Между Кемал Ататюрк и Абдул Хамид II – "султан Ердоган"

Не се стреми да ликвидира републиката, нито да възстанови Османската империя
8 май 2018 21:00, Елка Василева
70
Между Кемал Ататюрк и Абдул Хамид II – "султан Ердоган"
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Ердоган не цели ликвидирането на Турската република, нито пък се стреми да възстанови Османската империя, както често се твърди. Истината е по-скоро друга, пише Райнер Херман за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Президентските избори в Турция, които ще се проведат на 24 юни 2018, ще увенчаят дългия път на Реджеп Тайип Ердоган към върха. Защото заедно с тях в сила влиза новата конституция на страната, която ще предостави огромни правомощия на бъдещия президент.

Многобройни критици наричат Ердоган "султан" - заради неговата политика, която те определят като неоосманска. Същевременно те виждат в него пълен антипод на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк.

Между Ататюрк и Абдул Хамид Втори

Плановете на Ердоган гласят: той да бъде държавен глава и през 2023 година, когато Република Турция ще чества 100-годишнината от основаването си.

Още по темата

Не, той не цели нейното ликвидиране, нито пък се стреми да възстанови Османската империя, както се твърди често. Истината е по-скоро друга: Ердоган се смята за продължител както на делото на Абдул Хамид Втори, последния най-значим османски султан, така и на делото на Кемал Ататюрк, основателя на Турската република.

"Той се възприема като смесица между ислямската теза на султана и републиканската антитеза на Ататюрк", казва турският интелектуалец от арменски произход Етян Мачупян, който през 2015 година е бил съветник на тогавашния турски премиер Ахмет Давутоглу.

Според бившия премиерски съветник Ердоган вече не поставя под въпрос републиката като форма на управление. Днес той подготвя годишнините от основаването на Турската република точно толкова празнично и тържествено, колкото и неговите кемалистки предшественици. Неговият аргумент гласи: със своя поход към независимост Ататюрк е спасил исляма от неговите немюсюлмански врагове. Затова мюсюлманите трябва да почитат и славят републиката.

В своите речи Ердоган междувременно дори намира добри думи за основаната от Ататюрк Републиканска народна партия (РНП), която след идването на власт на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) през 2002 е основна опозиционна сила в турския парламент. Ако Ердоган критикува тази партия за нещо, то е заради това, че междувременно се била превърнала в бледо подобие на онова, което е представлявала по времето на Ататюрк.

Привързаността на Ердоган към републиканската идея намира израз и в неформалната коалиция между неговата ПСР и Партията на националното действие (ПНД), на която той ще разчита и на предстоящите на 24 юни президентски избори. И двете формации - РНП и ПНД - са антилиберални партии и са скептично настроени спрямо Запада. И те - подобно на Ердогановата ПСР - се упражняват в антиимпериалистическа риторика.

Обща и за трите е травмата от Севърския мирен договор, сключен през 1920 година между Османската империя и страните-победителки от Първата световна война. Той е ревизиран три години по-късно с Лозанския мирен договор, направил възможно съществуването на турската държава в сегашните ѝ граници.

Още по-назад в историята

Позовавайки се на Абдул Хамид Втори, Ердоган ни връща още по-назад в историята - в 19-и век. През своето управление от 1876 до 1909 година този султан също се е борил срещу отслабването на Османската империя. Но за разлика от турския националист Ататюрк Абдул Хамид е залагал изцяло на панислямската идеология.

Ердоган може и да не е ислямизирал институциите на турската държава. Само че в неговата страна е в ход ислямизиране на обществото. В своите речи турският президент обича да говори за исляма и за нуждата от "ново поколение вярващи". В тази връзка той постоянно разширява полето за действие на ислямските организации и обединения.

Ердоган успя да постигне нещо забележително - да сложи знак за равенство между турския патриотизъм и подкрепата за него самия. И за да поддържа тези патриотични настроения, той се нуждае от големи теми - като противопоставянето срещу САЩ и Запада и войната в съседна Сирия. Защото равносметката от управлението на неговата Партия на справедливостта и развитието не е особено добра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
До Ердоган е палячоКРЕТЕН КАК ЩЕ ВЪРНЕ ТУРЦИЯ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО С ВЛАКОВЕТЕ СТРЕЛА ЛИ ? ИЛИ СЪС СОБСТВЕНАТА ВОЕННА ИНДУСТРИЯ,КОЯТО СТРОИ СТЕЛТ КОРАБИ,ПОДВОДНИЦИ ,БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ ,ОГРОМНИ КОРАБИ АМФИБИИ,СОБСТВЕНИ ТЕЛЕКОМИНИКАЦИОННИ И ШПИОНСКИ САТЕЛИТИ,ДРОНОВЕ И МНОГО ДР.НАПРОТИВ КРЕТЕНЧЕ ЕРДОГАН МИСЛИ ЗА СТРАНАТА СИ И ТУРЦИТЕ ЗНАЯТ КАКВО БЕШЕ ПРЕДИ НЕГО !!! ТУРЦИЯ С ЕРДОГАН НА ЧЕЛО СТАВА ВСЕ ПО-СИЛНА ВСЯКА ГОДИНА !!!
38
9
 
