Проклятието да заченеш момиче! Истински истории от Черна гора…

В малката страна на Адриатическо море в някои села скоро ще има само момчета
98
Проклятието да заченеш момиче! Истински истории от Черна гора…
Снимка: Reuters

Само синовете са истински наследници – така мислят в Черна гора. Затова много бременни жени се подлагат на рисковани процедури за ранно установяване на пола. Ако зародишът е от женски пол, често се стига до аборт.

Месеци наред журналистката Светлана Славуйевич издирва Амела. В крайна сметка успява да я убеди да разкаже историята си. Макар и без да показва лицето си. Защото става дума за една традиция, за която хората в Черна гора избягват да говорят: абортите на женски зародиши.

"Всеки ден се сблъсквам с натиска, на който са подложени нашите жени тук. Не мога и не искам да търпя повече. Тази практика трябва да спре веднъж завинаги", казва Светлана Славуйевич пред Deutsche Welle.

Светлана е репортерка в черногорска телевизия. От години тя се ангажира в борбата срещу абортите на момичета. Досега повечето засегнати жени са отказвали да застанат пред камерата ѝ.

"Да, страхувах се да родя първо момиче. Защото решението за второто ни дете щеше да е свързано с надеждите да ни се роди син. Защото иначе трябваше да се откажа от детето", казва сега Амела - жената, съгласила се да говори.

Целенасочени аборти на женски зародиши?

Подобни истории познаваме от Индия или Китай. Но от една страна като Черна гора, която иска да стане член на ЕС? Всъщност в малката балканска страна на Адриатическо море този феномен съществува отдавна. Лошото е, че в селските региони тази традиция се засилва. И в тамошното патриархално общество мъжът има думата. А един мъж, който няма син, не е истински мъж.

"Това е въпрос на традиция. Ние, черногорците, сме народ на бойци. Народ, който трябваше да се отбранява срещу турците. Навремето семействата са се нуждаели от много мъже, които да ги закрилят", казва един мъж от едно черногорско село. Друг добавя: "Голяма радост е да имаш син в Черна гора. За да продължи името на рода и бащата да има наследник."

Колкото повече синове в едно семейство, толкова по-добро реноме. И това се отнася както до мюсюлманското село, от което идва Амела, така и до християнските части на страната. Абортите на женските зародиши в Черна гора са нещо обичайно. Натискът върху жените е огромен.

Амела обаче не иска да каже дали и колко пъти е абортирала. "Познавам десетки жени, които се подлагат на специална процедура, чрез която разбират пола на ембриона в началото на бременността си. Когато третото или четвъртото дете се окаже момиче, те абортират. Някои правят до пет аборта", казва тя.

Преди няколко години Амела също се е подложила на тест за установяване на пола. Но хирургическата намеса е увредила мъжкия зародиш. Седемгодишният ѝ син не е напълно здрав. Затова и не искат той да застане пред камерата. "Чак след раждането разбрах, че много от децата на майки, които са се подлагали на този тест, се раждат с малки или по-големи аномалии", казва тя.

В Черна гора абортите до 12-та седмица от бременността са легални - както и в повечето европейски страни. Но решението за отстраняване на женските зародиши и тук се смята за злоупотреба с медицинската информация.

"Наскоро при мен дойде една пациентка, която вече имаше четири момичета. През сълзи ми разказа, че мъжът ѝ поставил ултиматум. Или да роди момче, или щял да я напусне", разказва гинеколожката Цеца Балач, която често се сблъсква с жени, които искат да раждат само момчета.

По официални данни в Черна гора се извършват 1500 аборта годишно. Реалният брой обаче е значително по-висок, казва доктор Балач. Тя предполага, че всяка година в страната се извършват около 20 000 аборта. Много от тях нелегално в частни клиники. И много често - само защото родителите искат да имат момче.

"Стана модерно жените да отидат в някоя частна клиника, да си направят  тест и след това като на пазар да решат дали да си купят ябълки или круши и да абортират напълно безчувствено", казва Светлана Славуйевич.

Скоро в някои села няма да има момичета?

Абортите на женските зародиши водят в дългосрочен план до изместване на структурата на населението. Още отсега в някои села на Черна гора има много повече момчета, отколкото момичета. И тази тенденция се засилва. 

Със своите телевизионни репортажи Светлана Славуйевич се бори за всички жени, както и за своята собствена дъщеря. Първият успех вече е постигнат: здравното министерство организира конгрес, в рамките на който да разясни проблема на лекарите от малките населени места.

"Засегнатите жени не смеят да говорят открито за проблема, защото по този начин злепоставят семейството си. Затова аз - в ролята си на журналист - трябва да върша тази работа", казва Светлана Славуйевич.

Срещу нея стои силно лоби. Лекарите, лабораториите и частните клиники печелят добре от ранните тестове за определяне на пола. Един тест струва до 600 евро. А в Черна гора това са много пари. Амела казва, че и бедни семейства са готови да заплатят тази сума. Защото само момчетата минават за истински наследници.

