Скопие признава българския дял на Македония, увери Заев

"Ние сме горния дял, северния, Вардарския дял"
26 апр 2018 09:37, Елка Василева
45
Скопие признава българския дял на Македония, увери Заев
Зоран Заев и Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Ние делът на тази историческа Македония, която е в България, го признаваме като български дял и тук няма никакви дилеми, заяви македонският премиер Зоран Заев пред bTV.

"Ние го наричаме този Пиринския дял, защото Пирин е най-голямата планина, но там живеят граждани на България, някои от които се чувстват македонци и това е тяхно право. И нямаме никакъв такъв проблем", каза Заев, след като по-рано тази година, по време на посещение в Македония, президент Румен Радев заяви, че новото име на Македония не трябва да включва географско определение, което се отнася към български територии.

Зоран Заев обясни защо властите в Скопие биха приели една от добавките – Северна, Горна или Вардарска, към името Македония, но само за международна употреба.

"Ако погледнем исторически къде е била тази историческа Македония, има един дял в България. Има един дял в Гърция! Ние сме само една част. И това е факт – ние сме горния дял, северния, Вардарския дял", каза Заев.

Още по темата

Запитан дали е говорил с някой от българските си колеги във връзка с евентуално ново име на страната, той отговаря отрицателно и казва, че макар да е имало "някои публични изказвания, накрая стана ясно, че по същество това и не е важно".

"Много е важно у дома да не бъдем обезличени. Да не бъдем обезчестени. Когато влязохте в тази сграда, отвън пишеше "Правителство на Република Македония". Да не се налага това да го променяме", каза македонският премиер.

След като вчера във Виена се проведе нов кръг от преговорите между Скопие и Атина за името на Република Македония, между двете страни остават най-трудните въпроси за разрешаване – дали промяната ще бъде свързана с промяна на македонската Конституция, дали името ще бъде само за международна, но и за вътрешна употреба, и ще продължават ли съвременните македонци да се наричат наследници на Александър Велики и неговото антично царство.

"Ако не успеем, няма да имаме вероятно бъдеще в ЕС, в НАТО. Тогава ще трябва Европа да я доведем в Скопие, в Македония – не виждам друг вариант! В най-краен случай, ако не се намери решение, въпросът ще остане отворен и ще продължим след три месеца, след шест месеца пак да търсим отговор", посочва Заев.

Следващият кръг от преговори за името се очаква в началото на май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: македонияЗоран Заев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
venelin преди 5 години
Molja ?? Ti dobre li si ?? Ti etnos znaesh li kakvo e? Kak moze jitelite na Pirinsko da sa makedonci po etnos ?? Makedonija e geografska oblast i nikoga ot anticnosta ne e bila darjava ! Dori do 19 vek taja oblast ne se e vila Makedonia , ami Dolna Mizia ! Ogromna glupost e tova koeto si napisal !
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма малцинствени права ИМА ИНДИВИДУАЛНИ ПРАВА КОИТО ПОЗВОЛЯВАТ НА ВСЕКИ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИ ЗА КАКЪВТО СИ ИСКА-това до оня Хомовеца дето дрънка за малцинствени права!За другия дето е написал че Заев искал обединение на Македония и България да била притисната от Нимиц/хаха/да признае македонско малцинство и който мало,,ник е получил само одобрение-ВИЕ ДЕТО СТЕ ГО ОДОБРИЛИ ГРАМОТНИ ЛИ СТЕ??Шопите НЕ СА ЕТНОС,А ЕТНОГРАФСКА ГРУПА КАКВИТО СА И /о,ужас/македонците!ТОВА Е ДРУГАРИ"МАКЕТА"!АРЕ
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са 2000000,нито като население,нито като самоопределение за етнически марсианец,етническите марсианци са не повече от 50% от населението на вече НЕдвумилионната БЮРМ.
29
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Врдарският дял наистина е сръбски ама НИКОГА не е наричан Македония в границите на Сърбия а Вардарска Бановина или Южна Сърбия!Иначе Тито ги измисли тия етнически марсианци и така прецака дефакто и сръбската кауза,сега вече отдаавна щяха да са по-сърби и от сърбите ама вместо това искат да заграбят името Македония и да градят идентичност ВЪРХУ 200% ЛЪЖА!НЯМА ДА ГО БЪДЕ!Борисов,ДЖАМБАСКИ,КОРНЕЛА,Каракачанката НЕЩО ДА КАЖЕТЕ,НАЛИ ТОЯ НЕ БЕШЕ КАТО ОНЯ!Аз като казвам че сте замлатени,вие се сърдите!
28
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сегашна БЮРМ беше сръбският дял от географската област Македония. Те бяха окупирани от сърбите и превърнати в македонци, защото не успяха да ги превърнат в сърби.
27
1
 
