На път през Сърбия: Нови и солени глоби до 1000 евро за нарушения

Вижте в какви случаи са предвидени тези санкции
4 апр 2018 13:20, Елка Василева
34
На път през Сърбия: Нови и солени глоби до 1000 евро за нарушения
Снимка: архив, Reuters

Сърбия увеличава в значителна степен рестриктивните мерки за участниците в движението, управляващи МПС, съобщи външното ни министерство. Това става съгласно новия закон за движение по пътищата, влязъл в сила от 3 април в западната ни съседка.

Най-често мерките се изразяват в размера на предвидените от закона финансови глоби, като за определени нарушения се наблюдава неколкократно повишение. От външното ни министерство информират за някои по-важни изменения.

Допустимото количество алкохол в кръвта при управление на МПС е 0,2 промила /в предишния текст на закона то беше 0,3 промила/.

Финансова глоба в размер на 10 000 динара /около85 евро/се налага в следните случаи:

- при управление на МПС в зони с обозначителен знак 30 км/ч, със скорост от 20 до 30 км/ч над разрешената;

- при управление на МПС със замърсени регистрационни табели, не позволяващи разчитането на съответните символи;

- при управление на МПС без поставен предпазен колан;

- при шофиране в населени места със скорост, по-висока с 20 до 30 км/ч от разрешената;

- когато се използва мобилен телефон или други уреди за комуникация без помощни средства /hands free/.

Финансова глоба от 100 000 /приблизително 846 евро/ до 120 000 хиляди сръбски динара /приблизително 1016 евро/, отнемане на 14 контролни точки и осем месеца забрана за управление на МПС се налага:

- при управление на МПС под въздействие на алкохол в кръвта от 1,21 до 2,0 промила. В случай, че количеството е от 1,21 до 1,6 промила, се отнемат девет точки;

- при управление на МПС в населено място със скорост от 71 до 90 км в час над максимално разрешената /т.е. реално шофиране със скорост от 121 до 140 км. в час/;

- при шофиране на автомагистрала със скорост, надвишаваща максимално позволената с 81 до 100 км. в час /реално 201 до 220 км. час/;

- при возене на дете под 12 г. на шофьорската седалка или на непредвидените за тази цел места;

- при превоз на дете с ръст под 135 см на седалка, която не е специално предназначена за тази цел;

- при бягство на водач от мястото на ПТП;

- при управление на МПС без включени светлини в тъмната част на деня;

- при управление на МПС с липсваща в СУМПС категория или без наличието на  СУМПС;

- при изпреварване на МПС, което е спряло на пешеходна пътека за пропускане на преминаващите граждани;

- при изпреварване на колона от автомобили, придвижващи се с полицейски ескорт;

- при управление на МПС през времетраенето на наложено наказание за управление и/или с отнето СУМПС;

- при случай, в който водачът на МПС откаже да бъде подложен на тест за алкохол или наличие на психоактивни вещества в кръвта;

- при скриване на самоличността на водача на МПС. При тази хипотеза се има предвид управление на автомобил от лице, което не е негов собственик, но е нарушило правилата за движение, което е документирано с технически средства от органите на Пътна полиция. В случай че собственикът на автомобила направи опит за умишлено скриване самоличността на лицето, управлявало автомобила, същият се наказва само с финансова глоба, без да му се отнемат контролни точки и да му бъде налагана санкция за управление на МПС.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
PPPPP преди 1 година
Същите санкции и глоби трябва и в България. Или смятаме, че Сърбия не е демократична държава, щом не е в ЕС. Явно в Сърбия сериозно се подготвят за членството.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Защо говориш без да знаеш. Последните месеци около 5-6 пъти пътувах през Сърбия с транзитни номера и не съм плащал нищо...
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ТОВА Е държава разкъсна от войни и разкъсани територии имат европейско мислене ценности и закони вече с автомагистрали а ние им с еподиграваме че карат юго ...а ние оличниците сме си 20 години назад учи маме да не работиш
29
0
 
