"Ню Йорк таймс": Балканите са пробен терен в новата Студена война

Русия разширява влияние, а Брюксел съживява планове за разширяване
Обновена: 12 апр 2018 17:13 | 12 апр 2018 12:30, Елка Василева
90
"Ню Йорк таймс": Балканите са пробен терен в новата Студена война
Снимка: архив, Reuters

Балканите, където започна Първата световна война, се превърнаха в пробен терен в новата Студена война с Русия, пише белградският вестник "Вечерне новости", позовавайки се на оценки на анализатори, публикувани в "Ню Йорк таймс".

Експертите посочват, че Русия разширява своето влияние и повишава етническото напрежение в страните, които се надяват да влязат в Европейския съюз, поради което Брюксел съживи плановете за разширяване.

Изследователят от Института по международни отношения в Прага Марк Галеоти казва, че след обединената реакция на Запада на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания „Балканите станаха още по-важни“.

„Русия търси начини за отговор, които да бъдат асиметрични и които биха осигурили възможности за Москва“, казва Галеоти.

В материал за Европейския съвет по външните отношения той оценява, че „Русия гледа на Балканите като на бойно поле за своята „политическа война“ в стремежа си да пренасочи вниманието и да създаде „потенциални жетони за преговори с ЕС“.

Чарлз Каплан, директор за Европа в Съвета по национална сигурност в Белия дом по времето на Барак Обама, казва, че „руснаците използват възможността в последната част от Западна Европа, която продължава да е политически дисфункционален“.

Ситуацията на Балканите прилича донякъде на Украйна, където Русия първо прие приближаване на Киев към ЕС, но не и към НАТО, а след това промени позицията си, което доведе до свалянето на проруския режим и анексията на Крим.

На Балканите наддаването с Русия има потенциала да посее нова нестабилност в региона, който продължава да се възстановява от войните през 90-те години, при които се разпадна Югославия, посочва „Ню Йорк таймс“.

Босна и Херцеговина, някак си обединена в края на войната през 1995 г., продължава да представлява крехка конструкция, подкопавана от корупция, слабо ръководство, етническо и междунационално напрежение, което е метафора за Балканите, посочва изданието.

Това е една от ключовите точки, които Русия се стреми да използва, каза Капчан, добавяйки, че останалите са Македония, Косово и Сърбия.

ЕС даде нов шанс на страните от Западните Балкани да се присъединят, но никой не вярва, че тези страни са готови за ЕС, пише „Ню Йорк таймс“.

Изданието посочва, че с излизането на Великобритания от ЕС и опитите на Русия да се възползва от пукнатините в региона ЕС представи подробен план за Балканите, при което Сърбия и Черна гора може да влязат в ЕС до 2025 г.

Междувременно от Балканите се заинтересуваха и американците.

Новият интерес на Вашингтон произтича от загрижеността заради разширяването на руското влияние, посочва Рос Джонсън от Центъра „Уилсън“, допълвайки, че Конгресът на САЩ иска от Пентагона да представи „оценка за сътрудничеството между Западните Балкани и Русия в областта на сигурността“.

Галеоти оценява, че Русия се опитва да намери своето място в правителствата и компаниите в Западните Балкани, така че, когато тези страни влязат в ЕС, да внесат там и руското влияние.

„Политиката на ЕС като цяло беше да се подкрепя онова, което държи Западните Балкани мирни. Това е много опасно и създава съвършено обкръжение за Москва да играе игрите си“, казва Галеоти.

Той, както и други анализатори, казват, че Брюксел трябва да предложи повече и когато става дума за моркова, и когато става дума за тоягата – чрез предлагане на истински инициативи за институционални реформи и истински наказания за тяхното неизпълнение.

Бивш американски официален представител, пожелал анонимност, каза, че Балканите са новото бойно поле на Студената война и добави, че Брюксел е бил прекалено твърд в начините, по които се е опитвал да поддържа движението на региона по правилния път.

Той каза, че реформи са били провеждани само когато Брюксел и Вашингтон са работили заедно за това лидерите да бъдат накарани да се откажат от старите си навици с корупцията, политизираната съдебна система и руските компании, които се опитват да поемат ключовата инфраструктура и медиите.

Карчан е донякъде оптимист. Той казва, че всички знаят как ще завърши историята – с интегриране на всички бивши югославски републики в ЕС, като въпросът е само кога.
 


