Косово към Сърбия: Да се освободим от товара!

Баджет Пацоли: Тези, които предизвикаха войната, вече ги няма
Обновена: 29 апр 2018 08:47 | 29 апр 2018 08:45, Екип на Bloomberg
25

Сегашната обстановка и отношения между Сърбия и Косово утежняват живота на хората както в Косово, така и в Сърбия. Това смята външният министър на Република Косово Баджет Пацоли.

"Не смятам, че смисълът на една държава да съществува е зда прави по-труден живота на своите граждани. Този товар не сме го провокирали, а сме го наследили от миналото, особено Сърбия. Тези, които предизвикаха война, вече ги няма. Какво е бъдещето? Да се освободим от товара, който носим в момента", каза Пацоли в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Пацоли е първи вицепремиер и министър на външните работи на Република Косово, както и бивш президент на младата балканска страна. Баджет Пацоли е и един от най-влиятелните косовски бизнесмени.

Западните Балкани направиха гигантски стъпки по пътя на европейската си интеграция. Вървят сигурно и уверено напред, смята той.

Според него Срещата на високо равнище в София следващия месец е едно доказателство за този процес.

"Такава среща на високо равнище се прави след 15 години почти, защото предишната подобна беше в Гърция и беше през 2003, посветена на региона. Трябва да се отчете, че 6-месечното председателство на България на Съвета на ЕС е много успешно, защото страните в региона на Западните Балкани успяха да станат равни. Тази работа, която беше свършена, е полезна и за самото Косово", каза Пацоли.

"Много се зарадвахме, когато разбрахме, че България ще председателства Съвета на ЕС и разбира се, вече виждаме, че това е много успешно. Всички очаквахме някакви чудеса да се случат. И те се случиха", коментира още Пацоли.

По думите му до този момент само Испания не е потвърдила категорично своето участие на срещата в София.

"Но характерът на тази среща е съвсем друг. Идеята е да събере страните от региона на едно място. Не смятам, че ще избледнее значението на тази среща, дори ако някоя от държавите не дойде", каза косовският политик.

Той обясни, че в момента се провежда икономически форум между Косово и България и си пожела България да има все по-голямо присъствие на косовския пазар.

"Ние сме два народа, които се познават много добре, разбираме се много добре, познаваме проблемите си, с които се сблъскваме ежедневно. Няма причина да не се засили сътрудничеството и търговският обмен. Трябва българските бизнесмени да дойдат в Косово, да видят на място възможностите. Косово в момента предлага много възможности. Убеден съм, че българските бизнесмени биха изпълнили всяка една работа, която им се възложи, защото са се доказали в миналото", смята още косовският дипломат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Баджет Пацоли: Тези, които предизвикаха войната, вече ги няма.Уникален полет на мисълта,нЕмам думи.
18
0
 
4
 
! Отговори
scott преди 5 години
бондстиил ли го казва тва?
17
5
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До Не разбрахме ли?!..........А този план е част от руски план за хегемония на Балканите. Основата му идеологически е: Православие и славянофилство...
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е американски протекторат, свиквайте. Каквото ще бъде и Кюрдистан.
15
6
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До ЙовоГлупости турците се натискат да са българи защото знаят че ще видят през крив макарон ЕС.Руснаците идват по същите причини.Всеки се бие за България тва са фактите.Е има и будали *** дет подмиват немски старци за 1000 евро от които плащат 800 евро наем.Ама и глу.аци има сега в тоя живот!
14
12
 
11
 
! Отговори
До Адолф преди 5 години
Колкото НАТО застанаха да защитят гърците при Кипър.ЕС само ще гледа и ще изказва съболезнования.Истински ще ни съчувстват сърбите.И руснаците, но заради американските военни бази в БГ, няма да рискуват война.А и БГ управляващите от десетилетия водят антируска политика.Едва след анексията на БГ земи, ще се смени политическия елит и ще управляват читави политици.Но едва след разделянето на БГ, а такова ще има.
13
7
 
8
 
! Отговори
жеко преди 5 години
югославия ще бъде подарена на албанците а българия на ***, така го виждам плана на краварите
12
10
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Единствения начин България да се раздели е чрез гражданска война която ЕС няма да позволи а НАТО ще застане на страната на Българите като техен член тоест забравете за какъвто и да е сепаратизъм у нас ;)
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на Косово не е само Сърбия.Реално тази държава не е призната от нито една от водещите световни организаций- ООН, ЕС дори и от Организацията на ислямските държави.
10
17
 
21
 
! Отговори
Йово преди 5 години
До Адолф ДаслерНе знам за Сърбия, но знам че в Северозападна България искат в Румъния. Югоизточна България искат в Турция а ОМО "Илинден -Благоевград" искат в БСР Македония. Та не знам дали Сърбия ще се разпадне но с тая пета колона на запада която ни управлява вече близо 30 години май България ще остане само със Софийското равно поле.
9
6
 
17
 
! Отговори
Не разбрахме ли?! преди 5 години
От Владивосток,през Ламанша и до Исландия ще бъдем ние,православните! И ще оставим гей-парадите да си живуркат,но без музика и да пречат на Нормалитета,ОК?
8
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобода за Северозапада!!!Подигравате се но няма да ни спрете. Като не ни имате за хора, много ви здраве.Сепаратистките настроения все повече се засилват.
7
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сепаратисти долни...
6
26
 
21
 
! Отговори
Адолф Даслер преди 5 години
Ванга - Сърбите ще се съберат в орехова черупка, защото псуват Бога! Ако играят още по свирката на Кремъл, ще се отделят и унгарците и българите!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В смисъл ще се продават ли или Ко ?
4
5
 
34
 
! Отговори
маларт преди 5 години
Хашим Тачи какъв го играе в момента тогава? Компанията на Мадлин Олбрайт още ли държи телекомуникациите в Косово?
3
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СВОБОДА ЗА РОДОПИТЕ!!!СВОБОДА ЗА СЕВЕРА!!!ДОЛУ ТРАКО-ШОПСКИЯТ ГНЕТ!!!
2
6
 
16
 
! Отговори
Абре момче-арнаутче преди 5 години
дет ми се прайш на министер - янките ви бутнахаа Косово за,,мало время" - а как Жестоко ще плащате за Арендата - не ти стига мозъчето да си отговориш...
1
10
 
20
 
! Отговори
Илиян преди 5 години
Тая албанска *** освен с дрога, с нищо друго не може да прави бизнес. От друга страна ако български бизнесмени инвестират в Косово доста ще си патят заради не изплащане на заплати, както правят тук.