Българският – свободно избираем в гимназиите в Турция

Това ще започне през следващата учебна 2018-2019 г.
11 апр 2018 16:30, Елка Василева
48
Българският – свободно избираем в гимназиите в Турция
Снимка: архив, Reuters

Българският език ще може да се изучава по желание като свободно избираем предмет в турските гимназии с решение на турското министерство на образованието.

Това ще започне през следващата учебна 2018-2019 г., информира Анадолската агенция.

Така за пръв път българският език като избирателна дисциплина бе включен в списъка на изучаваните в турските гимназии чужди езици.

Заявяването и преподаването на чужди езици и на диалектите на майчините езици като избирателни дисциплини в турските учебни заведения е залегнало в турското законодателство.

Освен български от новата учебна година в турските гимназии ще се изучава като избирателна дисциплина и украинският език.

Решението на турското министерство на образованието е обнародвано в турския Държавен вестник и е влязло в сила, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
5
 
! Отговори
"Поробител" преди 6 години
До Анонимен 40На вас нищо не ви харесва. В България не трябвало да се изучава турски в училищата.Чак когато в Турция започнело да се учи български, тогава можело. Ей на ти сега . И това стана. Да ама тогава щели да искат българско гражданство. Брех, брех... А бе дай направо да закриваме дюкянчето наречено - българийка. Там освен мързеливци, алкохолици и злобари други не останаха.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже колко сте смешни, не знам кой полуграмотник се връзва на тъпите ви коментари.
38
1
 
5
 
! Отговори
Прокуден преди 6 години
Аз ще запиша двете си деца на бг курса.Живея тук от 89 г.Преди това живях 4г.в Белене.След това др.Живков ме изпрати на екскурзия тук с ТВ и хладилник.Тук е нямало такива.Добре е направил,материално сме много добре,но не всичко е пари.Затова и децата ми ще знаят бг език,макар че комунистите ми отрязаха 4'те пръста на дръвника на кухнята в Белене,защото не подписах тъпата им декларация.Но мозъка ми не отнеха.Доцент съм в ист унив.
37
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами, това хич не е хубаво щото после тези "българи" могат да претендират за гражданство. Колкото до туската икономика - възхода и се дължи предимно на немските инвестиции, турците са предимно работна ръка..
36
3
 
14
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
До Ястреб ОсманлийскиНе те харесвам ,но не мога да не призная ,че пишеш български,по добре,от много българи.Та ще ти отговоря (с цялото ми уважение)Ако българина знаеше какво иска ,нямаше да сме на това положение.Щеше да уважава по-възрастните,да си тачи съседите и да не се гърчи като ***,че за всичко е накрая на класирането.Ето ти отговора .Или българинът се сърди ,не дай си Боже,да каже , благодаря.Превръща ме се в необразована пасмина,която не се уважава.Биомаса
35
3
 
27
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Неможе да мразиме по-инерция ,бе хора.Вие отивате там и ви уважават,сервират.Какво е това плюене?Аз съм от македонско котило ,родът ни се преселва от Солун, ако взема да мразя,то само това трябва да правя.Абе, съсед е по-близо от брат ,бе.Засрамете се пред Бога .И там тия хора работят,живеят , деца раждат . НАУЧЕТЕ СЕ ДА СТЕ ХОРА .Срам и страх от Бога немата ,ама като ви настъпи некой ,като бесни кучета виете.Пфу, срам
34
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-лоша карма от това да се родиш потурнак...
33
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите ще ви "излекуват" вас... Ще бягате с подпалени пoтypи на букаи скоро...
32
11
 
2
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
До Ястреб ОсманлийскиТо това съотношение постоянно намалява от 1989 г. , в момента сте под 200 000 души.
31
16
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Нормално е, в Източна Тракия живеят 3, 5 млн чисти българи. В Одрин, Люлебургас и Чаталджа навсякъде по улиците се говори българки, както и в много от кварталите на Цариград.
30
4
 
26
 
! Отговори
вестта ви изненада! преди 6 години
До Анонимен 24Темата не е за българското гражданство.Не е за кюрдите в Тр.Не е за църквите в Тр.Не е за турците в Бг.Кажете в Централата да ви сменят опорните точки, щото въртите една и съща грамофонна плоча от години. А животът се променя. Световната история се променя. Държавната политика между Тр и Бг се променя... Всичко тече... Пък вие сте се заковали в Среновековието.
29
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ее ми Турция не е била комунистическа държава. Те на жените след 20 години стаж ги пенсионират и ако искат могат да продължат да работят и това е мюсюлманската държава Турция. А тук като се пенсионират ровят по кофите :/
28
9
 
23
 
! Отговори
30г. сте все същите! преди 6 години
До 30Тъй, тъй... дойдохме си на думата- да изгоните турците от Бг искате. Това е мечтата ви от 1989г. От ч989г не е променен нито начинът ви на мислене, нито начинът ви на живот, никаква промяна 30 години. Носите си комунизЪма и така ще си останете.Човек е голям, колкото са му големи мечтите.И като изгоните турците от Бг, ще се разрешат всичките ви проблеми.
27
16
 
8
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Тъй, тъй... то ако остане да питаме вас потурнаците все вие сте прави, все вие имате право да се защитавате и да сте патриоти, а ние сме все криви, че ви търпим да ядете хляба на земята ни, без капка свян...Но за щастие, вас никой не ви пита.Комуто не се харесва в България, да си обира крушите и да се омита там, откъдето е дошъл.
26
11
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Не е достатъчно.Трябва и сланина да проядът!
25
14
 
15
 
! Отговори
До Ястреб Ибрикчията преди 6 години
Турският може да стане втори официален език в България, само когато и кюрдския стане втори официален в Турция. Ако говорим за пропорции, кюрдите са много по-значителен процент от населението там отколкото турците тук. От 1989 г. насам броя на турците постоянно намалява. Цели села по източните Родопи са вече закрити или са с по 1-2 жители.
24
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха... Америка е държава, с която трябва да се мерим, а пуйкистан ислямска дупка и вражеска територия. Америка и пуйкистан са като космос и пуйка.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не могат то си имаизисквания за тазипроцедура .
22
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изселниците , които иматдеца и те не знаят българскиняма да могат да получаватбългарско гражданство .Това е простата истина .България не е длъжна дадава гражданство на хоракоито са от турски етносне знаят български а самородигелите им били турциот България .
21
11
 
3
 
! Отговори
shalki преди 6 години
Bravo komshi. Guzel koshuluk s guzel millet ...da si znaem ezicite, hem sme si rodnini, hem sme si sasedi...hem i modni komshiiski defileta da si praim na shalvarite i feredjetata...