"Ню Йорк таймс": Балканите са пробен терен в новата Студена война

Русия разширява влияние, а Брюксел съживява планове за разширяване
Обновена: 12 апр 2018 17:13 | 12 апр 2018 12:30, Елка Василева
90
"Ню Йорк таймс": Балканите са пробен терен в новата Студена война
Снимка: архив, Reuters

Балканите, където започна Първата световна война, се превърнаха в пробен терен в новата Студена война с Русия, пише белградският вестник "Вечерне новости", позовавайки се на оценки на анализатори, публикувани в "Ню Йорк таймс".

Експертите посочват, че Русия разширява своето влияние и повишава етническото напрежение в страните, които се надяват да влязат в Европейския съюз, поради което Брюксел съживи плановете за разширяване.

Изследователят от Института по международни отношения в Прага Марк Галеоти казва, че след обединената реакция на Запада на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания „Балканите станаха още по-важни“.

„Русия търси начини за отговор, които да бъдат асиметрични и които биха осигурили възможности за Москва“, казва Галеоти.

В материал за Европейския съвет по външните отношения той оценява, че „Русия гледа на Балканите като на бойно поле за своята „политическа война“ в стремежа си да пренасочи вниманието и да създаде „потенциални жетони за преговори с ЕС“.

Чарлз Каплан, директор за Европа в Съвета по национална сигурност в Белия дом по времето на Барак Обама, казва, че „руснаците използват възможността в последната част от Западна Европа, която продължава да е политически дисфункционален“.

Ситуацията на Балканите прилича донякъде на Украйна, където Русия първо прие приближаване на Киев към ЕС, но не и към НАТО, а след това промени позицията си, което доведе до свалянето на проруския режим и анексията на Крим.

На Балканите наддаването с Русия има потенциала да посее нова нестабилност в региона, който продължава да се възстановява от войните през 90-те години, при които се разпадна Югославия, посочва „Ню Йорк таймс“.

Босна и Херцеговина, някак си обединена в края на войната през 1995 г., продължава да представлява крехка конструкция, подкопавана от корупция, слабо ръководство, етническо и междунационално напрежение, което е метафора за Балканите, посочва изданието.

Това е една от ключовите точки, които Русия се стреми да използва, каза Капчан, добавяйки, че останалите са Македония, Косово и Сърбия.

ЕС даде нов шанс на страните от Западните Балкани да се присъединят, но никой не вярва, че тези страни са готови за ЕС, пише „Ню Йорк таймс“.

Изданието посочва, че с излизането на Великобритания от ЕС и опитите на Русия да се възползва от пукнатините в региона ЕС представи подробен план за Балканите, при което Сърбия и Черна гора може да влязат в ЕС до 2025 г.

Междувременно от Балканите се заинтересуваха и американците.

Новият интерес на Вашингтон произтича от загрижеността заради разширяването на руското влияние, посочва Рос Джонсън от Центъра „Уилсън“, допълвайки, че Конгресът на САЩ иска от Пентагона да представи „оценка за сътрудничеството между Западните Балкани и Русия в областта на сигурността“.

Галеоти оценява, че Русия се опитва да намери своето място в правителствата и компаниите в Западните Балкани, така че, когато тези страни влязат в ЕС, да внесат там и руското влияние.

„Политиката на ЕС като цяло беше да се подкрепя онова, което държи Западните Балкани мирни. Това е много опасно и създава съвършено обкръжение за Москва да играе игрите си“, казва Галеоти.

Той, както и други анализатори, казват, че Брюксел трябва да предложи повече и когато става дума за моркова, и когато става дума за тоягата – чрез предлагане на истински инициативи за институционални реформи и истински наказания за тяхното неизпълнение.

Бивш американски официален представител, пожелал анонимност, каза, че Балканите са новото бойно поле на Студената война и добави, че Брюксел е бил прекалено твърд в начините, по които се е опитвал да поддържа движението на региона по правилния път.

Той каза, че реформи са били провеждани само когато Брюксел и Вашингтон са работили заедно за това лидерите да бъдат накарани да се откажат от старите си навици с корупцията, политизираната съдебна система и руските компании, които се опитват да поемат ключовата инфраструктура и медиите.

