Косово към Сърбия: Да се освободим от товара!

Баджет Пацоли: Тези, които предизвикаха войната, вече ги няма
Обновена: 29 апр 2018 08:47 | 29 апр 2018 08:45, Екип на Bloomberg
25

Сегашната обстановка и отношения между Сърбия и Косово утежняват живота на хората както в Косово, така и в Сърбия. Това смята външният министър на Република Косово Баджет Пацоли.

"Не смятам, че смисълът на една държава да съществува е зда прави по-труден живота на своите граждани. Този товар не сме го провокирали, а сме го наследили от миналото, особено Сърбия. Тези, които предизвикаха война, вече ги няма. Какво е бъдещето? Да се освободим от товара, който носим в момента", каза Пацоли в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Пацоли е първи вицепремиер и министър на външните работи на Република Косово, както и бивш президент на младата балканска страна. Баджет Пацоли е и един от най-влиятелните косовски бизнесмени.

Западните Балкани направиха гигантски стъпки по пътя на европейската си интеграция. Вървят сигурно и уверено напред, смята той.

Според него Срещата на високо равнище в София следващия месец е едно доказателство за този процес.

"Такава среща на високо равнище се прави след 15 години почти, защото предишната подобна беше в Гърция и беше през 2003, посветена на региона. Трябва да се отчете, че 6-месечното председателство на България на Съвета на ЕС е много успешно, защото страните в региона на Западните Балкани успяха да станат равни. Тази работа, която беше свършена, е полезна и за самото Косово", каза Пацоли.

"Много се зарадвахме, когато разбрахме, че България ще председателства Съвета на ЕС и разбира се, вече виждаме, че това е много успешно. Всички очаквахме някакви чудеса да се случат. И те се случиха", коментира още Пацоли.

По думите му до този момент само Испания не е потвърдила категорично своето участие на срещата в София.

"Но характерът на тази среща е съвсем друг. Идеята е да събере страните от региона на едно място. Не смятам, че ще избледнее значението на тази среща, дори ако някоя от държавите не дойде", каза косовският политик.

Той обясни, че в момента се провежда икономически форум между Косово и България и си пожела България да има все по-голямо присъствие на косовския пазар.

"Ние сме два народа, които се познават много добре, разбираме се много добре, познаваме проблемите си, с които се сблъскваме ежедневно. Няма причина да не се засили сътрудничеството и търговският обмен. Трябва българските бизнесмени да дойдат в Косово, да видят на място възможностите. Косово в момента предлага много възможности. Убеден съм, че българските бизнесмени биха изпълнили всяка една работа, която им се възложи, защото са се доказали в миналото", смята още косовският дипломат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари