Гръцки медии: Ултиматум и еврошамар за Ердоган!

"Туск и Юнкер "притиснаха" Турция във Варна"
27 мар 2018 11:10, Елка Василева
56
Гръцки медии: Ултиматум и еврошамар за Ердоган!
Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

"Туск и Юнкер "притиснаха" Турция във Варна", гласи челно заглавие на Нюз.ин по повод срещата на Ердоган с двамата европейски лидери в морската ни столица.

Изданието допуска, че на срещата Туск и Юнкер не са "спестили" думи да поставят пред Ердоган всички критични открити въпроси в евро-турските отношения и са поискали от него да заеме позиция.

"Ултиматум на Ердоган: освободи двамата гръцки военни до Великден", пише в друго заглавие Нюз.ин, цитиран от БТА.

Според сайта във Варна Туск и Юнкер са настояли Турция да прекрати незаконните действия в Егейско море и в кипърската икономическа зона, скастрили са я за поведението й в Африн и са поставили въпроса за освобождаване до Великден на двамата гръцки военнослужещи, задържани от турските власти.

Още по темата

"За европейска намеса пред Ердоган във връзка с освобождаването на двамата гръцки военни" пише и в."Катимерини", а в. "Нафтемборики", подчертава, че от Варна ЕС е призовал Турция да прекрати действията си, които подкопават добросъседските отношения в Егейско море и Източното Средиземноморие.

"Казахме всичко на Ердоган, но...отговор от него не получихме", извежда думите на Доналд Туск в. "Та неа". Според всекидневника Туск казал пред журпналисти след разговорите, че "по отношение на конкретни решения на срещата не се е стигнало до никакъв компромис".

В. "Вима" цитира безпокойството, изразено от Туск от действията на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Той казал, че "тези действия на Турция подпокават правовата държава" и добавил, че е необходимо Турция да подобри отношенията си с Гърция и Кипър.

"Европейски шамар за Ердоган" - така в. "Контранюз" оценява срещата във Варна, като изтъква, че на нея турският президент е получил "плесница" от тях за действията си по отношение на кипърската икономическа зона, в Егейско море и спрямо държаните от турските власти двама гръцки военни.

В отговор Ердоган казал, че "би било грешка Турция да бъде изолирана". Той потвърдил, че "Турция спазва фундаменталните човешки права" и дори добавил, че "това ставало ясно от фактите, свързани с опита за преврат". Ердоган обявил, че "операциите на Турция срещу терористите ще продължат".

Явно притеснен от критиката по въпроса за икономическата зона в Кипър и пречките, които Анкара поставя във връзка с нея, турският президент предупредил, че "ще бъде грешка Турция да бъде изолирана, тъй като е значим партньор от стратегическо значение за ЕС".

Ердоган побързал дори да добави: "Ако ЕС не престане да е особено критичен, ние не бихме могли да подобрим нашите отношения". Турският държавен глава дори поискал от страните на ЕС "да действат справедливо", посочвайки, че "газовите сондажи в Кипър трябва да бъдат извършвани при спазване на международното право", пише в заключение "Контранюз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност шамарът е за Гърция, и Ердоган доразпра продрания Цип ерас
40
4
 
15
 
! Отговори
Циник до Калоян преди 6 години
Собственото име с малка буква...самоуважение 0!И още - "Провокаций" - да не е някой римски пълководец!Постигнала е срещата - кратyни с дълги дръжки!
39
21
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези гърци пак си мислят че вселената се върти около тяхната мижава държавица...ще падна от смях!
38
31
 
19
 
! Отговори
санчо преди 6 години
Войната в Кипар става пак заради Русия,която успява да сложи нейн човек начело на държавата и иска да наложи комунизма.Това води до намеса на Гърция,а от там и до турска намес.Днешните проблеми пак са свързани с империята на злото.Около Кипър има залежи на газ и петрол,които могат да потекат към Европа,което ще е удар върху руската *** която разчита като ислямските държави само на продажба на суровини.
37
10
 
11
 
! Отговори
До Турция преди 6 години
Нека да споменем че турското правителство въобще не е нагло и е демократично. Звучат ми някак много благи и добри. Направо ангелчета.
36
20
 
