ред за бъдещото ни сътрудничество, което ще бъде от полза и за двете страни. Изпратих предложението в Скопие преди няколко дни", е заявил Кодзиас.

В документа се съдържат пет приемливи варианта за новото име на бившата югорепублика, като Атина има предпочитания към "Горна Македония", като са включени и "червени линии".

Гръцкото издание припомня, че ръководителят на гръцката дипломация трябва да се срещне с македонския си колега Никола Димитров в Скопие в четвъртък и се очаква резултатите от преговорите да бъдат решаващи за бъдещото развитие на разговорите между двете страни и за това дали е възможно да бъде намерено решение на спора за името.

Освен с Димитров, Кодзиас ще се срещне и с лидерите на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Нещо като "Горно Нанадолнище". Какво пък, и така да е. Ако Македония е съгласна, ние сме пас.
43
1
 
3
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 6 години
Тъй като Македония има три части :1. Пиринска в България2. Егейска Македония в Гърция3. Вардарска Македония в БЮРМНАЙ ДОБРИЯ ВАРИАНТ ЗА ИМЕ Е ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯПО СИТЕ ЗЕМИ НА МАКЕДОНИЯ ЖИВЕЯТ ОТ ВЕКОВЕ КОРЕННИ БЪЛГАРИ ТЪЙ КАТО Е ЧАСТ ОТ ЗЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ - МИЗИЯ, ТРАКИЯ, МАКЕДОНИЯ ! ОБЕДИНЕНИЕ НА ТЕЗИ ОБЛАСТИ Е ИДЕАЛА НА БЪЛГАРЩИНАТА ! СЪРБИТЕ И ГЪРЦИТЕ СИ ГИ ОТКРАДНАХА С ПРОТЕКЦИЯТА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ!
42
1
 
8
 
! Отговори
А преди 6 години
Македония- област в Гърция, Питам Горна Македония като каква ще се явява-явно част от цялото! Демек-гръцка! Ето къде е заровено кучето
41
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ако искат НАТО и ЕС да се кръстат Джендерска република Македония и да взема Истанбулската конвенция за конституция.
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям срам. Да ти сменят името на "2000 годишната" ти държава :)) Да бяха се върнали в България, където им е мястото. Позор.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава нашата македония трябва да се казва странична Македония ,византийчетата ги вълнува името на държавата ,а нищо не казват с каква националност са хората които живеят там ,по тази тема си малчат защото ще трябва да признават малцинство в Гърция ,всъщност поблема с името ще се влачи дълго време,византийски номера
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да е само името ново а всичко,име на народа,на езика,промяна на конституцията ако искат,ако ли не проблемът е техен!
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А коя държава ще кръстите Долна Македония... България ли??? Макар, че българите биха предпочели да е Горна България ама :-):-):-)Кому беше нужно да се смени името на Македония, ако си остане така какво ще стане...:-):-):-)
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изчеткват ги уж да се наричат горномакедонци но много силно мирише на претопяване.
35
0
 
8
 
! Отговори
византийски номера преди 6 години
Гърците ОЧАКВАНО се изметнаха.Не искаха изобщо Македония в името а сега "Горна" та после да я анексират и обединят с "Долна" която е на тяхна територия.
34
1
 
10
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Добре де, аз ли не зацепвам нещо? Нима името Горна Македония не предполага, че съществува също и Долна такава, което би значело, че един ден те могат да решат да се обединят в една Македония?!? Как по този начин се решава проблема, от който уж бягаме??
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе оставете македонците да си се казват както си искат. Те казват ли ви на вас как да се казвате?
32
0
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Прав си, но до 1945-та година. В момента реалността е друга. Македонците са наши врагове, цялата идея за създаването на БЮРМ се основава на отричане на българския произход, омраза към България и дори налагане в БЮРМ на идеята за принадлежност към различни раси на българи /татари/ и македонци/антични/. Предвид членството в ЕС на България и Гърция, то ние сме братя в един общ съюз с гърчолята.
31
9
 
12
 
! Отговори
На Вуте да му е зле преди 6 години
Българите мразят всичките си съседи. Мразят дори съседите си във входа.А най-много мразят себе си.
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Македонците са наши братя, а гърците винаги са ни били врагове."Македонциет не са ни братя, щото такава нация няма. А Гърците, че са ни врагове - ем да, сега ли се сети? Турците също, Румънците и те не ни мислят доброто, а Сърбия е ясна...
29
6
 
5
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Ние турците имаме една поговорка: На гладния като му тypиш топла питка в скута и му мърда оная работа. Така и с гърците. Кой разбрал разбрал. В случая топлата питка е омесена от Меркел.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какъв е проблема да продължи да си се нарича БЮРМ? А, да - пропада им идеята за "античните бюрмаджий".... ахахахахаха.
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците са наши братя, а гърците винаги са ни били врагове.Почетете малко история и ще разберете. Те са палили цели български села, населени с македонци за да ги прочистят етнически.И това не е станало толкова отдавна - само преди 70 години.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за Лева Македония. А Пиринска да е Десна Македония. Нали сме десни, скъсахме с комунизма.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лукавите византийци искат да забият един последен кинжал между Македония и България,защото според това тяхно деления на Македония,в горна Македония спокойно може да попадне и Пиринската и част,а всеки трезво мислещ българин много добре разбира,на кого ще си го изкарат македонците след гръцката гавра.Ама,нали сме си овце,утре,когато предявят претенции към пиринския край,ще изхъмкаме и тихомълком ще им я предоставим - в името на "добросъседството",така,както ще отстъпим Родопите на Ердоган!Ме-е