Език на омразата в Сърбия срещу България! Ковачев скочи

Пак изопачаване на историята: Това не може повече да се търпи!
27 апр 2018 15:30, Елка Василева
206
Език на омразата в Сърбия срещу България! Ковачев скочи
Снимка: Офис на Андрей Ковачев

Скандални твърдения се съдържат в сръбска обява за ученически литературен и артистичен конкурс, предупреди евродепутатът Андрей Ковачев.

Техническото училище "Никола Тесла" и църковната община в сръбския град Сурдулица обявяват конкурс "Отечеството и свободата - минало, сегашно и бъдеще" сред учениците в основните и средните училища в Република Сърбия, Република Сръбска /част от Босна и Херцеговина/ и диаспората за отбелязване на една година от обявяването на Светите Сурдулишки мъченици.

В обявата се казва, че "Сурдулишките мъченици са страдали от българските злодейства през Първата световна война на територията на Югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово".

Поканата за участие в конкурса изглежда е изпратена до различни сръбски училища.

Освен че споменава никога несъществувалото наименование Вардарска Сърбия, като явно се има предвид Македония, обявата се отнася за манипулативно поднесени исторически събития от Първата световна война.

Евродепутатът Андрей Ковачев протестира срещу използвания език на омразата срещу България, съобщиха от неговия пресофис.

"Аз категорично протестирам срещу опита отново да бъде използван такъв говор на омразата срещу България, срещу българите, да се манипулира историята. Това не е европейско поведение. Тези остатъци от миналото трябва да бъдат преодолени по пътя на европейската интеграция", заяви Ковачев.

Той подчерта, че основната идея на ЕС е "да преодолеем това, което ни е разделяло, дискриминацията, говора на омразата - това, което успяха страните в Западна Европа".

Ковачев обаче констатира, че за огромно съжаление в нашата съседка Република Сърбия все още явно инерцията от миналото не е забравена.

Евродепутатът ни оценява това, което в момента се прави в Сурдулица, като изключително лош опит от миналото  - да се обявяват конкурси в училищата за това колко са били лоши "българските злодеи" и какво били направили.

"Недопустимо е православната църква на Сърбия да участва в такива актове заедно с училищата. Поводът е т.нар. конкурс, който е обявен от училището в Сурдулица заедно с църковната общност за това как малките деца трябва да пишат за “българските злодеяния” и за т.нар. обявени от тях Сурдулишки мъченици от Първата световна война", посочи Ковачев.

По повод използваното наименование "Вардарска Сърбия" Ковачев заявява, че това не е само някаква носталгия по миналото, но е недопустимо изопачаване на историята.

"Достатъчно Македония беше жестоко подложена на сръбска окупация за десетилетия - както по времето на кралска Югославия, така и по времето на комунистическа Югославия и това повече не може да бъде търпяно. Надявам се много тези неща да не се повтарят и ние желаем, аз желая наистина едно европейско бъдеще на Република Сърбия и на всички сръбски граждани, надявам се и те да имат силата да преодолеят това, което ни е разделяло в миналото", заяви българският евродепутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 5 години
До Анонимен' Сърбите са наши врагове винаги са били и винаги ще бъдат '!!!!!!!!!!!!!!ВСЕКИ ДА МЕ РАЗБИРА КАКТО ИСКА!!!!!!!!!!!!!!!
170
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
До Община Вълчедръм единството на сърбите и руснаците почива социопатно болестно състояние .. че са най-великите и това ги свързва като манталитет. в пропагандата си винаги някой ги заплашва.. винаги някой ги ограбва .. а в действителност и двата народа държат насила другеи народности под окупация.. унгарците в Войводина например а да не говорим за руснаците.. и това им подклажда самочувстието.. болни народи..
169
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако направим сравнение на езика на омразата използван у нас и в Сърбия, то те остават живи вегани
168
1
 
13
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
Смешният Бай Куй обеща пълна подкрепа за сърбите в ЕС и веднага си показаха зъбите. Но ние сме ди виновни- поне да беше поставил условия на сърбите, че поне да има основание за този конкурс...
167
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време писах, пак ще го напиша- Не се заигравайте със сърбите!Кой както иска да ме разбере.
166
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме харесват, все тая ....
165
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите явно не са стока, има нещо сбъркано в тях, дори най-големите им съюзници Черна Гора ги изоставиха.Така Сърбия изгуби и излаза си на море и стратегическото си значение.А бяха най-великите-по времето на Югославия.
164
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
169 Абе, бая си има. А и в София и Пловдив са единствените два града, в който съм виждал хора със свастики да се разкарват и да викат "Хайл" и "***".
163
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
164 - Още ли вярвате, че сте с нещо повече от другите ? Защо ?
162
1
 
17
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
ХА ХА ХА Пълни глупости са да отговаряш на хора ,които вървят напред , а си обърнали гллавата назад!Защо трябва да им обръщаш внимание!Те сами ще се спънат !Този вид пропаганда при съвремените комуникации , е празна работа!А ефектът е обратен!Оставете ги и не им обръщайте внимание!
161
11
 
30
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Малко е,че им взеха Косово.
160
3
 
21
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
След предателството на крал Милан и заграбването на Македония, всякакви зверства са изгледали като справедливо отмъщение. Танто за танто.
159
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За жалост е основателна омразата на сърбите, но вината не е на българския народ, а на властта у нас, която го е допуснала.
158
0
 
23
 
! Отговори
69949699349 преди 5 години
Някъде бях попаднал на "западно " определение за Балканите - " Място , където всички се мразят помежду си , но са обединени в омразата си към Турция " / в този смисъл/
157
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Балканите има само 1 интелигентен народ и това са българите. Всички други нямат акъл и за 5 стотинки.
156
3
 
28
 
! Отговори
game1 преди 5 години
вярно е това, което казва шоп-а - лоша дума за съседите няма да чуеш никъде и по селата /там хора не останаха/.За управленците и по-крайни - да!А за сърбите - съжалявам ги...какво да мразя пале ??! Те го казаха колегите долу - битка от тях не сме загубили, били сме се срещу всички !! и всичките сме ги били 1!!И пак ще ги бием !! Само с деца и старци ако трябва !!!АЙ СИКТИР !
155
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите да гледат ЕС през крив макарон.
154
2
 
59
 
! Отговори
шоп преди 5 години
До Турчина-Къде я виждаш тая омраза, ти приятели българи имаш ли, защото аз имам приятели турци.Има омраза към османизма, фанатизма и простотията на някои ,,турци", а не към турците като цяло.Иначе щяхме ли да ходим по турските курорти? За малките населени места не знам, но в София никой няма да ти създаде проблем само защото си турчин.
153
9
 
52
 
! Отговори
Община Вълчедръм преди 5 години
Ние българите сме наистина толерантна нация. Даже през комунизма не помня да е имало литературен конкурс в училищата на тема турските зверства. Това че сърбите са ни избрали за кръвни врагове си е техен проблем. Подклаждането на такава омраза няма да ги доведе до нищо добро и няма да излекува ничии рани. Неминуемо ще доведе до неприязън и от другата страна (каквато винаги сме имали към тях). Няма как да изпитваш респект и доверие към човек, който демострира такава примитивна омраза спрямо теб.
152
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те сърбете друго не могат. знаеме си ги.