В Румъния поискаха оставката на премиера

Виорика Дънчила одобрила преместване на посолството в Израел в Ерусалим
Обновена: 27 апр 2018 14:24 | 27 апр 2018 14:23, Елка Василева
2
В Румъния поискаха оставката на премиера
Виорика Дънчила. Снимка: архив, Reuters

Опозиционните партии в Румъния се присъединиха към искането на президента за оставка на министър-председателя Виорика Дънчила, съобщава агенция Аджерпрес.

Държавният глава Клаус Йоханис заяви на пресконференция по-рано днес, че оттегля доверието си от премиера Дънчила и настоя публично за оставката й. Йоханис каза, че "г-жа Дънчила е предпочела да изпълнява партийни заповеди" и не се справя с поста министър-председател, превръщайки по този начин правителството в "уязвимо място" за Румъния.

Той критикува премиера заради приемането на секретен меморандум за преместване на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, без преди това да бъде консултиран. По конституция държавният глава отговаря за външната политика на Румъния и има последната дума за преместване на посолството.

Председателят на Сената Калин Попеску Таричану, който е лидер на по-малкия коалиционен партньор в правителството, реагира на искането на президента, като напомни, че парламентът е този, който дава вот на доверие на премиера и правителството и само парламентът може да го оттегли.

Същата теза защити и влиятелният депутат от управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Еуджен Николича, който определи жеста на президента като "пропаганден".

Опозиционните партии обаче се солидаризираха с държавния глава, пише БТА.

Първият заместник-председател на Национално-либералната партия Ралука Туркан заяви, че Виорика Дънчила трябва незабавно да подаде оставка, защото чрез всички свои действия е показала, че не може да се справи с отговорностите на поста.

"Виорика Дънчила потвърди всички съмнения по отношение на капацитета й да се справи с този пост. От незнание или заради покорство спрямо (лидера на управляващата партия) Ливиу Драгня тя наруши конституцията", коментира Ралука Туркан.

Друга опозиционна партия - Народно движение, обяви, че ще подкрепи вот на недоверие срещу правителството на Виорика Дънчила, обяви днес лидерът на партията Еуджен Томак, цитиран от Аджерпрес. "Социалдемократическата партия (СДП) трябва да напусне управлението, защото хвърли страната в хаос, а сега я изолира в международен план. (...) Дънчила трябва да си ходи", каза Еуджен Томак.

Третата парламентарна сила "Съюз за спасение на Румъния" (също в опозиция), обяви, че ще започне консултации за внасяне на вот на недоверие срещу правителството.

Социалдемократическата партия и Алиансът на либералите и демократите имат мнозинство в парламента на Румъния. Партия Демократичен съюз на унгарците в Румъния е подписала с управляващата коалиция протокол за подкрепа в законодателния орган, но не участва пряко в изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
ангел преди 5 години
сорос командва , президента изпълнява !
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тука кога ?