 


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Херкулес преди 2 месеца
То простотията женска е безгранична. Жената е нищожество, което не трябва да има право на глас. За това черногорци и на много места по света, където мъжете са разрешили еманципирането на жените, имат проблеми с феминизма и провеждат фемицид. Феминистките са се настанили във властта и диктуват закони за репресии срещу мъжете. Истината е, че мъжете малко бият и убиват жените в Хр. свят, а трябва да ги смазват от бой, докато започнат да заекват. Жената не е равна с мъжа, защото не е човек!
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия в кой век живеят?
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами ..това е верно от моя страна ..имам две дъщери на 20 и 23 хвана си пътя и ни говор ни картина де казват старите хора няма една чаша вода кой да ти налее..само от пари се интересуват ее за кво съм ги гледал!!!
74
1
 
2
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 8 месеца
До Не мога да повярвам /Ама това беше по време на социализма и бяхме млади.Най-трудно беше по тясни стълби.Тъй като нямаме опит,четирима колеги го носехме пианото,а в по-старите кооперации няма асансьори,та се налагаше и перални,както и чугунени радиатори ,защото тогава хората прокарваха парно,а не се отказваха.Не ме е "жегнал"коментара ,винаги съм смятал ,че умните ,интелигентни,възпитани,нежни жени олицетворяват цялата красото на човешкия род.Просто коментара ми беше самоирония
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом е мюсли не ми го хвали. бива-бива простаци, да не знаят , че от качеството на сперматозоида зависи пола на зародиша, а не от яйцеклетката.
72
3
 
4
 
! Отговори
Не мога да повярвам преди 8 месеца
До Fallschirmspringer
Като можеш да вдигаш дивани и пиана-добре.Хайде сега ние да се хвалим, че раждаме, работим на макс във всяко отношение и се грижим за всичко.Ако можех да вдигам перални, нямаше да се хваля с това.Много ми стана тъжно като прочетох коментара. Явно истинските мъже са само във филмите! Не искам да го повярвам..ту е трагично, ту да те хване яд. И най-тъжното е не че коментира нелепата и ужасна тема,а коментар,който явно те е жегнал. Защо ли?
71
0
 
3
 
! Отговори
Валка преди 8 месеца
*** бол22
70
0
 
13
 
! Отговори
Интересно преди 8 месеца
За да зачене момче или момиче не е ли нужна жена?
69
1
 
18
 
! Отговори
Ева преди 8 месеца
Тези като искат само синове да имат след известен период, някое от поколенията, много ми е интересно как ще правят следващата си рожба като женски не се раждат... Може би мъж с мъж я...
68
3
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 8 месеца
До Жената е Бог/Може и така да е ,но не винаги мъжа е ненужен.Когато бях млад бях много търсен от колежките.Беше ги обхванала някаква мания да купуват най-различни тежки неща.Ако можете да си представите колко пиана, перални ,торби с цимент, секции,съм пренесъл.Но не е само това и дупки за колове на огради на вилите им съм копал,канавки за водопроводи,плочки и бъркане на бетон за бетонни плочи.Изобщо бях търсен ,както и други колеги.Ето, има някаква и малка полза от мъжете
67
2
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 8 месеца
Ах Дойче Веле стожер на американската либерастия в Европа. Трябва да им се признае че са упорити до скъсване.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако си беше останало Югославия, нямаше да има простотии. Щяхме и ние да сме много по-добре, ако съседката ни на запад си беше само Югославия!
65
0
 
10
 
! Отговори
един преди 8 месеца
До Анонимен
Как, кой ще ражда? Други момчета, станали момичета!
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимна преди 8 месеца
Простотия, простотия до шия!!!! Това е божа работа!!!Кой ли умен мъж ,е измислил това?????? Природата си знае работата!!!!Луди хора-много!!!!!
63
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
...В малката страна на Адриатическо море в някои села скоро ще има само момчета....ето така се педерасира обществото.
62
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А кой ще ви ражда после синовете бе шматки.. като няма момичета?!
61
1
 
23
 
! Отговори
не народ а мърша преди 8 месеца
откачени
60
1
 
20
 
! Отговори
До 7 от Разгеле преди 8 месеца
Ти не можеш да докоснеш българка дори и с дума, сбърканяко!
Стой си при твоите в маалата и прави сметка отсега какви пари ще вземете, когато започнете да ги давате за булки на онези 200 милиона, за които в Азия няма жени.
59
3
 
23
 
! Отговори
баси преди 8 месеца
Типично ислямско мислене!Мислех ги за християни!?
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки баща, с колкото и модерно мислене да е, първосигнално иска и се надява да има син. Но истината е, че когато му се родят момче и момиче, в повечето случаи обича повече дъщеря си.