Карчан е донякъде оптимист. Той казва, че всички знаят как ще завърши историята – с интегриране на всички бивши югославски републики в ЕС, като въпросът е само кога.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
9
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 6 години
До АнонименТова е така и не е така. Замисли се кой е съсед на Гърция, за Кипър също ... само ние тук лапаме муши като агнета пред заколение.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оправете си бомбоубежищата и храни,вода,мед. материали.Другото не е важно.Имам съмнения,че война може и да няма,но ще се използва заплахата от война,за продажба на повече военна техника,но това е нож с две остриета,едно от нещата с което Гърция се набутаха в кризата бе чрез закупуване на оръжия.
52
2
 
8
 
! Отговори
mi преди 6 години
давайте милиарди като на Гърция, маскари! Само с лаф не става! Изсипете едни 500-600 млдр и така.
51
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
Знаем, научили сме си урока. Време е другите да си го научат.
50
1
 
11
 
! Отговори
държавата затвори преди 6 години
Ако поне един знаеше реално как и колко добре подплатени мисионери се развяват в България по села и паланки и обикалят да изучават на място GPS картирани маршрути из чукарите!Под небрежната форма на туристи примерно или изследователи свят щеше да Ви се завие но работата вече е отдавна изтървана сега само Жилязковците май ше вдигат оборотите
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Aukai_CollinsКакво правиха граждани на западните страни с оръжие в ръка срещу законните правителства на балкански държави, като тоя Аукей Колинз? Тия хора кой ги е изпратил а ако са отишли сами, защо службите не са се постарали да си приберат тези ***?!?!?! Когато един човек се мотае по бойните полета в Босна, Косово, Ччения и Афганистан все във вреда на християните, какъв е извода - съвременен Сен Клер ли е или някакъв случаен елемент??????????
48
2
 
25
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А сащ да не би да гледат с нещо друго на ес и балканите? Разликата е че гледат на 20000 км от тяхната граница.... Лицемери неземни
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само 1та световна е започнала от Балканите!Италия като съюзник на Германия на 7.041939г. със сто хилядна армия,600самолета и 150танка прегазва за 5дни Албания!Албанската армия дава отпор в Шкодра и Дураси ,убитите са около 400 албанци и италианците дават 30тина убити и 100тина ранени!На 12.04.1939г. Албанския Парламент под натиск на италианската армия включва страната в Италия!
46
6
 
17
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 6 години
Напълно се съгласявам, с анонимен 41. Балканските нации трябва се обединим, независимо от всичко. На всеки умен човек му е ясно, кой е виновен за тази дестабилизация, а те са си надалеч от нас. Запомнете едно където стъпи американски ботуш, има война. Нашите "политици" как и не се научиха, не ми е ясно. Заслужаваме си просто да им станем колония, не че вече не сме се превърнали в такава. Жалко.
45
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова и разбира този - Русия щяла да използва Косово. Ами ако те станат съюзници с Косово губят съюза със Сърбия веднага. Пълно е с неграмотни анализатори.
44
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес видях,че и мотора на Европа-Германия са притиснати до стената,явно не е само на Балканите,а и из други ЕС държави.Аз съм,да сме с Германия.Работата наистина става дебела.
43
5
 
10
 
! Отговори
8===о преди 6 години
До Чайна майнаКитай открай време иска да си върне Сибир.Спомни Сино-Съветската война от 1969-та.Тогава съветският съюз се спасява с атомна бомба (според официалните съветски източници ракети "град"-21 ,според любителите на конспирациите - супер-таен космически лазер, но най-вероятно атомна бомба ,ако се съди по "остъкляването" на пейзажа). Съюзници на русия са Беларус, няколко средно азиатски републики,Сирия,Сърбия ..и май само толкова.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до ДаАз мислих да се зарова в дедовата къща в Балкана, те ми направиха американска база на 2 км...само си сваляй ушaнката като ходиш на село, да не те объркат нещо младежите.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балканите са пробен/поробен терен в новата Студена война
40
21
 
12
 
! Отговори
Чайна майна преди 6 години
Искат да изолират Русия съвсем сами да останат срещу целия свят и дори да нямат подръжници като нас и Македония ако нещо стане аз съм за Русия и Китай
39
13
 
23
 
! Отговори
8===о преди 6 години
До 34Мдам.Русифилите тук удобно "забравят" какво е било мнението на Левски,Ботев, Захари Стоянов,Раковски,Любен Каравелов и много други за "освободителите" ни.
38
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хр. Ботев, в-к "Знаме" :"" Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии.""
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е разрушителят сега? коя е империята на злото! Кой държи на да има мир, а рой продължава "да ръчка ръжена" и да клати? Кой, е той и май е във тясна връзка с #Кой!
36
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То е ясно кой дестабилизира балканите. Този който вече е далеч от тях. Балканите трябва да се съюзят час по-скоро и да направят отделна армия. Само това може да ни спаси от конфликт дошъл от вън.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този черен ПР гони инвеститорите и пречи на региона. Проблемът си е на ЕС щото какъв просперитет с такава периферия? Америка без да е в съюз помогна доста на Мексико, а тук има едно туткане