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА преди 9 месеца
Не от любов към РУСИЯ Борисов не прибра посланика ни ,направи го от страх от народа и от властолюбие . Н е за общи магистрали иска Западните Балкани в ЕС , а за да ги откъсне от влиянието на РУСИЯ , ТОВА ИСКАТ САЩ И ТОЙ ВЛАГА МНОГО ЕНЕРГИЯ ЗА ТОВА . Старанието му сигурно ще бъде осребрено .
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Европейците пак война искат, ама този път да не е на тяхна територия а на балканите, далече от удобните им кресла. Нещо ново?
77
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В сегашния свят има ЕДНА държава - агресор и това е САЩ с подлога бивш агресор - Англия. Съюз на стара и нова империя, изживяващи се като последна инстанция на Земята. Те определят кое е демократично, кои държави да преобразуват в "демократични". Резултатите са Ирак, Сирия, Украйна и др.!
76
4
 
12
 
! Отговори
Петров преди 9 месеца
Поредният ИксперТ който обяснява колко е хубаво да живееш като американска под мет ка. Като "великата демокрация" Украйна или "свободен" Ирак.
75
5
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 9 месеца
Тези хора гледат на Балканите само като място, от което да се води конфронтация с Русия. Ако някоя балканска държава има добри отношения с Русия, то това е много, много лошо и трябва да се вземат мерки.
Е, а ние пък можем и да не би играем по свирката.
74
4
 
7
 
! Отговори
Айдук преди 9 месеца
Че са роднини всичките е факт, но че си нямат никакво доверие също е факт.В битката при Плочник Лазар побеждава Мурат категорично,но не се осмелява да преследва отстъпващата му войска защото няма доверие на роднините,които като видят земите му не защитени можело да ги завземат.
73
5
 
27
 
! Отговори
до 68 преди 9 месеца
Според теб има руска агресия, а американска няма? Който мисли така, всъщност не може да мисли. Само повтаря казаното от тези, които плащат. България трябва да се изолира от тези папагали.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Айдук

Не са пет,много повече части са,само на юг са били около 7 части от днешните Албания през Македония до северна и централна Гърция,без да смятаме болярите на север от Дунав,отделно и три български царства.
А де факто последния винатийски император е роднина на бългаските царе,а сръбските и българските владетели също са били роднини,което е тъпо,че вместо да се обединят,са се изпокарали.
71
0
 
0
 
! Отговори
Айдук преди 9 месеца
Сега обаче, поне на книга ,имаме много съюзници и можем избираме,дали ще сме неутрални и после васали,или ще застанеме до съюзниците си,за добро или лошо.
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Eni4er

Това имах в предвид.Целия Балкански полуостров има като герой Крали МАРКО .А той е най- верния васал на ОСМАНЦИТЕ.Шишман за да си спаси задника е дал дъщеря си на МУРАТ.

Не може да съдиш от дистанцията на времето.Целите Балкани са били разпокъсани и в раздори между роднини тогава.Византийците,сърбите и особено българите са разпокъсани на феодалства,болярства и царства.Дори азиатския и европейския бряг на Константинопол са били в дразги помежду си.
69
1
 
6
 
! Отговори
Айдук преди 9 месеца
До Eni4er шишман не е законния цар на бълтарите, нито е първороден, нито майка му е принцеса!За това не е бил признат от повечето голями боляри и за това България се разцепва на ПЕТ части, три по-голями и две по-малки.Влашкия воевода подкрепял Страцимир който е имал проблеми с маджарите, а не с турците. Така че Шишман е нямал на кой да разчита и не е имал кой знае какъв избор освен да е неутрален,а после васал.От многото му отмятания става ясно че не му е било гот да е васал,но е нямал избор.
68
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единствените гаранти на БГ против руската агресия са ЕС и НАТО!
67
4
 
4
 
! Отговори
Eni4er преди 9 месеца
До Анонимен

Това имах в предвид.Целия Балкански полуостров има като герой Крали МАРКО .А той е най- верния васал на ОСМАНЦИТЕ.Шишман за да си спаси задника е дал дъщеря си на МУРАТ.Но не би...
66
13
 
5
 
! Отговори
Съби преди 9 месеца
Прави са Балканите винаги са били марионетки у опитни мишки,най-много на Русия,но не само на тях. Русия не е спряла да манипулира Балканите,да настройва хората етнически и в междудържавни конфликти.
65
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
цар ви Шишман е бил съюзник с турците след тава е бил техен васал като няколко пъти се се отмята докато накрая му откачат главата от раменете.
64
4
 
3
 
! Отговори
Венсеремос преди 9 месеца
Балканите в НАТО и войната да си се води при калмици и дагестанци .
63
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отдавна анализатори ви говорят, че между Балканите и Прибалтика ще бъде фронтова зона. САЩ ще воюват до последния българин, румънец и поляк.
62
4
 
2
 
! Отговори
Eni4er преди 9 месеца
До дрън

Неутрални значи.Както през далечната 1396 г. Цар Иван Шишман беше неутрален
61
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 9 месеца
43,44,
Що да сме забравили? Тя историята се чете с разбиране - така са мислили за световната супер сила, която си е развявала байряка по онова време...:) Сега нещата са леко променени, но пак има такава :).
60
4
 
13
 
! Отговори
дрън преди 9 месеца
Колко glupavi булгари имало. Щяли да бъдат с Германия?
Нямам думи.

България трябва да бъде обединител за мир и неотрална зона на БАЛКАНИТЕ!!! Турция, Русия и Америка да се бият. Ние обявяваме пълен неутралитет щото, който и да изберем, той ще загуби.