Гърците, горките! Принудени да се учат да живеят с все по-малко

В Гърция нещата вървят добре, но само на хартия
26 апр 2018 22:00, Елка Василева
130
Гърците, горките! Принудени да се учат да живеят с все по-малко
Снимка: архив, Reuters

В официалните статистики за Гърция може и да има положителни данни, само че реалността изглежда по друг начин, смятат трима гръцки бизнесмени. "Принудени сме да се учим да живеем с все по-малко", казва един от тях.

"Всичко ще се оправи и ние ще се справим" - от седмици насам гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изразява оптимистично за състоянието на гръцката икономика. Принципно позицията му не е грешна. Само че погледът към гръцкото ежедневие и трудностите на местния бизнес показват една твърде различна картина, пише Дойче веле.

55-годишният Тасос Йозефидис се завръща преди 10 години от Берлин и открива малък ресторант в центъра на родния си град Солун. Въпреки че работи от сутрин до вечер, спечеленото му стига само колкото да покрие месечните си сметки.

Гърците все още усещат кризата

"Икономическата ситуация тук изобщо не е розова, макар че се опитват да ни я представят за такава", казва Тасос. Според него кризата в Гърция продължава. "Има само една добра новина, свързана с гръцкия туристически бранш. През тази година в страната се очакват близо 34 милиона туристи и това действително представлява огромна финансова инжекция с оздравително въздействие."

Още по темата

Тасос подчертава, че ако не са туристите, той отдавна щял да се върне в Германия. Защото бизнесът с гръцките клиенти не върви добре. "Само с гърци не се получава. Те харесват ястията, които предлагам. Влизат и разглеждат менюто. Но когато видят цените, се отказват. Моите цени им се струват прекалено високи, а някои даже ми го казват директно."

Тасос Йозифидис обвинява сънародниците си за сегашната ситуация в Гърция: "Днешният грък е изгубил ценностите, с които е бил прочут в древността. Днес той трябва отново да се научи на честност, солидарност и доверие в бизнеса."

Тасос вярва, че ситуацията в страната ще се подобри едва когато бъде изкоренена корупцията в политиката. Пред гостите в своя ресторант той с възхищение разказва за германската данъчна система, която му се струва много по-справедлива.

Недоволството му е насочено не само срещу данъка върху добавената стойност (ДДС), който в Гърция възлиза на 24%, а като цяло срещу високото данъчно бреме, което възпрепятства развитието на малкия и среден бизнес. Общо 40% от печалбата на ресторанта му отива за данъци.

Той успява да задържи своите 17 работници единствено през лятото, защото само тогава заведението му върви добре. "Туризмът е твърде нежно цвете. Ако в Егейско море отново се стигне до някаква сериозна криза, туристите пак ще изчезнат. И тогава? На всички е ясно, че ако иска да оцелее икономически, страната трябва да започне да произвежда собствена продукция, а не да разчита само на туристи", казва Тасос.

Бизнесменът Йоргос Циакмакис може само да потвърди това заключение. Той вярва, че страната се нуждае и от повече разсъдливост и търпение. 67-годишният Йоргос, който търгува с метали, като цяло е оптимистично настроен, макар че успява да задържи своя бизнес, само защото магазинът и жилището му са негова собственост. "Ако трябваше да плащам и наем, със сигурност щях да съм се отказал". В момента той въвежда в бизнеса двете си деца, които са безработни.

"Търговията сякаш е замръзнала"

"Търговията в момента върви зле. Направо е замръзнала", казва Циакмакис и обяснява, че почти няма пари в обращение. Хората купуват малко и постоянно се пазарят за цената. В магазините никой вече не отпуска стоки на кредит, а преди това беше нещо обичайно. Сега всичко трябва да се плати начаса.

"След последните заплахи от страна на Турция хората станаха още по-предпазливи в харченето на пари", казва Циакмакис. Все пак бизнесменът има доверие на сегашното правителство - повече, отколкото на всички предишни. Сходни са настроенията и сред повечето му сънародници. Независимо от трудната икономическа ситуация близо 80% от гърците определят премиера Ципрас като най-сериозния и отговорен политик в страната.

Циакмакис се надява, че скоро няма да има предсрочни избори. "Това би бил краят за Гърция. Чака ни още много работа", казва той.

Христос Кандас е бизнесмен от по-младото поколение. Специалистът по електроника и компютърни системи от десет години насам ръководи специализиран магазин. Той казва: "В официалните статистики може и да се съдържат положителни данни, но основните доходи на хората и техният жизнен стандарт намаляват. В резултат на това сме принудени да се учим да живеем с все по-малко и да се откажем от много неща."

Според младия грък пропастта между по-малките и по-големите фирми става все по-голяма. "Силните стават все по-силни. А по-слабите - още по-слаби. Същевременно средното съсловие на практика изчезна изцяло."

