Гърците започнаха пак да наливат пари в банките

Установено е спиране на изтичане на средства извън страната
28 мар 2018 10:37, Елка Василева
5
Гърците започнаха пак да наливат пари в банките
Снимка: архив, Reuters

"От източване на влогове гърците са преминали към наливане на пари в тях...", констатацията е на източници от централната банка, цитирани от сайта Нюз.ин.

Изнесените от нея данни свидетелстват за подобряване на доверието на вложителите към банките и особено на частните вложители, които от юни 2015 г., когато бяха наложени капиталовите ограничения в Гърция, са увеличили своите влогове.

За разлика от началото на 2017 г., когато в Гърция цареше несигурност около финализиране на втория преглед на програмата за външно финансиране от страна на кредиторите, централната банка е стигнала до извода, че тази година е стартирала окуражително, като очакванията са на годишна база влоговете да нараснат с пет милиарда евро.

Според банков представител през февруари постъпленията са се увеличили след споразумението, постигнато от правителството с кредиторите на страната.

По думите му в рамките на същия месец е било установено спиране на изтичане на средства от банките извън страната и ръст на влоговете от 584 млн. евро, докато за същия месец на миналата година те са спаднали с 568 млн. евро.

Смята се, че от април миналата година досега свежите пари в банките са се увеличили с 10 млрд. евро.

През февруари гръцкото правителство облекчи капиталовия контрол, наложен през лятото на 2015 г., когато бъдещето на страната в еврозоната беше поставено под въпрос.

Финансовото министерство повиши тавана за теглене на пари от 1800 евро на 2300 евро на месец. Ведомството също позволи на гърците да откриват нови банкови сметки без ограничения за първи път от лятото на 2015 г.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туризмът е като "Дачия", с базовия модел може да стигнеш от А до Б, но ако имаш възможност да си поръчаш тапицерия, радио , климатик си ги поръчваш, защото искаш удобство, разликатя е че в БГ хотелиерите гледат че с базовия модел вадят пари и не се занимават да предоставят удобства , от които биха спечелили още 50% отгоре
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има още 2 месеца до летния сезон. Плажовете във Варна са в окаяно състояние. Инфраструктура е отблъскваща. Предполагам същото е на всякъде по черноморското крайбрежието. До кога ще спите и ще оставате най-важния сектор да тъне в помия ? Сега сме на гребена на вълната, но който дойде няма да повтори . Ще дойде време на отлив и точно когато няма да трябва.
2
2
 
23
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
До 1,за съжаление никога. 60% от световния корабен флот са с гръцко участие. Това са десетки милиарди долари! Разликата между тях и нас е брутална!
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще ги стигнем фалиралите мързеливи гърци поне.