60% от децата бежанци в Турция – с поне едно психично заболяване

Тези деца не искат да напускат местата, където живеят, и да учат
2 май 2018 20:34,
20
60% от децата бежанци в Турция – с поне едно психично заболяване
Снимка: Архив, Reuters

Шестдесет процента от децата бежанци в Турция имат психични проблеми, информира Анадолската агенция, като цитира данни на проучвания.

Проучвания, извършени в Турция и по света, показват, че повечето деца бежанци страдат от различни психически разстройства, каза пред агенцията д-р Вейси Чери от истанбулската държавна болница Пендик, който участва в Международен симпозиум за психофармакология в Анталия, предав БТА.

Извършили сме четири проучвания от 2014 г., в които са участвали деца бежанци на възраст от седем до седемнадесет години. Комбинираните резултати от тази работа показват, че 60 процента от тези деца страдат от поне едно психично заболяване. Най-честите проблеми при тях са посттравматично стресово разстройство и депресия, посочи Чери.

Той добави, че тези деца не искат да напускат местата, където живеят, и да ходят на училище.

Дори обаче и да посещават училище, повечето от тях не могат да се концентрират в клас заради проблеми, които засягат умствените им способности. Някои от децата са подложени на подигравки и обиди, каза Чери, като добави, че по този начин те са изложени на много по-голям риск от употреба на дрога и алкохол.

Ако не лекуваме тези деца, накрая ще стане така, че в страната ни ще има лица без образование, страдащи от психични заболявания и неговорещи турски, посочи той.

Докторът отбеляза, че в Турция в момента има над 4 милиона бежанци и 1,5 от тях са деца, като 700 хиляди деца имат психични проблеми.

Вейси каза, че гражданската война в Сирия е навлязла в осмата си година и може скоро да не свърши, поради което турските власти трябва сериозно да се заемат с проблемите на децата бежанци.

Докторът предложи в районите, в които има много бежанци, да бъдат открити специализирани психиатрични клиники за деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Людмил Трифонов преди 5 години
Може би в случая трябва да се направи едно уточнение. Децата се намират в стресови състояния и става дума за необходимост от психологични процедури за разтоварване и репродуциране, а не за медикаментозна терапия на психиатрични заболявания. Ако не се търси възможност за медицински бизнес...
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаа тия искат да им предпишат лекарства, затова ги плямпат такива, като прочетох психофармакология и ми светна, намериха си нова ниша всеки бежанец на Прозак!
10
0
 
0
 
! Отговори
Убиват с камери преди 5 години
Проверка в училища с камери доказаха че НЯМА безопасен престой в класни стаи оборудвани с видео наблюдение..Само след 26 минути контролната група бе трайно нелечимо повредена от голяма камера със AIDS Activators вградени в камерата..Поели безалкохолни с пси активни подсладители пострадаха най тежко.
9
0
 
2
 
! Отговори
Пазете децата преди 5 години
НАгли престъпници на власт в Европа увреждат тежко всички деца с принудителен престой в училища,градини и ясли ..Уврежданията с а поименни и родово групови.Ползва се тежко терористична дигитална техника позволяваща причиняване на трайни нелечими увреждания вккл тежко затъпяване на милиони жертви ежеминутно.ООН отчете че МОН с а виновни за блокиране на раждаемоста в БЪлгария .Принуждават милиони деца да седят в тежко вредни условия снимани и облъчвани.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какви психически заболявания?Тези деца вероятно са стресирани от войната,то големите хора не могат да се оправят след война,камо ли децата.И да се подиграваш с такива деца,преживяли война,страх,разруха,кръв,ужас е абсолютно падение,как може да има такива хора изобщо?Децата нямат никаква вина.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5А при българските??! Да не си мислите че сме нация без проблеми!? За под 7 милионно население процента е доста стряскащ! Ето как се стига до там: насилие в къщи, насилие в детските градини, насилие в училището/обществото, липса на сигурност/любов/състрадание в семействата на повечето български деца. Разликата между ПТСД и Скима поведение е почти една и съща!
6
3
 
11
 
! Отговори
Меркел ни ги натресе преди 5 години
Тези, които успяха да се докопат до ЕС, по-различни ли са?Не коментирам нашенския екзотичен етнос, но е редно да ни информират какъв процент от него има подобни проблеми, които обаче не са предизвикани от стрес и депресия, а от кръвосмесителни връзки, от психотропните вещества, употребявани от родителите им още преди тези деца да бъдат създадени, от алкохолизъм и от стремежа да се живее на сем.начала с хора, които имат осигурена инвалидна пенсия, вкл. и бавноразвиващи се, и тях ги забременяват!
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А каква е религията?
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И при турските деца процентът е подобен.
3
2
 
9
 
! Отговори
Григори Климов преди 5 години
По начало 69% от хората са с отклонения. Която и група дава сходни резултати. Висша социолохия. Теория на дегенерацията. Сред управниците са 99%. нормално.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен Иво Христов е оптимист - над 90 процента не сте в ред от българите. Доказателствата - бедни да гласуват за ГЕРБ си е психично отклонение. Как децата бежанци да са в ред, като са избягали от една диктатура в друга, по-страшна.
1
4
 
18
 
! Отговори
Проф.Иво Христов преди 5 години
А при нас както знаете са 80% сред кореняците.