11
 
! Отговори
Ердоган е палячо преди 5 години
Ще върне Турция в средновековието !Но не е виновен Ердоган ,а е виновен турският народ ,че го търпи !
37
5
 
13
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До HandelПририятелство между държави няма-има интереси!Да сме благодарни на съдбата ,че интересите на Русия спомоогнаха да станем независима държава!А благодрни трябва да сме на руския народ и всички други ,които участваха в нашето освобождаване!Разликата е огромна ,да отстояваш интересите ,когато си поробен , и когато имаш собствена държава!А Русия си има икономически интереси ,които не съвпадат с нашите.Преди и сега!Нормално е и те и ние да си ги защитаваме
36
4
 
17
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Трак 51: Потърси в мрежата статиите на Захари Стоянов. Още тогава българите са разбрали, че Русия не ни е приятел, напротив - тя винаги е залагала на Сърбия за главна сила на Балканския Полуостров. Поради това (а не заради Англия) на Берлинския конгрес България е била разделена на 4 и три от частите са били раздадени на Сърбия, Гърция и Турция.
35
23
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Всичко в турция е благодарение на запада.Туркето е изостанала ко.на с мързеливо изостанало население.Но това вече свърши няма ф35 няма американски технологии ще ги наврат където им е мястото коран ЛИ?Гъ.овете си ще бършем с него!
34
5
 
14
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Смешното е , че за България Ердоган е най добрия вариант.При него Турция няма шанс за ЕС или пък силна икономика.Също така той ни доказа , че Русия никога не ни е била съюзник или приятел.Само вижте разликите в икономическо отношение между южен и турски поток.Защо не ни дадоха същите привилегии , като на тях , нали сме славянски братя.
33
11
 
13
 
! Отговори
Turk преди 5 години
ОсманМедиите в Турция пишат само това, което erDOgan иска да напишат. Не можете да видите каквито и да било турски медии да пишат за намаляването на силата на турската лира спрямо другите валути или за нивото на безработица (13%) или за нарастващото отрицателно въздействие върху текущата сметка или външния дълг на Турция, което е около 450 милиарда долара? какво сте чели в Турция, моля да ми обясните Осман the M A N g A L !
32
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе българи да коментират турските дела е все едно зурлест розов грухтящ бозайник да коментира кладенчова вода. Или май обратното беше. Всъщност все тая, няма разлика.
31
3
 
6
 
! Отговори
Turk преди 5 години
не всички турци в България идват от племето Караманоглу. Много башибозуки бяха останали от абудулхамид след първата балканска война и втората балканска война. ако виждате поддръжник на erDOGan тук, трябва да разберете, че той е дете на тези башибозуки
30
3
 
4
 
! Отговори
Turk преди 5 години
между Ататюрк и Абдулхамид? Абдулхамид никога не е спечелил война, дори е загубил 4/6 от османските територии. И Абдулхамид има над 200 джари в замъка Топкапи.
29
7
 
13
 
! Отговори
Илия преди 5 години
Турция , и да не ви харесва ,прави оптималното ,за да запази държавноста си.Може да изглежда , че е хиена сред лъвове, но правилно разирава картите си.Правилно загърби светска Турция и исляма го приеха за основа.
28
3
 
2
 
! Отговори
Исайя преди 5 години
До Osmanи папата тъй го бута грузинеца да тръгва към Ерусалим, изгубиха всички търпение след провала на оня с шатрата, обаче нещо се дърпа, не ще да играе още Махди, Ефрат упорито не пресъхва и в Дамаск не се разхождат само кози
27
7
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ердоган е човека!
26
23
 
18
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Ей лидере, дай заповед и ни поведи към ново световно господство. Турският род е пратен от Аллах да господства над три континента. Поведи ни и Аллах да ни пази и брани. Амин!
25
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...и той ще свърши като султан саддам
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименшльока опорки на маймуница с финдифлюшки, изобретение на франкуфоните за "латинизиране" на величествени шарани, но пак по-добре от интернационалната заменХофия
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще е голям майтап, да не го изберат, а той да е с мнозинство в омаломощеният по негова идея парламент :D
22
5
 
7
 
! Отговори
Великолепният харем преди 5 години
До Анонименпрадядото на Осман султан пък бил по прадядо от тюрките, дето ги родила една вълчица, изгонена от двора на Кубрат през 7 век на път през Армения към Персия за сладкиши а-ла-Митра, но прабаба му със сигурност е крадена от Египет или Мароко, останалите са еврейки и арменки, после дошли да крадат от Балканите та чак до земите на Один по заобиколен път стигнали, после се спуснал и завладял Америка, доказано от италианския османец Пири върху едно александрийско копие на по-древна карта
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Османто даже дядо му на Ким Трети е роден в Еврейския автономен совецки район, ти за останалите по света се чудиш, важното е народите да се дърлят едни други, да върви алъш-вериша и спекулата към определени сметки, като изключим някоя черна овца в Семейството, която току си въобрази, че ще я оставят да си дрънка ей тъй хлопката, всичко останало се движи по плана.
20
9
 
7
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Човек не може две думи да напише. Вместо да сте доволни че ви информирам "от извора" както се вика вие ругаете. С псувни и ругатни нищо не става. Лека вечер!