Румънският премиер категорично: Не подавам оставка!

Оттегляне на Дънчила искат президентът и опозицията
28 апр 2018 08:12, Елка Василева
13
Румънският премиер категорично: Не подавам оставка!
Виорика Дънчила. Снимка: архив, Reuters

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че не възнамерява да подава оставка. Тя съобщи това снощи в интервю за телевизионния канал "Румъния ти ви", цитирана от ТАСС.

"Категорично не. Не виждам никакви причини да подавам оставка, защото ме подкрепя управляващата коалиция - защото, по моя преценка, за тези три месеца имах добри резултати", заяви Дънчила. "Румънският президент няма правомощия да уволнява премиера."

"Не сме казвали, че ще местим румънското посолство в Ерусалим още утре. Създадохме основа за консултации с всички институции", заяви тя. Дънчила определи действията на министерството на външните работи и румънското правителство по въпроса като правилни.

"Вероятно на президента не му харесва Виорика Дънчила, но служебни отношения между правителство и президент трябва да има и смятам, че президентът трябва да помисли и да преразгледа подхода си", каза премиерът. "Ако той не направи това, ще отида по-далеч, имам подкрепата на управляващата коалиция и президента."

Още по темата

По-рано вчера румънският президент Клаус Йоханис заяви, че сваля доверието си от премиера Виорика Дънчила и поиска оставката й. Главната причина за искането са приетият от правителството секретен меморандум за преместване на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, както и двудневната визита на министър-председателя в Израел на 25-26 април. Йоханис определи меморандума като "голяма грешка" и обвини премиера в отказ от лоялно сътрудничество.

В хода на конфликта около преместването на румънското посолство в Ерусалим представителите на управляващата коалиция подкрепят премиера с мотива, че да сваля доверието от министър-председателя може единствено парламентът.

Представителите на опозицията обаче съобщиха, че се готвят да поставят въпроса за доверието към правителството в парламента. Те казват, че външната политика на Румъния определя президентът, а като се е намесила в тази сфера, без да се съгласува с държавния глава, премиерът е създала конституционен конфликт.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТОЛИЦАТА НА ИЗРАЕЛ Е ТЕЛ АВИВ, А НА ПАЛЕСТИНА ЙЕРУСАЛИМ
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посолства в Йерусалим няма да премести никой. Но ще преместят Станишев при Шулц.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩЕ ДАДЕ ОСТАВКА, НЯМА КЪДЕ ДА ХОДИ. ЗЕМАН СЪЩО.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБантускотия е оня *** в Близкия изток
7
0
 
3
 
! Отговори
Глупости на тркалета преди 5 години
Дънчила стига е дрънчила!
6
2
 
3
 
! Отговори
Нормално е преди 5 години
Само комунисти по върховете на властта можеха да видят глупостта и пошлостта на комунизма отвътре и да направят промяната, затова най- новите "реформатори" са били комунисти.
5
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Дънчила е истинска комунистка...
4
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И нашето посолство трябва да преместим в Ерусалим! Стига с това лицемерие спрямо арабите, а и те самите знаят че Ерусалим е на Израел!
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бантускотия на власт пожарникар - мутрафон, в Румъния - домакиня!Това може да се случи само на Балканите
2
1
 
7
 
! Отговори
Хамлет преди 5 години
Има нещо гнило в Румъния.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
марш на село да копаш доматите Дърточила!