Гръцки медии: Ултиматум и еврошамар за Ердоган!

"Туск и Юнкер "притиснаха" Турция във Варна"
27 мар 2018 11:10, Елка Василева
56
Гръцки медии: Ултиматум и еврошамар за Ердоган!
Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

"Туск и Юнкер "притиснаха" Турция във Варна", гласи челно заглавие на Нюз.ин по повод срещата на Ердоган с двамата европейски лидери в морската ни столица.

Изданието допуска, че на срещата Туск и Юнкер не са "спестили" думи да поставят пред Ердоган всички критични открити въпроси в евро-турските отношения и са поискали от него да заеме позиция.

"Ултиматум на Ердоган: освободи двамата гръцки военни до Великден", пише в друго заглавие Нюз.ин, цитиран от БТА.

Според сайта във Варна Туск и Юнкер са настояли Турция да прекрати незаконните действия в Егейско море и в кипърската икономическа зона, скастрили са я за поведението й в Африн и са поставили въпроса за освобождаване до Великден на двамата гръцки военнослужещи, задържани от турските власти.

Още по темата

"За европейска намеса пред Ердоган във връзка с освобождаването на двамата гръцки военни" пише и в."Катимерини", а в. "Нафтемборики", подчертава, че от Варна ЕС е призовал Турция да прекрати действията си, които подкопават добросъседските отношения в Егейско море и Източното Средиземноморие.

"Казахме всичко на Ердоган, но...отговор от него не получихме", извежда думите на Доналд Туск в. "Та неа". Според всекидневника Туск казал пред журпналисти след разговорите, че "по отношение на конкретни решения на срещата не се е стигнало до никакъв компромис".

В. "Вима" цитира безпокойството, изразено от Туск от действията на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Той казал, че "тези действия на Турция подпокават правовата държава" и добавил, че е необходимо Турция да подобри отношенията си с Гърция и Кипър.

"Европейски шамар за Ердоган" - така в. "Контранюз" оценява срещата във Варна, като изтъква, че на нея турският президент е получил "плесница" от тях за действията си по отношение на кипърската икономическа зона, в Егейско море и спрямо държаните от турските власти двама гръцки военни.

В отговор Ердоган казал, че "би било грешка Турция да бъде изолирана". Той потвърдил, че "Турция спазва фундаменталните човешки права" и дори добавил, че "това ставало ясно от фактите, свързани с опита за преврат". Ердоган обявил, че "операциите на Турция срещу терористите ще продължат".

Явно притеснен от критиката по въпроса за икономическата зона в Кипър и пречките, които Анкара поставя във връзка с нея, турският президент предупредил, че "ще бъде грешка Турция да бъде изолирана, тъй като е значим партньор от стратегическо значение за ЕС".

Ердоган побързал дори да добави: "Ако ЕС не престане да е особено критичен, ние не бихме могли да подобрим нашите отношения". Турският държавен глава дори поискал от страните на ЕС "да действат справедливо", посочвайки, че "газовите сондажи в Кипър трябва да бъдат извършвани при спазване на международното право", пише в заключение "Контранюз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
14
 
42
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
Боце маха като на митинг в село Горно нанадолнице сред бабите, дето му правеха баничка преди...Ердо хич не изглежда весел нещо...А двамата джендераси, мисля няма какво да коментираме...