"Ню Йорк таймс": Балканите са пробен терен в новата Студена война

Русия разширява влияние, а Брюксел съживява планове за разширяване
Обновена: 12 апр 2018 17:13 | 12 апр 2018 12:30, Елка Василева
90
"Ню Йорк таймс": Балканите са пробен терен в новата Студена война
Снимка: архив, Reuters

Балканите, където започна Първата световна война, се превърнаха в пробен терен в новата Студена война с Русия, пише белградският вестник "Вечерне новости", позовавайки се на оценки на анализатори, публикувани в "Ню Йорк таймс".

Експертите посочват, че Русия разширява своето влияние и повишава етническото напрежение в страните, които се надяват да влязат в Европейския съюз, поради което Брюксел съживи плановете за разширяване.

Изследователят от Института по международни отношения в Прага Марк Галеоти казва, че след обединената реакция на Запада на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания „Балканите станаха още по-важни“.

„Русия търси начини за отговор, които да бъдат асиметрични и които биха осигурили възможности за Москва“, казва Галеоти.

В материал за Европейския съвет по външните отношения той оценява, че „Русия гледа на Балканите като на бойно поле за своята „политическа война“ в стремежа си да пренасочи вниманието и да създаде „потенциални жетони за преговори с ЕС“.

Чарлз Каплан, директор за Европа в Съвета по национална сигурност в Белия дом по времето на Барак Обама, казва, че „руснаците използват възможността в последната част от Западна Европа, която продължава да е политически дисфункционален“.

Ситуацията на Балканите прилича донякъде на Украйна, където Русия първо прие приближаване на Киев към ЕС, но не и към НАТО, а след това промени позицията си, което доведе до свалянето на проруския режим и анексията на Крим.

На Балканите наддаването с Русия има потенциала да посее нова нестабилност в региона, който продължава да се възстановява от войните през 90-те години, при които се разпадна Югославия, посочва „Ню Йорк таймс“.

Босна и Херцеговина, някак си обединена в края на войната през 1995 г., продължава да представлява крехка конструкция, подкопавана от корупция, слабо ръководство, етническо и междунационално напрежение, което е метафора за Балканите, посочва изданието.

Това е една от ключовите точки, които Русия се стреми да използва, каза Капчан, добавяйки, че останалите са Македония, Косово и Сърбия.

ЕС даде нов шанс на страните от Западните Балкани да се присъединят, но никой не вярва, че тези страни са готови за ЕС, пише „Ню Йорк таймс“.

Изданието посочва, че с излизането на Великобритания от ЕС и опитите на Русия да се възползва от пукнатините в региона ЕС представи подробен план за Балканите, при което Сърбия и Черна гора може да влязат в ЕС до 2025 г.

Междувременно от Балканите се заинтересуваха и американците.

Новият интерес на Вашингтон произтича от загрижеността заради разширяването на руското влияние, посочва Рос Джонсън от Центъра „Уилсън“, допълвайки, че Конгресът на САЩ иска от Пентагона да представи „оценка за сътрудничеството между Западните Балкани и Русия в областта на сигурността“.

Галеоти оценява, че Русия се опитва да намери своето място в правителствата и компаниите в Западните Балкани, така че, когато тези страни влязат в ЕС, да внесат там и руското влияние.

„Политиката на ЕС като цяло беше да се подкрепя онова, което държи Западните Балкани мирни. Това е много опасно и създава съвършено обкръжение за Москва да играе игрите си“, казва Галеоти.

Той, както и други анализатори, казват, че Брюксел трябва да предложи повече и когато става дума за моркова, и когато става дума за тоягата – чрез предлагане на истински инициативи за институционални реформи и истински наказания за тяхното неизпълнение.

Бивш американски официален представител, пожелал анонимност, каза, че Балканите са новото бойно поле на Студената война и добави, че Брюксел е бил прекалено твърд в начините, по които се е опитвал да поддържа движението на региона по правилния път.

Той каза, че реформи са били провеждани само когато Брюксел и Вашингтон са работили заедно за това лидерите да бъдат накарани да се откажат от старите си навици с корупцията, политизираната съдебна система и руските компании, които се опитват да поемат ключовата инфраструктура и медиите.

Карчан е донякъде оптимист. Той казва, че всички знаят как ще завърши историята – с интегриране на всички бивши югославски републики в ЕС, като въпросът е само кога.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
32
 
! Отговори
Гоги преди 6 години
Вашингтон проявява загриженост за растящото влияние на Русия? Абе, тези ни взеха за мезе. Влиянието на СССР по-малко ли беше до разпадането на варшавския договор. Не ги е грижа за хората на Балканите, а да ни направят колония и само те да командват. Стига с тези плитки номера. Държавите сами да се определят с кого и как.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, този Осман.Вярно,че не е имало войни. Гледай ти. Турция наш спасител. Кой ли ще ти повярва.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 И КАК ЩЕ СПАСИ СВЕТА.?
11
1
 
0
 
! Отговори
Afuli преди 6 години
Ne e sigurno...california e...
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнението на западнаците за нас:NATO (UK, France, Germany and eastern-european parasites).Смятам, че можете да си го преведете.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2 нашите деца ЗНАЯТ чужди езици. Но думата "Коректност" , не знаят Може и английски да знаеш.Но може и да се правиш на " Ни чул НИ видял" когато ти е удобно.
8
45
 
6
 
! Отговори
Osman преди 6 години
Балканите са живяли най-добре по времето на Османската и те го помнят. Босненци, арнаути, Санджака, българи, сърби и македонци помнят колко добре и спокойно са живели тогава. Да не се тревожат. Турция никога не би ги оставила в несигурни ръце. Идват пак справедливи, мирни и успешни времена за всички. Турция няма да ни остави на произвола на съдбата.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
...''след обединената реакция на Запада на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания Балканите станаха още по-важни....Да разбираме ли че значението на Балканските народи флуктуира в зависимост от нуждите на гео-полит. война на запада срещу Русия...Днес сме значими, утре - не ... според нуждите...
6
4
 
25
 
! Отговори
Българоубийците преди 6 години
До къде ни докара само политиката на Сашо Нереза, евреят Сюлейман и Драгалевския Чекатило, и тяхното продажно Котило !?
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко го потаря това от две година, тея в хамерика тепърва се усетиха. хаах
4
13
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
само русия може да се справи със султана за да не стане някое меле набалканите
3
17
 
22
 
! Отговори
г преди 6 години
Всички обичат Русия, но всички искат да влязат в ЕС, странно.
2
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми те само Балканите са видели война в последните 80 години, така, че е ясно защо не надуват фанфарите да си запалят чергата. Американците и брюкселаците ще си закусват с прясно изцедени сокове и сини сирена с хайвер за по 500 евро , пък нашите деца ще умират да им спасяват восокия стандарт на живот....
1
18
 
43
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Само Русия ще спаси света от американската пасмина !!!