7
 
! Отговори
СУМПС преди 1 година
На бг пишат какво не ти е ясно?
28
1
 
4
 
! Отговори
БАЙ МИЛЕ преди 1 година
А ТАКЪВ... ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ...
27
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СУМПС СУМПС СУМПС ????? моронс на какъв език пишете ?
26
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Често минавам транзит през Сърбия. Големи симпатяги са. Митничарите са много забавни и общителени. Нищо общо с намусените и заядливи български митничари. Никой не ме е спирал и глобя вал. Но и те като българите не са по правилата. По строг подход няма да им е излишен
25
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я ме открехнете, засича ли се средната скорост между "путарините", че тук ме омайват едни момци.
Защото, ако се засича, става безсмислено пътуване през Сърбия.
Едва ли ще са луди да си ликвидират потока през тях, а скорост от 120 на аутопута ликвидира ползите му. В статията пише за 200 и нагоре, което е ОК.
24
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много често ходим до Сърбия от няколко години насам и до сега нито веднъж не са ни спирали. Всичко е въпрос на спазване на правилата, а не до късмет. Има знак да караш с 30 - караш с 30; има знам да караш 5 - караш с 5 км/ч. Ние тук сме свикнали както ис искаме да караме и никой да не може да ни каже нищо. Е там не е така. Ако всеки спазва правилата, няма а има проблеми никакви там. "Несъществуващи знаци", както се изрази един по-долу НЯМА. Има невнимание и нарушаване на знаците.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми на...... А тоя под мен е..... петиклас. Олд скул.
22
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите категорично не спазват каквито й да е човешки принципи. Те са извън ЕС и на всеки преминаващ от там се гледа като на златна мина. Все намират за какво да те дръннат. Да не говорим, че са доста гадни коп**та и може и да говорят как ни обичат, но в душите си ни мрязат и при първа възможност те прецакват.
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Evropeec sum i kum zap. Evropa patuvam sus samolet i skoro biletut mi ste e ednoposochen. Kolko germanzi, franzuzi ili anglichani idvat s kolite si u nas? A zasto li ne iskat da si karat skupite vozila po "novite" ni magistrali?
20
27
 
25
 
! Отговори
Българин old school преди 1 година
България е много по зле от Сърбия! А българите са най безличния народ на планетата!
19
28
 
23
 
! Отговори
lol преди 1 година
сърбия е дегенерирала *** и само таласъми дето не са напускали панелката от 1985 си мислят обратното.

в "убавата" сърбия като видят номер от ЕС си спрян за нещо... нема значение за какво за да кихнеш на "работещата" им полиция.

българската може да е *** но сръбската е далеч по зле
18
6
 
22
 
! Отговори
бръмм преди 1 година
...и влязоха в бензиностанцията.
Колкото и пъти да са ме спирали никога ни са ме глобявали ни пари са ми искали.Пътувам редовно.Винаги проблема е на влизане и излизане от бг.Така че тия "заяждания" от сръбска полиция са само заради вашето отношение.И не съм луд да бръмча през влашко допълнителни 600 км по скапани пътища щото "бързам" и карам с 200
17
3
 
16
 
! Отговори
гого преди 1 година
1000 евро, ако си се заблял и не пуснеш фаровете по здрач, солено...
16
4
 
30
 
! Отговори
бръмм преди 1 година
спира ме полиция на края на белград,казват ми да карам след тях и спираме на първата бензиностанция че на пътя не можело.Не ми работили късите и съм карал на габарити - оказа се че и двете крушки изгорели а колата е чисто нова - кой ти е гледал за светлини като я карам все денем и по за час най- много.Полицаите ми смениха крушките след разговор с механик как се сменят.Пари- не,почерпка- не,накрая се съгласиха да им хвърля някакви шоколадчета и един сок в колата като свалиха прозореца и ...
15
8
 
22
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Тоз анонимния дето е писал, че в Сърбия имало полиция явно скоро там не е стъпвал. По няколко пъти на година минавам и винаги е едно и също. Слезеш ли от магистралата на първия светофар те спират и се почва - 20 Евро дай сега иначе те водим на съд? Обикновено е за някой несъществуващ знак. На въпроса дали можем да се върнем и да видим знака се отговаря, че не може. Последно в Суботица ни рекетираха. Така че правете си сметката.
14
2
 
12
 
! Отговори
До 1 пчеличката преди 1 година
Е, хем виждаш какво става, хем бъркаш с изводите. Това, което виждаш говори едно - в България няма контрол за спазването на правилата. Ако беше манталитет, възпитание и т.н., българите и извън България щяха да карат по същия начин, а чужденците нямаше да шофират като най-диви да не казвам какви, когато шофират в България.
13
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука ако те спрат понеже си минал на 2 червени светофара с 300 км/ч, слезеш надрусан и пиян до козирката не се притеснявай, хвърли им едни 50 кинта да се избият като кучета, каквито впрочем са бг минцифайките.