Като цяло днес икономическите данни на Гърция са по-добри, отколкото преди няколко години. Явно обаче трябва да мине още много време, докато хората започнат да усещат нещо от този възход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Гърциябизнесдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
68Ти ходил ли си скоро в Гърция? 20 години по-напред са от нас с пътищата и магистралите си. А по доходи ще ги настигнем след 10 години. Това е, защото те са задружни и си гонят интереса, а ние робуваме и мълчим след почти 30 годишно издевателство на политическата класа.
68
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който им е казал на гърците, че държава може да се крепи на сгъване на чаршафи през лятото- той да им бере гайлето...Без индустрия, високи технологии и износ ще имате много здраве от бай ви Чакмакис!
67
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците ги задминаха по стандарт почти всички източноевропейски страни, с това темпо след 10 г. ще са последни в ЕС.
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
65 - И си личи, кой беше и кой ще е по-добре...
65
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция намаза от студената война. Европейците ги заляха с пари и направиха витрина на капитализма и място за туризъм. Просперитетът им е благодарение на изсипваните през десетилетията безконтролно помощи и субсидии. Така ги свикнаха да я карат лежерно, с бонусите за миене на ръце и т.н. А спомняте ли си, че една от милиардните дупки в бюджета им беше от т.нар. мъртви души на починали лица, чиито пенсии се прибират с години от наследниците? А това, че никой не си е плащал данъците години наред?
64
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2015, 2016 Г Гръцките банки опростиха на бедните Гърци заеми до 20 000 евро- без дом и с доходи до 400евро, а тук- високи лихви по кредити, нулеви по депозити, да сте чули някоя банка да е опростила нещо някому.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите имат да учат много от Гърция. За доста от нашенците, вескинпът, когато загубил или не си позволиш нещо, гледаш с ореха към Вуте и се радваш, че той има по-малко ....Оставяйте всичко да ви взимат. Не се борете за нищо ..
62
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една гъркиня се оплакала на своята прителка българка, че вече са мизерия.Преди ходила два пъти в годината за по 1 месец на островите да си почива (например на Миконос), а сега вече не може да си позволи и ходи само веднъж в годината да си почива за 1 месец на Миконос. Каква драма, каква трагедия, тея хора там как издържат?
61
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гръка не е като българина. Българина, като има някой лев в джоба и издържа до края на месеца казва "Пари имам", гръка като си направи всички сметки за месеца и за храна и за всичко, и не му останат поне 300 евро настрани казва "Закъсал съм го".
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали ще им се наложи да работят?
59
1
 
25
 
! Отговори
Мъка преди 5 години
Горките гърци . Защо ревете на чужди гробища ? У нас положението е много по трагично,ама по добре да пишете за гърците та да ни замазвате очите.
58
15
 
4
 
! Отговори
Грък преди 5 години
Ние сме родени за да творим, да работят българите.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да вземем тук в България да им съберем пари да им дадем ?!?!?!
56
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ГЪРЦИТЕ ЕВРОПА ИМ ОПРОСТИ 300 МИЛИАРДА ДЪЛГОВЕ И ИМ РАЗСРОЧИ ОСТАНАЛИТЕ 400. ЗАПЛАНТИТЕ ИМ И ПЕНСИИТЕ ИМ СА ТРИ-ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ.ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИМУ ТАКАВА КРИЗА.
55
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да има възход, защото те са много, много напред.По-висока средна пенсия от тази в Германия. Какъв възход? Но това, че са зле не е вярно, ако сравняваме с нас. Ако сравняваме с тях преди, да по-зле са. Но средната им пенсия е над 800 евро, а това е повече от средната заплата в Турция, която уж била добре икономически. Гърците се сравяняват с живота, който са водили преди и затова се оплакват. Ако се сравнят с Българите трябва да се радват и то много.
54
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много са хитри за разлика от нас постоянно реват белким ги чуе германия и европа и отново да им налее милярди евро само така от състрадателност живи да ги оплачеш
53
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е виждал гъркиня да сменява памперси на БГ пенсионер?За един приятел питам.
52
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе направо живи да ги ожалиш тия гърци. С 2300 евракис заплата и 800 евракис пенсия.А Тикволандците с 350 евракис залата и 120 евракис пенсия.
51
2
 
56
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Въпреки, че работи от сутрин до вечер, спечеленото му стига само колкото да покрие месечните си сметки. ===========Превод: ако грък ви каже, че печели достатъчно, че да си покрива сметките, това означава, че прави купища пари, и дори вероятно е милионер! Та така и с лирическия герой от тази публикация - Тасос!
50
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле отсега се грижи да намалят помощите за БългарияВидите ли гърците са в по- голяма нужда.Плащали 40% данъци.Работя та трудов договор и ми удържат 55% от заплатата за разните там данъци. Отделно си плащам данъци за жилище, кола и застраховкиВече и застраховката за лечение в чужбина(400лв.), че тук фирмите за " медицински изделия" превзеха болниците и обикновен човек няма достъп.За една клапа трябва да вади моментално 20 хиляди лв.иначе не го поглеждат