Обмисляме с Босна създаване на регионална авиокомпания

Борисов: Да дадем реална перспектива на страните от Балканите за членство в ЕС
13 апр 2018 13:50, Елка Василева
13
Обмисляме с Босна създаване на регионална авиокомпания
Денис Звиздич и Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов и председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич обсъждаха в МС създаването на регионална авиокомпания, която да свързва столиците на балканските държави. Това съобщиха двамата пред журналисти в сградата на МС.

Денис Звиздич е на официално посещение в България от вчера по покана на Бойко Борисов.

Българският премиер посочи, че е възложил на министъра на транспорта да разгледа темата за полети между 4 - 5 държави от региона, които нямат свои авиокомпании. По другите инфраструктурни проекти - магистрали и жп пътища се работи, посочи той. Всяка една държава по трасетата трябва да положи максимални усилия да завърши своите участъци, допълни Борисов.

Важно е да дадем реална перспектива на страните от Балканите за присъединяване към Европейския съюз. Не искам да изглеждам като голям оптимист, но само преди година темата за присъединяването на страните от Западните Балканите към Евросъюза изглеждаше като абсолютно невъзможна, каза българският премиер.

Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път за страните от региона е членство в ЕС и НАТО, по тази тема няма спор и трябва да се работи максимално бързо, като се използва инерцията, която създадохме през тези няколко месеца, каза Бойко Борисов.

Денис Звиздич благодари на България, че е поставила темата за членство на страните от Западните Балкани в ЕС като приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС. Той посочи, че страната е изпълнила всички изисквания на ЕК и очаква до края на годината да получи статут на кандидат-член на ЕС и да започне преговорите за членство. Босна и Херцеговина работи усилено за интеграция в НАТО, за върховенството на закона в страната и за създаване на контакти със съседните държави в региона. Целта ни е мир, стабилност и икономически просперитет, които да задържат младите хора в страната, каза Звиздич.

Босна и Херцеговина е светска държава, културно принадлежаща към Европа и осъзнаваща важността на стабилността. В страната има четири религии и не се поддържа никаква форма на радикализъм, посочи Звиздич.

Мисля, че Денис Звиздич много ясно и точно отговори какви мерки и колко работа са свършили нашите колеги по темата радикален ислям, каза Борисов.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
3
 
! Отговори
ЕСКИМОСИТЕ преди 6 години
Ние ще правим хладилниците, те ще ги купуват.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
As predlagam s ch avstria brd
7
2
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Я предлагам да произвеждаме хладилници в съдружие с ескимосите...
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко ,да не се прави на спасител защото няма удавници!Никой не му иска авиокомпанията,но от немай къде и за да има какво да обсъжда с балканския Чърчил, г-н Звездич е поговорил на тая тема.Нали сме шефовете на ЕС,ще кима с глава одобрително, босненския политик ,какво да прави човека!Иначе на бившите югорепублики общ превозвач не им трябва,имаше опит 2010г. за въстановяване на JAT,но нещата се разсъхнаха.Пазара е поделен м/у националните превозвачи на Сърбия,Хърватска и Словения,които 4ти няма
5
2
 
5
 
! Отговори
Тиквооооо... преди 6 години
Живучкаш ли си още-ииииехууууу.....
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко-турс, Вашите добри туристи, в нашите добри ръце
3
1
 
18
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Мавърът продаде БГА ,,Балкан,, на безценица ,сега ще се пънем да правим бизнес с бошняците... Демокрация !!!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новата авиокомпания ще се казва Бошняк *** Еър.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия не обмисляха ли да купят ЧЕЗ могат ли въобще да мислят или знаят само да крадат защото случиха на *** народ.