Патриарх Вартоломей скастри БПЦ заради македонската

Църквата майка на всички балкански народи е тази в Константинопол!
13 апр 2018 11:50, Елка Василева
41
Патриарх Вартоломей скастри БПЦ заради македонската
Патриарх Вартоломей. Снимка: архив, Булфото

Вселенският патриарх Вартоломей разкритикува Българската православна църква заради подкрепата й за непризнатата църква на Бившата югославска република Македония, съобщава в. "Катимерини".

Още по темата

Вартоломей, който е духовен лидер на православните християни, е направил в сряда вечерта изявление със силен укор, след като Българската православна църква се съгласи да бъде църква майка на македонската, смятана за "схизматична" от Вселенския патриарх, базиран в Истанбул.

"Действията на сестринската църква на България са погрешни. Те усложняват нещата. Църквата майка на всички балкански народи е тази в Константинопол", заявил Вартоломей и допълнил, че това казва историята и че Българската църква няма право да нормализира македонската, пише в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Българският патриарх Неофит неколкократно заяви, че България трябва да подкрепи македонската църква в нейните опити за признание и интеграция, припомня вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Иларион Макариополски,който за първи път не споменава в литургията си,в желязната църква в Истанбул "Св.Стефан",през 1860 г.,вселенския патриарх и я произнася на български език,бе послушал вселенския патриарх ,Руската православна църква,нямаше да я има Българската православна църква и българската нация.БПЦ трябва да вземе смело и независимо решение и да свали схизмата от МПЦ,на което има каноническо и духовно право.Охридската архиепископия е учредена,като българска.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един ден хората ще станат атеисти,но човечеството все още,не е достигнаро до този прогрес.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майка на майката. Е значи, че тяхната църква е станала баба :)
24
4
 
5
 
! Отговори
Дацо преди 6 години
Я да взема да се включа с един непретенциозен коментар ! Много хора плюят комунизма,но едно нещо им признавам ! Тия *** от църквата ги бяха вкарали в девета глуха ,точно където им е мястото .Религиата според мен е измислена само за да може да се цоца от народа и дюмбелите като този патриарх да си живеят като царе .
23
0
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Доста пари ще трябва да дадем ...на сърби, гърци и руснаци.........за да откупим МПЦ-ОА !!!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ги канят тия мумии?
21
5
 
5
 
! Отговори
ПОП Каракачанов преди 6 години
отново *** доказа, че е духовно непросветен.Разбрах следното:1. Каракачанов е станал професор по теология (Вартоломей 100% е такъв).2. ***, макар и без елементарна духовна култура коментират БЕЗ ДА РАЗБЕРЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ.3. ВМРО си прави за пореден път *** пиар като президента4. Какво каза по този повод българския патриарх? Чу се само гласа гласа на професорът на "кюфтетата" и главен ВМРО глашатай.5. Журналята са написали най-некадърната статия,която съм чел
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От позицията на какви се изказват тези попове. Този служител на ердоган и оня служител на путин, тук са никои. ДЕПМ
19
4
 
6
 
! Отговори
По-по-най преди 6 години
Старци-разбойници! Храмът и вярата са в сърцето! Или си вярващ, или не! Разни Въртоломеевци, Руски Кириловци с часовници, яхти и джипове, и с контрабандни цигарени фирми и с агентите на ДС от БПЦ с пищови на кръста - айде в ляво, со се гръцките похотливи крадливци...! Не трябва на вярващия институция, зидария и шеф-диригент с килимявка на тлъста заплата, за да отстоява религията си! Баба Гуси ви зове от Христовото небе - беш, нагоре!
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е като не минахме на католицизъм, ами на тая гръко-византийска щуротевина кривославие. Най-добре би било България да е протестантска държава, със църква неосвободена от данъци и всеки да може да бъде пастор, без да е учил в семинария. Да се избират по външен вид и добро сърце.
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕ Я *** СЕ ГРЪМНИ БЕ КAЛЪФ ЖИВЕЕМ В СВОБОДЕН СВЯТ И НА КОЙ ЩЕ СТАВАМЕ МАЙКА СИ Е НАШ ПРОБЛЕМ НЕ ЗНАЕХМЕ ЧЕ СМЕ ТИ РОБИ И ТРЯБВА ДА НИ КОМАНДВАШ
16
2
 
19
 
! Отговори
ЕХА преди 6 години
КОСТАНТИНОПОЛСКИЯ ПОП ПРОФОРМА Е ВСЕЛЕНСКИ--БИЛ Е НЯКОГА,КОГАТО Е ИМАЛО ИЗТОЧНА РИМСКА ИМПЕРИЯ,СЕГА СИ Е ЕДИН ОБИКНОВЕН ПОП И НИЩО ПОВЕЧЕ...НАЛИ ТЕЗИ ПРЕЧИХА НА НАС БЪЛГАРИТЕ ДА ИМАМЕ АВТОКЕФАЛНА ЦЪРКВА..А И ТОВА КОПИЛЕНЦЕ ПОДКРЕПИ ЕРДОГАН-СУЛТАН ЗА ИЗБИВАНЕТО НА КЮРДИТЕ..АЙДЕ БЕГАЙ..ЧУПКА.
15
2
 
20
 
! Отговори
точка преди 6 години
Българският патриарх е Неофит.Патриарх Вартоломей не ни е никакъв.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гъркът не дава македонците да са православни християни. Ще правят нашата съседка Република Будистка Мандахерция
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека му покажат границите на Българската екзархия. Сегашната Македония е в границите на Българската екзархия.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбската, църква е протеже на Руската. тя и гръцката църкав винаги са работели против българските инетереси. Българите са били анатемосани и по времето на патриарх АНтим, пък не ни се е накривала шапката, даже ни се е издигнал авторитета. Цървите по цял свят се признават с ферман на държавата. ОСвен тоав Вартоломей говори глупости, руската църква е майка на финдландкската и японската, това значи ли че Констанинополската е майка и на тях? майката-църква е само една - от която взимаш миро.
11
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъл църква да не се бута където не и мястото че ще бъде анатемосана . Правят политика като целта е да признаят македонците за българи . Кухо та дрънчи . Врабевски беше прилъгал да напише един поп това с писмото . Истината е че мнозинството в Македония не ви искат за никаква майка . Руската Сръбската, Гръцката, Румънската са против България да се бута където не трябва . Варталомей е прав .
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия политици мн ги натискат от "парволавната" руска църква. Кога им дадохме вяра, кога взеха да решават. То не я забраняваха, не я напулниха с ченгета, ся мн знаят.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този се води "пръв сред равни", но нещо взе да се вживява, че е "по-равен" от останалите.
8
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такъв град Константинопол.