28
 
! Отговори
Българския дял преди 5 години
Българския дял на МакедонияБългарския дял на ТурцияБългарския дял на ГърцияБългарския дял на РумънияБългарския дял на СърбияТо остана ли нещо от България?
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Етноса на Х е шоп и той признава, че има български дял в Шопско. Как ви звучи? Същото е президента на Турция да каже, че признава български дял в Турция.
25
0
 
19
 
! Отговори
До24 преди 5 години
А в Македония етнос българи има ли?
24
6
 
18
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Май ти си заравяш галвата в пясъка като щраусите. В България македонци като орделен етнос няма. Няколкото човека, които претендират, че са македонци, не правят етнос. То и аз мога да си измисля,ч е съм от някакъв етонс, примерно шоп или балканец и да искам да ми признаят правото на самоопределение. Всяко нещо трябва да има разумни граници.
23
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да признаем за малцинство македноците, които са част от най-големият етнос в България - българите. По тази логика малцинства са и мизийците и тракийците....Няма как и да продължаваме да си заравяме главите в пясъка като щрауси пред реалностите. Може някога македонците да са били част от българската народност, но сега са решили да вървят по собствен път. Те искат така за тях. Принципът на самоопределянето е водещият според съвременните разбирания, нищо, че дедите може да са били и общи
22
2
 
9
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Добре бяха тръгнали,пак го извъртат , айде стига,нема оправия.
21
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да признаем за малцинство македноците, които са част от най-големият етнос в България - българите. По тази логика малцинства са и мизийците и тракийците.
20
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко си се пообъркал, България не признава малцинства, въпреки, че всички знаем, че ги има. Това обаче не ни пречи да искаме другите да признават българско малцинство в държавите си.....Това се нарича гьонсуратлък.
19
7
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Абсолютно сте прав . За което получава мониторинг и много пъти е съдена България в съда по правата на човека . И пак ще бъде съдена, заради двойния аршин , докато не изпълни справедливо законите за малцинствата.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заев на практика е признал македонският дял на България.
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мизия, Тракия и Македония - това е България и никакви дялове за признаване няма тук. Признавал, че има претенции към България да присъедини Пиринския край към измислената след 1944 година държава Македония. Едно подходящо име за тази измеслена държава е примерно Скопска област.
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ние го наричаме този Пиринския дял, защото Пирин е най-голямата планина, но там живеят граждани на България, някои от които се чувстват македонци и това е тяхно право." На никой ли не му стигат мозъчните гънки да схване какво казва Зоран Заев . Казва че македонците от Вардар , Егея и Пирин правят Македония ,както и правото да се саоопределят като македонци . Готови са прекратят преговорите за името и да се откажат от ЕС и НАТО Надявам се Нимиц да притисне Б-я за признае македоското малцинство
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
който се осъзнава само македонец, но не и като българин няма място в България. в Конституция пише че всички сме българи, а малцинствата - български турци, български арменци и т.н....Малко си се пообъркал, България не признава малцинства, въпреки, че всички знаем, че ги има. Това обаче не ни пречи да искаме другите да признават българско малцинство в държавите си.
14
4
 
42
 
! Отговори
Мизиец преди 5 години
Винаги съм се чудил как е възможна изпростяването на близо 2 млн. , които си измислят държава, народност, език от името на една ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ...! Тези хора нямат ли историци и др. учени, които да ровнат из световните библиотеки и да почетат малко, не малко, защото се иска мозък за да разбереш ИСТИНАТА...!
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли че по времето на Балканските войни Македония е имала на световните карти името.... Долна България.