ЕС с друг поглед на Балканите, ако си решим проблемите

Борисов призова в Косово: Да забравим за егоизма!
20

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Пътят на Косово към Европа е единственият възможен и той е синоним на мир и стабилност. Около това мнение се обединиха премиера Бойко Борисов и президента на Косово Хашим Тачи по време на посещението на българския министър - председател в Прищина.
Още по темата

Двама посочиха още, че увеличаването на инвестициите в региона и развитие на свързваща транспортна и дигитална инфраструктура означава по-добър и достоен живот, повече мир и перспектива, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бойко Борисов коментира, че за 10-те си години независимост Косово е постигнало видим напредък и е на правилен път.

Той обаче подчерта необходимостта от разрешаване на двустранните проблеми, преди да се говори за реално членство в Европейския съюз.

"Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да води народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи", каза Борисов.

Той изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат диалога помежду си, за да открият пътя си напред към ЕС и НАТО.

"Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател.

Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.

Пътят към Европа е единственият път за Косово, заяви президентът Тачи и благодари за приноса на България и на министър-председателя Борисов за поставянето на Западните Балкани във фокуса на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви „истински мирен процес в региона“.

Борисов и Тачи изтъкнаха важността на Срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея.

"Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог", коментира Борисов като посочи, че веднага може да се започне с изграждането на инфраструктурата, за която вече е осигурено финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
значи може да се признае отцепването на косово от сърбия , а крим от украйна не ? на какво основание ? защото едното е удобно на сащ а другото - не ! айде някой от много големите умове да каже и обясни каква е разликата !
16
5
 
5
 
! Отговори
demograph преди 5 години
София Скопие Тирана днес е стратегическата ос на мира на Балканите изцяло в интерес на България. Сърбия Гърция е вечната, зловещо антибългарска и проруска прокоба.
15
5
 
7
 
! Отговори
ДВА ТЪМНИ БАЛКАНСКИ преди 5 години
СЪБРАХА СЕ!!! ДВАМАТА ОТКРОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ДОКАЗАНО! И КАК СА СИ ЛИКА ПРИЛИКА. И КОЛКО ЩАСТЛИВ Е БОКО ПРИ БРАТА СИ ПО ОРЪЖИЕ - ДВЕ СТРАНИ НА ЕДНА И СЪЩА ХАМЕРИКАНСКА МОНЕТА, СА СИ УБИЙЦИТЕ И АМЕРИКАНСКИ МЕКЕРЕТА. БОЖЕ, БОЖЕ, КОГА ЩЕ СИ ПРИБЕРЕШ ВЕРЕСИИТЕ??? ТЪМНИ БАЛКАНСКИ СУБЕКТИ.
14
7
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Навярно нямами равни по лицемерието на Борисов Вместо да поеми вината че неговия прешествениник даде коридор на американските самолети и бомбандирваха и избиха мирни сръбски граждани Без да желаем станахме съпричастни и въвлечени в тази опустушителна война .Исега благодарение на неговите министри Захариева Каракачанов И рАДЕВ ОТНОВО ДА БЪДЕМ ВЪВЛЕЧЕНИ В ПОДОБЕН СЦЕНАРИЙ .
13
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез дето жалят за сърбите - да прочетат малко история, само 100-150г. назад и тогава да си помислят! От Сърбия нищичко добро не сме видели, а политиката която води България в последните години е единствената правилна. Най-после и България да е на правилната страна.
12
4
 
16
 
! Отговори
der преди 5 години
Хероин Тачи и Бойко Амфета обсъждат нови ООгромни доставки, по новите огромни коридори.Ей Улави Американци как допускате най големите наркобосове облечени във власт да си развяват байраците, ве еи.Еднокнижника се уля вече ве!Стига ве! Стига ве! Среща с Тачи!Гледам и не вярвам на УУУшите си,еиТо бива, то може, ама да гледате как издевателстват над народа си ама на вас тва ви идеята нъл тъй.Кви са тез служби квой туй нещо ве, не се намери един да го дисдиса тоз Тачи еи.
11
3
 
17
 
! Отговори
Оран Гутанян преди 5 години
Нямаме равни по лицемерие ! Вием срещу създаването на Македония, а бързахме да признаем още по-фрапантно създаденото Косово. Говорим за мир, а дадохме небето си за НАТОвските самолети да избиват с нищо не заслужилите тази агресия сръбски граждани. Отгоре на това и инфраструктурата на цяла Сърбия бе съсипана, а ние ръкопляскахме и бяхме солидарни с по-вероломния и от Хитлер агресор.
10
5
 
13
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
Няма да забравим възродителния период, той бе жизнено важен за България. Не е процес а периот в който на терористите турски бе даден шанс на избор!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да забравим за Косово да забравим за Възродителен Процес ама няма как да стане , само колко си тъъъъъп Министаре
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2010, доклад на Съвета на Европа обвини Тачи, че е ръководил "подобна на мафия" групировка, извършвала контрабанда на оръжие, хероин и човешки органи през войната и след края й. Паметта на Брюксел е къса.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещата на Хероин Тачи и Бойко Амфета.
6
2
 
13
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
Косово е българска земя !
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е света земя Сръбска , Крим е Руски
4
5
 
17
 
! Отговори
Пол Уидиот преди 5 години
Косово е незаконно създадена държава, а нашите ,,приятели'' евроатлантици ни принудиха да я признаем. Така угодихме на НАТО и ЕС, но нанесохме удар в гърба на нашите братя славяни - сърбите и от всичко това не спечелихме нищо. Рано или късно този подъл акт ще ни се върне.
3
3
 
20
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
Мутрата на прияъелска среща с убиец и военен престъпник под наставлението на нацистите от ЕС
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българино , имат ли значение за теб ,, ЗАДНИТЕ БАЛКАНИ " на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ ???
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бойко Борисов коментира, че за 10-те си години независимост Косово е постигнало видим напредък и е на правилен път."Косово видимо е на прав път- контролира се от няколко албански мафиотски клана занимаващи се износ на наркотици, бели робини, незаконно оръжие и човешки органи.