Черна гора: Косово и Сърбия са две отделни държави!

Кога е реалистично Подгорица да влезе в Евросъюза?
12 апр 2018 22:07,
12

В Черна гора гледаме на българското председателство на ЕС като на шанс. Това каза Сърджан Дарманович, министър на външните работи на Република Черна Гора, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Моята колега, Екатерина Захариева, още преди България да поеме председателството на ЕС, показа един амбициозен дневен ред, свързан с разширяването към Западните Балкани. С това тя недвусмислено показа, че политиката на разширяване на ЕС, ще бъде много сериозен български политически приоритет", каза Дарманович.

Той обясни, че според Черна гора българското европредседателство е част от онези председателства, които ще насърчат политиката по разширяването на ЕС към Западните Балкани.

Още по темата

"Вярваме, че България е част от държавите, които добре разбират Западните Балкани, тъй като, и преди, и сега тя е част от този регион и като член на ЕС познава процесите в него много добре", каза още черногорският министър.
Той допълни, че страната му много уважава факта, че София е поставила в топ приоритетите си разширяването на ЕС и е представила пред останалите държави-членове важността от този ход.

"България ясно представи своята гледна точка, че Европа, трябва да бъде единна, свободна и стабилна, казвайки, че за това е необходимо и страните от Западните Балкани да бъдат част от нея. Това разбира се, не може да стане утре, но може да стане в непосредственото бъдеще", каза Дарманович.

Той съобщи, че Черна гора е получила документ от ЕК, който доста ясно говори за намеренията на Брюксел към Западните Балкани.

"Това означава, че ние като кандидати трябва да изпълним своята част от работата, което означава да извършим необходимите реформи в тази област. Черна гора се чувства в тази област доста комфортно, защото в тази област се намираме в много напреднал етап спрямо останалите ни партньори от Западните Балкани", каза още черногорският външен министър.

Той обясни, че страната му би се радвала, ако разширяването стане на базата на онова, което вече е постигнала.

"Защото формата е важна, но още по-важно е как Черна гора ще се промени в този процес. Имаме намерение с отворените 30 глави и няколко затворени, и тези които ще отворим по време на българското председателство, да запазим скоростта, която вече имаме. Твърдо сме убедени в принципа на регатата, т.е всяка държава да бъде оценявана по постигнатото, което България като европредседател насърчава", бе категоричен Дарманович.

На въпроса как може да се реши косовският въпрос на фона на факта, че до 2006 г. Черна гора бе в една обща държава със Сърбия и Косово, гостът отговори: "Само с търпение и преговори. Двете страни са реалност. Косово е признато от повече от 100 държави от международната общност, но някои важни държави от нея не са го признали. Сърбия също смята, че този въпрос не е затворен. Така че имаме две противоположни позиции, а реалността е свързана със съществуването на две държави".

Реалистична ли е 2025 година за присъединяване на Черна гора към ЕС? Как Черна Гора гледа на опитите на Русия да разпространява влиянието си в Западните Балкани? Как реагира страната на случая "Скрипал" и защо? Притеснени ли са властите в Черна гора, че сръбският военен министър заяви, че първо трябва да се реши сръбския въпрос на Балканите, а едва след това да се реши и косовският въпрос? Подялбата на Косово, решение ли е за в бъдеще?

Повече вижте във видеото.

Очаквайте втората част на разговора в предаването "Светът е бизнес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано скоро и Родопите да са свободни от мащехата България.
7
5
 
10
 
! Отговори
Рок хюч преди 6 години
Сръбския народ никога не е бил поклоник на тем подобни твари ,че дори Лепа Брена с концерта си го доказа. (Музиката и не става де
6
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКосово е признато отповече,от 100 държави в света,от великите сили,без Русия.От западните демокрации,които Сърбия моли за пари и е на издръжката на ЕС,в момента.
5
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен2 Сръбските ултраси и рускитеорки спретнаха атентати в Черна гора и македонския парламент,но не успяха да спрат евроатлантическото развитие на Черна гора и Македония.Черна гора,Косово и Македония трябва да влязат в НАТО и в ЕС,преди Сърбия,която е заприличала на руска *** и е извор на нестабилност на Балканите.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Идеалист4 Косово е било в пределите на българската държава 300 години,преди сърбите.Измислена държава бе и Македония,но сърбите я заграбиха и извършиха Кървава сърбизация там.Избиха,ограбиха и прогониха над 1 млн българи.Тито ликвидира стотици българи в Голи оток,само за дето са се нарекли българи.Българите в Западните покрайнини до днес,нява остовни човешки права.Ти не си българин,а сръбскибоклук.
3
7
 
21
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Каква държава е Косово? Това е измислена от Британия и САЩ държавица, за да служи за разделение на народите на Западните Балкани. Държава, която можеш да минеш с кола за 3 часа и да не забелезиш през какво си минал.
2
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Косово е легитимен скоро и Кърджали може да се легитимне нанякъде.
1
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово е нелегитимна държава, непризната от повече от половината държава в света!!!Един тумор на Балканите и в ЕС!!