Реалистично от Захариева: 2025 г. – Балканите в ЕС

Да сме искрени с държавите кандидатки, призова тя
11 май 2018 19:45, Боряна Павлова
27
Реалистично от Захариева: 2025 г. – Балканите в ЕС
Снимка: БТА

2025 година е реалистична дата за разширяване на Европейския съюз в посока Западни Балкани. Нека да подкрепим страните-кандидатки и да сме искрени с тях, призова външният министър Екатерина Захариева колегите си от региона и Вишеградската четворка в навечерието на Срещата на върха ЕС и Западни Балкани, която ще се проведе идната седмица. Това съобщиха от Министерство на външните работи.

"Гражданите на тези страни трябва да имат увереност, че когато изпълнят критериите, вратата за тях ще бъде отворена", заяви Захариева.

Още по темата

Екатерина Захариева участва във втората среща на външните министри във формата „Вишеград-4 плюс“ и „Балкани-4 плюс“ в местността Сунио край Атина.

Във форума участват страните от Вишеградската група и четирите балкански държави-членки на ЕС (Гърция, България, Хърватия и Румъния). Като наблюдатели по време на срещата са поканени и шестте страни от Западните Балкани, които не са членки на ЕС, Словения и Кипър.

Всички присъстващи топ дипломати благодариха на Българското председателство на Съвета на ЕС, че постави високо в дневния ред европейската перспектива на Западните Балкани. Министрите приветстваха срещата в София и подкрепиха изцяло практичните мерки за интеграция на региона, които ще съпътстват политическата подкрепа.

Външният министър на Република Македония Никола Димитров каза, че набраната подкрепа за страните от региона по време на Българското председателство ще има решаващ ефект за бъдещето на Балканите и че тази година ще реши съдбата им за поне едно десетилетие напред.

Първите дипломати се обединиха около мнението, че не бива Европа да се развива на две скорости.

“България е против двойните стандарти като този при храните - нашите граждани не са второ качество. Друг пример за двоен стандарт е Шенген - България е изпълнила техническите критерии от 2011 г., но не е приета по политически причини”, каза Екатерина Захариева. Тя призова в разговора за бъдещето на Европейския съюз да участват и страните-кандидатки.

“Непрекъснато трябва да подобряваме работата на институциите си", призова българският първи дипломат.

"Трябва да си спомним защо е създаден ЕС и защо страните-кандидатки искат да се присъединят към него - не е само заради икономическия просперитет и заради по-добрия живот, който водят неговите граждани, а заради ценностите и правата на човека.”


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Да😑 преди 8 месеца
Наистина идва СВЕТОВНИЯ РЕД!!!!!!!!!!!!!!
24
0
 
1
 
! Отговори
Да😑 преди 8 месеца
Наистина идва СВЕТОВНИЯ РЕД!!!!!!!!!!!!!!
23
1
 
4
 
! Отговори
елка василева преди 8 месеца
2025 година е реалистична дата за капитулация на Европейския съюз
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 19
Хи-хи-хи.......требе само да напишеш за КОЯ "държава" става въпрос!!!!!!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичките на снимката начело с жената с червената рокля
са за психолог.
20
2
 
5
 
! Отговори
до анонимен 18 преди 8 месеца
Каза Захариева....
19
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Борисов я изправи тази държава на крака. Скоро ще се откъснем тотално от руските пипала, какво искате си пишете комунисти прoкажени.
18
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Захариева е супер. Много ми харесва.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Болни мозъци.
Пълна демагогия.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно защото трябва да сме искрени НЕ ВЪВЕДИ ИХ В ЗАБЛУЖДЕНИЕ Захариева ,прекрасно знаете че няма да стане,евентуално само Черна Гора.Още месец и половина и край на мъката "натегане" за западните"Балкани!Пак да питам КОИ СА ИЗТОЧНИТЕ БАЛКАНИ?!
15
1
 
10
 
! Отговори
Питанка преди 8 месеца
А, защо само тя се е хванала така за корема?
14
1
 
11
 
! Отговори
Вълка от приказката преди 8 месеца
Къде й е червената шапчица??
13
1
 
17
 
! Отговори
Djo преди 8 месеца
За тези 4 месеца и половина правителството направи повече за западните Балкани отколкото за България. Congratulations!!!
12
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе по-развити сме от другите Балкански държави то е ясно. Стига негативизъм. Отворете сръбските сайтове и вижте как нас ни имат като лидери.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Св. Тиквоний Еднокнижник избира семпли и послушни женици, които да може да притиска . Захариева не разбира нищо от политика, ма поне не бърка Пекин с Виетнам. С какво обаче нахалство България, която е на дъното на ЕС и светъл пример за лоши практики във всички сфери, си позволява да дава акъл, че и да бъде арбитър на други държави!? То бива гьонсуратлък, ама чак пък толкова -не бива.
10
1
 
10
 
! Отговори
Увредиха ДЕЦАТА НИ преди 8 месеца
КАкто се чу миналата година за ДИГИТАЛЕН ТЕРОРИЗЪМ БОрисов отпуска ЩЕДРО над 1 000 000 000 ограбени от народа кървави левове/
ЩЕли да дигитализират училищата така че да прецакват вече и обемно измамените д аги посещават..Видео екрани с пси пре програматори ..ПО мощни от ония ползвани за обсебване на лидерите по време на срещите за тн "климат"..
9
1
 
13
 
! Отговори
НЕ СМЕ ДОБРЕ преди 8 месеца
Трябва рязко да се увеличат помощите за раждане и отглеждане на деца..
Има страшен демографски срив.Милиони млади в БЪлгария не могат да се задомят.Това се случва за първи път в много милионната човешка история..
НАгли престъпници на власт ограбват милиарди за ненужни неносещи доходи КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ за деца пари не дават..
МИлиони деца са прецакани от терористични видео камери в ясли,градини и училища други НЯМА>>
8
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На мен лично тази жена Захариева много ми харесва. Има акъл, което за жена е много рядко срещано, нелоша визия, не е кpoкодил като цецка цачева примерно.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ехе ние сме като некви баровци грижим се за другите бедни изостанали хорица от Балканите ние сме голяма работа най-развитите сме
6
3
 
17
 
! Отговори
Тази женица преди 8 месеца
Е семпла дори в акъла.Безлична и боцопослушна.