28
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Колко са смешни гърците , защо си въобразяват , че са център на света , изваждат отделни изречения от контекста , а всъщност срещата постигна най-важното : спиране на бежанците и въпроса за приема в ЕС , а защо не споменаха за видеоматириалите на турската страна като доказателство за големи нарушения и провокаций от страна на Гърция ????
35
11
 
28
 
! Отговори
Бибитко от Бабанкя преди 6 години
Чърчил е пушил пури и аз пуша пури , Чърчил е пиел уиски и аз пия уиски , значи аз съм Чърчил
34
4
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Само Туск е читав от всичката ЕС *** администрация ,но той е глас в пустиня ,останалите начело с Юнкер са по-прости от министър Невил Чембърлейн ,който е мислел ,че спира Хитлер и началото на ВСВс общи приказки и отстъпване пред диктаторските искания ;) !!!
33
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** до джендъра мила моя майнольо само Туск е нормален, ама знаеш ли, тези ще го развратят,като гледам Боко как го мляскаше при посрещането
32
10
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
една говорилня наречена седенка на която султаньт си иска парите за да ги свиеимаше драма сьс сина му на летишето в милано така че тези пари никога няма да стигнат до нещастните хора и защо не ги пускат да се вьрнат в сирия докога ще сеизбиват кюрдите и старата ку=р=ва европа както винаги гледа и не взима отношениеа само надига чашата
31
28
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бръмчоТурция ще си раздели три континента Африка Европа и Азия ;)
30
27
 
22
 
! Отговори
ТурчинЪт преди 6 години
Гърчолята пак сънуват, както сънувана и през 1452, а виж година по късно какво стана :)
29
20
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърчулята постоянно дразнят Турция,я с обединение с Кипър /от 60те и 70 те год.на миналия век/я със сондажи,я с поставяне на венци по турски острови ,а най-вече с мерака си да превърнат Егейско море в гръцко езеро!Гърция се надява ,ако избухне война ЕС и НАТО,да са на нейна страна, затова водят такава политика!
28
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реалофил - грешиш колега, ако ни бяха дали толкова пари, парламента щеше да смени автопарка от бавараци с бентлита, щяха да вдигнат още едно народно събрание, да си вувеличат заплатите ония 240.... ама до заплати и подобни "народни" благини нямаше да се стигне
27
23
 
14
 
! Отговори
БОП преди 6 години
До бръмчоДа на три части ще е Африканска Турция,Месопотамска и Арабска Турция.
26
9
 
27
 
! Отговори
МИ6 преди 6 години
Гърция прави театър за да им отложат заемите и да вземат още. Газ я има я не и да има 80% ще е на англичаните ,защото Кипър беше английски преди да се създаде независим Кипър с условия за толерантност между общностите,но гърците тръгнаха да се сливат с Гърция.
25
17
 
31
 
! Отговори
бръмчо преди 6 години
Предсказано е , че Турция в недалечното бъдеще ще се разпадне на три .Според мен Ердуган е поставил началото на края.
24
8
 
20
 
! Отговори
Голямата картина преди 6 години
Дори и Гърците наистина да са намерили газ в Кипър да не си мислят, че Русия ще им позволи да продават газ на запад ? Особенно и ако Турците са прецакани от Гърция и ЕС?
23
13
 
33
 
! Отговори
Реалофил преди 6 години
Ципрас взе преди две години заем от 6 милярда от Турция сега иска и тях да му опростят за да не спъва турците.Тия гърци от 10 години само на социал баце. Ако на България бяха дали 1/10 от парите за Гърция това прави 50 милярда Е.С 50 милярда в България учителските заплати щяха да са по 3000 лв. минимум.
22
5
 
32
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
Бре шамари ,скастрения после ядат на една маса сукалчета .Гръцките медии доста драматизират нещата.Истината е ,че комуниста Ципрас ръчка въглените със стари схеми за морски граници за да докопа още 200-300 милярда от ЕС за "въоръжаване ".До тук 600 милярда гръцки масрафи за таверни....