Балканите: Корупция, престъпност... Но шампионът – Албания!

Доклад на ЕК оценява администрацията в региона
Обновена: 15 апр 2018 13:17 | 15 апр 2018 13:15,
58
Балканите: Корупция, престъпност... Но шампионът – Албания!
Тирана, Албания Снимка: Reuters

Организираната престъпност и корупцията остават синоним за всяка държава от Западните Балкани. Това се казва в документ на Брюксел, който ще бъде публикуван на 17 април в Страсбург, отбелязва скопското електронно издание "Локално", като се позовава на Радио "Свободна Европа", чиято редакция разполага с копие от текста.

Следващата седмица Европейската комисия ще обяви Пакет за разширяване, който оценява ситуацията в страните, които искат да се присъединят към 28-членния блок. В документа се подчертава, че проблемни точки в страните от региона остават онези, свързани с върховенството на закона, предаде "Фокус".

Публичната администрация в страните в региона остава слаба и напредъкът в областта на свободата на изразяване е малък или никакъв. В текста за пореден път се подчертава, че двустранните спорове остават основни пречки в процеса на евроинтеграция, и в предходния период не е постигнато нито един резултат в решаването открити въпроси между съседните държави.

Тазгодишният "шампион" ще бъде Албания, която ще получи препоръка за започване на преговори за присъединяване, а според Радио "Свободна Европа" Македония ще получи същата препоръка.

За Черна гора се казва, че е постигнала много на хартия, но нищо на практика, а за Босна и Херцеговина – че отново забавя процеса на реформи.

Пътят на Сърбия към ЕС продължава да бъде обвързан от преговорите за нормализиране на отношенията с Косово.

Във връзка с Македония, в проекта доклада се изтъква, че за по-нататъшен напредък на държавата решаващи фактори са запазване и задълбочаване на инерцията в процеса на спешните приоритети за реформи. ЕК изразява готовност да подкрепи този процес в областта на съдебната власт, основните права и свободи, и сигурността на държавата.

Позовавайки се на мерките, предприети в областта на миграцията, в документа се заключава, че помощта на Брюксел за региона е довела до отслабване на миграционни вълни. В тази връзка се признава ролята на Сърбия и Македония, които в документа са определени като "доверени партньори" в тази област. Но ЕК смята, че има място за безпокойство, когато става дума за трафик на хора и мигранти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
0
 
! Отговори
ДАТИЕБАМАЙКАТАБОКЛУК преди 6 години
ФФФФФ
29
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поддържам 28. Знаетели че АЛбанците произвеждат перални, печки, бойлери, и те се продават в Бългирия? кажете ми една българска марка. НЯМА! има бяла техника от Румъния, Сърбия, Р Македония, Албания, Китай, Турция, Полша - но от България няма.Знаете ли, че в АЛбания пътищата са по-добри от нашите. Знаете ли че в АЛбания има само една кола - Мерцедес. Знаете ли че там стандарта е по-висок около 3-4 пъти от нашия? А знаете ли че Албанците водят война със Сърбия и Р Македония?
28
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътувам често из Балканите, и мога спокойно да ви кажа че такова чудо като изоставените и пусти български села няма НИКЪДЕ! Нито в Албания, нито в Босна, нито в Сърбия, нито в Косово дори... Навсякъде са едни китни, красиви селца, добре уредени, и стандарта им слабо се различава от този в градовете!В България заради липсата на поминък и заради ромската престъпност селата бяха напълно занемарени!Дори всички вие, които търсите къща на село, гледате да нямало роми, защото знаете че ще бъдете тероризирани от тях, но не предприемате нищо за да накарате политиците си да променят това!
27
4
 
6
 
! Отговори
Скитник до 17 преди 6 години
Никой не те "третира" като второ качество . Ти СИ второ качество!
26
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали Албания или България е много спорно - в Албания поне няма ромска престъпност, докато тук е в изобилие, при това закриляна от държавата
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Косово къде е в класацията.А забравих,Косово не е държава,американска база е.
24
9
 
18
 
! Отговори
ГЕРБ са измекяри преди 6 години
Бойко е шампион и номер 1 по корупция нямa равен албания е аматьор , в *** България б, милиарди ефрофондове потънахаа герб а нищо не се случва без Капо ди тути Капо Дон Тиквун и консиглиери Цвъки да одобрят
23
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупция в България няма... защото още никой няма осъден за подобно нещо Бойко Борисов.
22
6
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Що за глупости! Дай един пример. Мисля че точно описваш *** и някои държави разположени на изток от нея...
21
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балканците са особен тип народи, те винаги се смятат за най-хитри.
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ердуганщина отвсякъде!!!!
19
7
 
24
 
! Отговори
ined преди 6 години
Баси смотаната държава сме - дори и в класацията по корупция не можем да се класираме
18
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запада обича да размахва пръст и да раздава уроци по демокрация, човешки права,право на словото,интеграции, итн, имайки предвид че те редовно нарушават всичко това! Има страни потънали в корупция, политически затворници, съдени артисти и музиканти за неудобни текстове, тотална медиина манипулация, екстрадиране вместо интегриране. Съдебните им системи са от типа "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони" Не са подходящите да дават уроци! Да престанат да третират хората като второ качество
17
6
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Туй няма го даже в Албания,нито в Зимбабве, ни в други странида си открадват чистачкитеа пък и там дъжд вали.
16
5
 
23
 
! Отговори
Васил преди 6 години
Не четете ли? Класацията е за Западните Балкани, ние сме в източните и съответно не влизаме в тази класация...
15
7
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До петИзака ли се.Олекна ти.Айде забърши се и си лягайКакво общо имат плажовете с корупцията.
14
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как така сме си отстъпили първото място?
13
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото който е тръгнал да гради социализъм с помощ от КГБ стига до просешка тояга
12
13
 
16
 
! Отговори
Пет преди 6 години
Албания е красива страна, със страхотни плажове и природа! Не може България да е по-некорумпирана от тази красива страна с прекрасна столица Тирана
11
15
 
12
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Ами всички правителства в Източна Европа бяха марионетки на Русия 40+ години, що така всички потънаха в глад и мизерия и се обърнаха на запад?