Вучич: Искам да изведа Сърбия от пропастта!

Докато съм президент, Сърбия няма да бъде унижавана!
22 мар 2018 12:00, Елка Василева
50
Вучич: Искам да изведа Сърбия от пропастта!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

Западните страни не желаят по никакъв начин да разговарят за това на кого принадлежи територията на Косово, те смятат въпроса за приключен, а разговори по тази тема смятат за отваряне на кутията на Пандора. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, който от събота се намира в Ню Йорк.

Вучич подчерта, че Белград не преговаря само с албанците, но и с онези, които създадоха независимата държава Косово. Сръбският президент обясни, че в Америка е провел много задълбочени разговори с хората, които взимат решения по много важни въпроси.

„Струва ми се, че стоят твърдо на принципа на зачитането и съхраняването на независимостта на Косово, което е много тежко за нас“, каза Вучич за РТС от Ню Йорк, където вчера се срещна с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Вучич заяви също така, че ще даде всичко от себе си, за да защити интересите на своята страна и да я измъкне от тази ситуация, да поправи нещата, колкото е възможно и добави, че не се отчайва.

Той каза, че не е особено доволен от резултатите от разговорите си в Америка, че е очаквал по-голямо разбиране не само към сърбите в Косово, но и към Сърбия. Той обаче е доволен от труда, положен от Сърбия.

„Дълго време разговаряме за бъдещето на Сърбия, за Косово и да се опитаме да намерим компромис. Албанската страна си върши работата, международната общност – своята работа, а аз се потрудих да изведем Сърбия от пропастта на повърхността, макар че там ще бъдем ударени от ураганни ветрове. Не съм доволен“, заяви Вучич.

Той съобщи, че на срещата си с Гутериш е заявил, че Сърбия е готова на компромис, но няма да жертва интересите си.

„Това стана след три дни усилени и нелеки срещи, за които не мога много да говоря. За да подготвя платформата за нашите граждани, трябва да получа и подкрепата на международната общност. Това беше разочарование за мен. Ние трябва да продължим да се борим. Когато се държите отговорно, ще се стигне до резултат“, оцени Вучич.

Вучич каза, че по-лесно би се договорил с косовските албанци, отколкото с представителите на международната общност.

„Ще се борим за своята страна и тук, в Ню Йорк, и в Лондон, и в Брюксел, и в Париж, но и в Москва, Пекин и Берлин. Което мнозина забравят. Но аз всеки път им казвам: Вие не сте целият свят. Има една друга половина на света, която не признава това. Вие искате да кажете, че Сърбия няма абсолютно нищо в ръцете си. Има, но Сърбия иска компромис, а вие размишлявате дали искате компромис или искате Сърбия да бъде унизена. Докато съм президент, няма да унижите Сърбия, а за компромис и разговор съм готов винаги“, заключи Вучич, цитиран от сръбския вестник "Политика".


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сърбите са толкова нагли,самонадеяни и самовлюбени,че си въобразяват, че ще могат да излъжат Америка и Европа с фалшиви дружелюбност,обещания и действия.Надяват се,че могат да сучат от 2 майки,но това няма как да се случи.Първо ще изядат 3 торби сол,после ще изядат 100 тояги,после ще платят 100 жълтици,а накрая ще ги онодят докато узреят какво трябва да правят.Толкова е задръстено положението в средностатистическия сръбски ум,че без здраво избръскване в главата няма да му дойде правилна мисъл.
38
1
 
