Авария след авария нарушават работата на румънската АЕЦ

Въпреки ситуацията централата продължава да изнася ток
26 мар 2018 11:20, Елка Василева
21
Авария след авария нарушават работата на румънската АЕЦ
Снимка: архив, Reuters

За поредица от аварии в единствената румънска атомна централа съобщават днес медии в Букурещ. Държавната компания "Нуклярелектрика", която управлява АЕЦ "Черна вода", съобщи в неделя, че е спряла контролирано първи блок на централата заради повреда.

Вестниците цитират прессъобщение на компания "Нуклярелектрика", в което се посочва, че първи блок на АЕЦ "Черна вода" е бил спрян контролирано сутринта на 25 март в 9,20 ч. Това е станало заради повреда в една от технологичните системи на централата.

Специалисти анализират причината за повредата, а първи блок на АЕЦ "Черна вода" ще бъде пуснат веднага щом приключи отстраняването й. В прессъобщението се посочва, че спирането най-вероятно ще продължи 48 часа. Ремонтните дейности няма да имат негативен ефект върху персонала, населението и околната среда, като се осъществяват в съответствие със специфичните процедури на централата, уверяват от "Нуклярелектрика".

Сайтът "Економика" съобщава, че през вчерашния ден в АЕЦ "Черна вода" е имало втора авария в другия блок на централата - на помпа, която кондензира парата от турбината. Икономическият сайт посочва, че вчера следобед е работел само втори блок на централата и то с половината от капацитета си.

АЕЦ разполага с два блока от по 700 мегавата, но вчера следобед е произвеждала само 374 мегавата от наличните 1400 мегавата, отбелязва "Економика". Въпреки ситуацията АЕЦ "Черна вода" продължи да изнася електроенергия заради слабото потребление през вчерашния ден, посочва сайтът, цитиран от БТА.

"Нуклярелектрика" намали капацитета на втори блок на АЕЦ "Черна вода", за да смени мотора на помпата за кондензиране, като реакторът остава свързан с националната енергийна система, посочват от компанията. Очаква се втори блок на централата да заработи на пълен капацитет след около 16 часа.

Компания "Нуклярелектрика" очаква тази година нетна печалба от 295,2 милиона леи, което е спад с три процента спрямо предходната година, при общи приходи от 2,14 милиарда леи, съгласно бюджета за приходи и разходи, одобрен от акционерите, отбелязва "Ромъния либера".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: румънияАЕЦ Черна вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
реакторът остава свързан с националната енергийна система------------------------------------------------------------------------------Реактора прати ток или изнася вряла радиоактивна вода в енерггийната система?
18
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До юни месец Теменужка трябва да каже какво ще става с АЕЦ "Белене". Засега пълно мълчание по темата.
17
1
 
2
 
! Отговори
инж. преди 6 години
До По-по-найНяма нужда от хранилище,отработеното гориво отива за направата на бомби с обеднен уран с каквито бомбардираха Сърбия,че стигна до нас.Северозападната част от София от тогава е радиоактивна,прочете етикетите на вода ГОРНА БАНЯ и БАНКЯ.Извеждането става с поливане с бетонпомпи с висококачествен бетон дебел слой.Според споразумението за климата вредните емисии се търгуват срещу зелени енергии,каквато е атомната и се покриват разходите.Въглищата на Германия срещу нашата АЕЦ,те имат пари
16
0
 
5
 
! Отговори
Спокойно преди 6 години
Тази централа е нарочно проектирана така, т.е. по принципа на непрекъснатите аварии за да държат персонала на щрек. В противен случай ще задремат и ще пропуснат фоейрверките. ***. Не си купят реактори като нашите и си ги държат на склад. Чух наскоро, че бат Бойко щял да построи първия в света музей за ядрени реактори.
15
1
 
6
 
! Отговори
Гинка-ГЕРБ Холдинг преди 6 години
Гинка ще я купи и всичко ще е наред.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DA NO KOITO MOJE DA VLADEE ATOMA A NQKOI VIDI SE NE MOGAT
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атомната енергия реално е най-чистата енергия с най-малко въздейстие на околната среда. Такива аварии като тези във Фукушима, Чернобил, в САЩ, Канада, Швейцария, Франция, Великобритания и т.н. са предотвратими и се случват все по-рядко и със все по-малки вредни последици.
12
13
 
3
 
! Отговори
По-по-най преди 6 години
Ядрената енергия няма място в днешните икономически условия! Опасна, несигурна и надценена! Нека застъпниците ѝ обяснят, как и колко струва извеждане на ядрена мощност, след като ни цитират цени на киловат час? Стотици пъти над себестойност на експлоатационен период - защото трябват стотици години до разпада и на последната нуклериална частица! ЗАКРИВАЙ този допотопен чайник! Едно хранилище, струва колкото половин централа - м'не, мерси!
11
1
 
1
 
! Отговори
Информбюро преди 6 години
20 ноября 2008 года Nuclearelectrica, а также компании ArcelorMittal, ČEZ Group, GDF Suez, Enel, Iberdrola и RWE договорились о создании совместной организации, которая должна заняться завершением строительства энергоблоков 3 и 4, их вводом и дальнейшей эксплуатацией. Компания под названием Energonuclear была зарегистрирована в марте 2009. ЧЕЗ и стрина Гинка замешани в далаверата. GDF Suez е френска.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Канадски реактори
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още като я строяха се знаеше, че производителя на реакторите е с минимален опит. Дано да не се случи нещо по-сериозно.
8
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наличието на атомна електроцентрала е все едно под леглото си да си съхраняваш бомби и да спиш спокойно.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правят опити да ни спрат АЕЦ Козлодуй за сметка на румънския ама като гледам май няма да се получи :D
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реакторите на АЕЦ Черна вода са на канадската Atomic Energy of Canada Ltd и италианската Ansaldo. Някакви коментари?
5
4
 
29
 
! Отговори
Логично е преди 6 години
Брежневската АЕЦ няма мърдане. Жабарската едва кряка.СССР и Франция - коя страна е с по-високи технологии, молим?
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-сигурна е нашата АЕЦ Белене - никога няма да има авария, никога няма да застраши населението
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много странно всички АЕЦ централи са кръстени на черно Черна вода, Чернобил. Едва ли е случайно.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И румунците са като нас. Изнасят евтин ток от АЕЦ, а народа плаща скъп ток от ТЕЦ. Всички атомни централи се строят вече с цел забогатяване на група хора, а не да намалее цената на тока за народа.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френската АЕЦ, моля за коректност.АЕЦ Козлодуй бълва тоци яко, нали?