Половината гърци под прага на бедност – под ?382 на месец

1,5 милиона пък са в крайна бедност – под ?182 на месец
11 апр 2018 12:15, Елка Василева
47
Половината гърци под прага на бедност – под ?382 на месец
Снимка: архив, Reuters

Бедността "чука" на вратата на все повече гърци, които с дълговете си към банките, данъчните, застрахователните фондове и осигурителните каси са стигнали до икономическа нищета, твърди в. "Та неа".

Изданието цитира официална статистика, която показва, че в момента 48 на сто от населението на Гърция, тоест 5,1 млн. души, живеят под прага на бедността. Този праг е 382 евро на месец.

От тези 48 на сто има 1,5 млн. души, които живеят в условия на крайна бедност, тоест получават под 182 евро на месец.

Очакванията на експертите са от 2019 г. дори да настъпи бум на бедността, след като започнат да се прилагат мерките, гласувани от сегашното правителство и договорени с външните кредитори на страната, които предвиждат нови съкращения на пенсии и намаляване на необлагаемия данъчен минимум, пише вестникът.

Изнесените в публикацията данни сочат още, че брутните средни доходи на близо милион и половина частни служители възлизат на 1148 евро на месец, а средната заплата на над два милиона работещи в частния сектор трудно надхвърля 920 евро.

В същото време над един милион пенсионери в момента живеят с основни пенсии от 364 и 500 евро, според изданието.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: бедностгърци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
24
 
! Отговори
Да. бе преди 6 години
Нищо им няма на гърците.
19
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи си българин, живеещ и работещ в България! Всички свестни хора си стоят там, където им е мястото и не пращат децата си да робуват в Англия и т.н. Моите поздравления!
18
2
 
34
 
! Отговори
ikar преди 6 години
Няколко пъти съм ходила в Гърция, цените са съпоставими с нашите - просто у нас нещо струва 5 лева, а там струва 5 евро. Определено храната в ресторантите ми се струва малко по-евтина от нашата. Но от друга страна пенсиите им са по-високи от нашите, а и не знам каква част отнаселението получава минимална пенсия. Но не съм видяла хора да ровят в кофите за ***.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 лета съм бил в гърция на палатки.цените в ЛИДЛ са горе долу като тук, някой неща по евтини, а други - леко по скъпи, но не повече от 30%.Яденето по ресторант е почти 2 пъти по скъпо, като бирата е най кофти, между 2.50-3.50 евро е една бира.
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
миналата година имаше протести на зем.производители в Гърция. все яки мъже с дебели геги в ръка , млатеха наред полиция и банкери . един директор на банка го изкараха отвътре и го биха добре . резултата подпалени банки , банкомати , магазини и коли.
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ИванСредната заплата е два пъти по-висока в Гърция.И не всички цени са два пъти по-високи.
14
12
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Грешно умножавате едно евро по два лева , ако тук направите сметка в рвсторант 50 лв ,там ще дадете 50 евро засъщото .И това със стачките вече не действа при комшиите ,правителството е по *** пред кредиторите еврей .Не че сме по добре няма и да бъдем от тях ,но и там няма да е както преди .
13
2
 
13
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Умен ами то и в София таксито от летището до града е 10 евро (20 лв) - Аз редовно си плащам по толкова като летя. Живея в квартал Иван Вазов.
12
7
 
9
 
! Отговори
Lora преди 6 години
До анонимен 12Ами ти не си в Гърция. Там цените са доста по-различни от тези в България. Билета за метро е около 3 евро. От летището до центъра 10 евро. Има разлика с Бг цените нали
11
6
 
34
 
! Отговори
Мимокмок преди 6 години
Гърците са си добре ,целия ЕС работи за тях,ние да му мислим!
10
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
382 евро х 2 лева = 764 лвМи то заплатата ми е 640 лвАз какъв съм тогава ???
9
6
 
24
 
! Отговори
Bit преди 6 години
Фейк нюз!
8
7
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще повярвам че гърците са зле, когато видя гъркиня да слугува на български пенсионер за една четвърт от пенсията му.Защото това е масов случай сред българките в Гърция.
7
22
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
зап балкани да си вадят поука от гърция и българия какво ще им донесе нато иес мизерия и болести наркотици и проституция
6
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък те 90% от българите не взимат дори такива заплати, както минималната гръцка пенсия.Не чуствате ли че ставате не само смешни, но и жалки, присмивайки се на гърците.
5
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Айде пак промивка на матрияла колко са добре гърците.Нищо, че от 01.01.2018 им намалиха пенсиите с 17,2%, а по заведенията менютата им са на български защото чакат гладните българи да похарчат някой лев при тях.
4
10
 
39
 
! Отговори
Глас народен... преди 6 години
Стига сте писали колко бедни са комшиите!!!Гледайте си свойта паничка!Пенсионери ровещи в кофите да *** и работещи бедни в нашата *** са около 80%!!!Мен ме интересува как живеят богатите...пишете за тях!!!
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как бе!?Няма такова нещо!Гърците са милионери до един.Не работят нищо и по цял ден ядат агнета и пият узо.Умиращите от глад българи ходят там да ги нагостят и напият без пари.
2
15
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак промивка на матряла колко са зле гърците. Вземат поне по 1000 евро, карат по хубави пътища, чистота, хубава храна, кеф им плажове и вили по морето, обаче на българчетата трябва да се втълпява колко са добре в Бантустана.
1
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха,ха....А българите под колко евро са?Със сигурност много под прага на бедността. Но все пак дайте поредната безмислена статистика.