3
 
! Отговори
Видовден преди 9 месеца
Ако има възмездие за колективната подлост на един народ,то крайно време е сърбаците да го получат.Взеха поне 30 000 км2 населени с българи и ги посърбиха. Не успяха да посърбят Македония,но 150 год. работят поне да не е българска. Никакво съчувствие не може да очаква този малък злобен народ от българите.Колкото по-зле е в Сърбия, толкова по-добре ще ни върви сближаването с Македония
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 34 Сърбия смята за нормално,да води сепаратистична политика,затова с ,или без Русия,винаги ще лъде извор на нестабилност на Балканите.Според сърлите,т еса"велика нация и сърби живеят от Драч до Варна"?!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен25 Сръбски медии писаха,че в САЩ,при последното си посещение,Вучич е получил ултиматум,Сърбия да приднае независимо Косово,ако иска сръбски общини там.След влизането на Умпрофор в Косово,престава да действа резорюция 1244 на ООН,на която сърбите толкова разчитат.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ултрасът Вучич води Сърбия към изолация и при това ,си позволява,да поучава запада и да го"съветва",да признаел вината за бомбардировките над Сърбия,на кръволока Милошевич,и тази,че е признал Косово.Косово е било 300 години в пределите на България през Средновековието,преди да стане сръбско и не е вярно,че"винаги е принадлежало на Сърбия",както твърди Вучич.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вучич трябва да зареже Масква и така Сърбия постепенно ще стане нормална държава.
33
1
 
2
 
! Отговори
СТН преди 9 месеца
Опитва се да се измъкне, но няма никакъв мегдан за маньовър...
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сърбия забравя,че подложи на изтребление албанците от Косово.Време е,да свикне с факта,че Косово е независимо.
31
7
 
10
 
! Отговори
Уау преди 9 месеца
Колко дълго ще им отнеме на скодоумните сърби, че Косово е....Косово. Този смешник, нима е очаквал някаква магия да стане!?
30
3
 
11
 
! Отговори
До 29 преди 9 месеца
Руснаците не ги зарязаха , а ги изгониха позорно от Прищина , т.е избягаха
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нашоте русофили обясняваха 10 години, колко напред били Сърбите. Лъже ха и маже ха.
Ето ги фактите ...пропастта и изолацията са под краката им. Това е извън Европа , няма живот. Тоя филм го играхме 70 години и резултата беше най-бедната държава .
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сърбите да се сърдят на руснаците, че ги зарязаха. Вкараха войска в Прищина и после се изнизаха по заповед на предателя Козирев.
27
1
 
9
 
! Отговори
КОПИ-ПЕЙСТ преди 9 месеца
По време на Първата световна война Косово е завладяно от войските на Централните сили. По силата на Тайната българо-германска спогодба югоизточната част от областта преминава към Царство България. По-късно българската зона в Косово са разширява за сметка на австрийската. Австро-Унгария оказва безрезервна подкрепа и попечителство на албанското население в областта. Осъществената по това време с подкрепата на българските военни власти Научна експедиция в Македония и Поморавието недвусмислено доказва предходните сведения за българския характер на славянското население в областта, находящо се южно
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сърбите малко по малко се събират под крушата....
25
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вучич защо ходи да плачка във Вашингтон, а не отиде в Москва?
24
4
 
31
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 месеца
Сърбия е рожба на ИРИ за да напада БЪЛГАРИЯ в гръб при войните ни с Византия. База и плацдарм за превратаджиите от новата ни история. Продажна и долна шумадийска ***.
23
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Косово не е сръбско от 1448г.
22
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Креме ми на Дуро за сърболяка....
21
11
 
30
 
! Отговори
Демограф преди 9 месеца
Колкото по-зле толкова по-добре. Това важи за Сърбия от гледна точка на българо-мекедонското сдобряване. Догодина МК ще е в НАТО, а после и в ЕС. Моста Белград -
Атина ще се строши. За сметка на магистралата София Скопие Тирана, която ще бъде построена бързо бързо. Това е защитната линия на НАТО срещу турски номера. Гърция е в ъгъла сама пред Турция, а Сърбия е в желязен обръч на НАТО. Те си го надробиха това. Да го сърбат. И да се кланят, колкото може по-дълго, на православния султан в Москва.
20
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Струва ми се, че стоят твърдо на принципа на зачитането и съхраняването на независимостта на Косово, което е много тежко за нас“, каза Вучич
...
А като извършвахте геноцид там не ви беше тежко