България и Словения – за стабилност и сигурност в региона

Радев: За Балканите от изключителна важност е свързаността
26 мар 2018 14:00, Елка Василева
0
България и Словения – за стабилност и сигурност в региона
Румен Радев и Борут Пахор. Снимка: БТА

"България и Словения са от двете страни на крехкия регион, наречен Западни Балкани. Много е важно от тези две страни да има държави, които допринасят за стабилността и сигурността на региона, както и да дават личен пример в положителното развитие на своите двустранни отношения". Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция със словенския си колега Борут Пахор, предаде "Фокус".

Държавният глава подчерта, че за Балканския полуостров и Западните Балкани е от изключителна важност свързаността – транспортна, дигитална, енергийна.

Словения и България дават един изключително добър пример в тази насока, каза Радев, коментирайки откритата вчера директна авиолиния София – Любляна.

Държавният глава подчерта, че директната въздушна връзка между двете столици ще даде нов тласък в туризма, което според него е важна предпоставка за развитието на икономическите отношения между двете страни.

"Споделихме важни моменти от нашите двустранни отношения. За нас е от съществена важност опитът на Република Словения в постигането на един от най-високите темпове на икономически ръст в ЕС, в осигуряването на висок стандарт и качество на живот на словенските граждани", подчерта Радев.

Президентът припомни, че миналата година страната ни е отбелязала 25 години от установяването на двустранните дипломатически отношения между България и Словения.

"България и Словения са не само партньори и съюзници в рамките на НАТО и ЕС, ние споделяме сходен исторически опит и традиции. С президента Пахор се обединихме от мнението, че между нашите две страни съществува регулярен и пълноценен политически диалог на различни нива. Той е добрата предпоставка за развитието на нашите отношения във всички останали области – икономика, образование, култура, туризъм и инвестиции. Нашите културни и образователни връзки са солидна основа на нашите отношения", подчерта президентът Румен Радев.

Президентът подчерта, че на срещата между двамата е обсъдено и евентуалното ни членство в Шенген, за което страната ни получава подкрепата на Словения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари