Борисов: Западните Балкани да покажат воля за развитие!

Европерспективата на нашия регион няма алтернатива, смята той
24 апр 2018 14:00, Елка Василева
28
Борисов: Западните Балкани да покажат воля за развитие!
Снимка: МС

Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа остава водещ политически формат за открита и честна дискусия по важните за нас въпроси. Това подчерта премиерът Бойко Борисов в изказването си на Срещата на върха на ПСЮИЕ в Бърно при Краню, Словения, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов припомни поетия през миналата година на срещата на ПСЮИЕ в Дубровник ангажимент въпросите на Западните Балкани да бъдат поставени високо в приоритетите на ЕС по време на Българското председателство.

Той подчерта, че изминалите четири месеца са направили темата актуална във всички държави-членки, с нея са ангажирани както европейските институции, така и международни финансови организации. Постигнати са и договорености тя да остане във фокуса и на следващите председателства на Съвета на ЕС.

Още по темата

„Желанието ни е да използваме откритата възможност, за да направим процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани необратим. Очакваме срещата в София на 17 май да бъде знакова за европейската им перспектива, за задълбочаването на икономическата интеграция, регионалното сътрудничество и изграждането на така необходимата на нашите страни свързаност“, посочи министър-председателят.

Той отново изтъкна ролята на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения като ключови за напредъка в икономическата, политическата и сферата на сигурността. „От нас ще зависи след това да използваме възможностите, които се отварят. Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие“, подчерта Борисов.

Българският премиер приветства Стратегията на ЕК за Западните Балкани и готовността за стартиране на преговорите за членство с Тирана и Скопие, но ясно подчерта, че европейската перспектива трябва да е за всички страни на Балканите.

„Няма друга възможност да постигнем общите цели и да предложим на нашите граждани сигурност и по-добри перспективи за развитие, освен да посрещнем предизвикателствата на променящия се свят заедно и обединени“, посочи премиерът и призова за повече прагматизъм в отношенията между страните от ПСЮИЕ и ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименТо Западните Балкани, са и София;))) А там, само Бойковщина!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов: Западните Балкани да покажат воля за развитие!...Тоя пак включи латерната с "Западните балкани"?!И каква е тази измишльотина?А има ли средни и източни балкани?И откъде на къде прокарва тези глупости, които му втъкват западните му началници, вместо да се занимава с проблемите на България, които само се задълбочават?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиква ти кога ще покажеш воля за развите на Западна Българиял
22
2
 
3
 
! Отговори
Тиквоооо.. преди 5 години
Заповяда ли ми ПУТИН-ще те изям жив,както си с костюмарата..
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какво се правят на велики "политици"? Западните Балкани ще си се развиват КАКТО СИ ИСКАТ!!! Какво сте ги помъкнали към тия ПРОВАЛЕНИ СЪЮЗИ???? Ние ли, като гледам как сме цъфнали и вързали, ще сме им за пример???? То и укропите, ако бяха гледали от нас ВЪОБЩЕ НЯМАШЕ ДА СЕ ВЪРЖАТ НА ТИЯ ПРИКАЗКИ!!! И сега вече съжаляват, АМА КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА!!! ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е СТАРАТА еуропка, люлка на цивилизации и умни хора! Сега е блато, без вяра, без морал, без виждания за бъдещето!!!!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов е истински патриот и умен държавник.Да е жив и здрав.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алеко е доволен. Сбъркал е само името на главния герой.
18
0
 
8
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Става все по ясно, за чии беше споразумението с Македония. Бибитко са го натоварили големите началници, да направи всичко възможно по присъединяването на западните балкани към прогнилите съюзи, ЕС и НАТО. Бързат да ги набутат там, за да не залитнат на изток. Както бързаха с нас. Изискванията които по закон трябва да се покрият за присъединяване липсваха при нас тогава, липсват и сега. Албания, Македония, Косово и така на татък са много далеч от "европейската идея", но геополитиката е по-важна.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бацето да покаже волята за развитие в България, щото никаква я няма. После да оправя света и балканите.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алеко Константинов ще се обърне в гроба.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1"Най-големия, червените като видят негова снимка и почват да се гърчат от злоба."---Не съм червен, ама като видя негова снимка, и аз се ГЪРЧА от смях.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя се взе много насериозно.Дали си мисли,че може да баламосва и другите,както нас?
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кого си мисли,че впечатлява с тия воаяжи из комшийските земи?Страната му е ***,всеки ден някакви протести,населението мизерува с най-ниски доходи дори на балканите,а той тръгнал акъл да им дава.На какво отгоре?Трябва да си голям *** за да си мислиш,че можеш да бъдеш авторитет,дори на балканско ниво.
12
1
 
18
 
! Отговори
Алоооу преди 5 години
зарежи балканите, оправи си потъващата ***, смърди, та се не трае вече
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така де,да вземат пример от нас.Ние такава воля за развитие имаме,че и швейцарците могат да ни завидят.Само дето с една гола воля/вода/не става,трябва и работа.
10
4
 
5
 
! Отговори
Йода преди 5 години
Религията не играе роля, а културата, образуването и съвместния ни живот...България също е символ на комунизъм и ниска култура в лицето на света...Виждаме го по филмите,мнението им и стандарта ни за тоалетна и баня.
9
10
 
3
 
! Отговори
Боката преди 5 години
е на Зор! Харесван и необичан едновременно .Бокаа-ние,русофиляците ще те водим Нататък...
8
13
 
2
 
! Отговори
ангел преди 5 години
Браво , много е важно да се създаде балкански съюз , закрепен с общи икономически проекти като Вишеградската четворка, тогава и Запада и Изтока ще се съобразяват със съюз , а не с отделни малки държави с които да се баламосват както си искат !!!
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е този Бойко ?На снимката ми изглежда на мутра само някой татус и сълза под окото му липсва!
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко ,приятеля на Ердоган иска ,да вкара в ЕС мюселманските общества на Босна,Косово,Албания,Македония/40%,мюселм./,Черна гора20%мюселмани/. Западните Балкани ,Словения и Хърватска отдавна са в ЕС!