Пробив: Косово е готово да признае българското малцинство

Сънародниците ни трябва да бъдат активни, зове ги евродепутатът Ковачев
12 май 2018 22:30,
84

Косово е готово да признае българското малцинство, официалните власти в Прищина са показали пълно съгласие за това. Това обяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Напълно реално е българското малцинство в Косово да бъде признато и може да се случи в скоро време. Зависи колко са организирани нашите сънародници там, каза той в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Ковачев коментира въпроса дали има шанс да бъде призната българската общност в района на Гора в Косово като реален субект в Косово. Той подкани сънародниците ни трябва да бъдат активни, както бяха в Албания.

"В моите разговори преди няколко дни в Прищина с министър-председателя, с вицепремиера, с председателя на парламента, сме повдигнали тези въпроси и мисля, че има пълно разбиране", каза евродепутатът.

Той допълни, че косовските власти, и законодателна, и изпълнителна, са съгласни да направят тази крачка.

"Те имат категоричното разбиране, че ако тези граждани се самоопределят като българи и исторически са били част от българския етнос, то те имат право да бъдат записани в законодателството на Косово. Зависи от активността на самите наши сънародници", каза Ковачев.

Отношенията между България и Македония се развиват, въпреки рецидивите и натрупаното от миналото и "след подписването на договора между правителствата на Македония и България, участието на парада на 6 май в София на македонски военни е добър, положителен знак", каза още евродепутатът.

Той смята, че има много такива положителни сигнали, както в икономическо отношение, така и в политически.
"Разбра се има и инерция от миналото, и рецидиви, хора, които се притесняват от това, например македонският президент Георги Иванов, който беше индикирал, че ще дойде на парада в София, но не дойде. След това беше индикирал, че ще дойде и на честването на Ново село, Струмишко, на възстановяването на българското военно гробище. Това не се случи, за голямо съжаление. Но все пак знаем, че Георги Иванов е от старата конюнктура на Груевски и явно има притеснения да участва в съвместното честване на нашата обща история", каза българският политик.

Той е категоричен, че трябва да има толерантност на Балкатите в отношенията между балканските народи, за да могат да се преодолеят предразсъдъците. 

Според евродепутата софийската среща на върха ЕС - Западни Балкани има своето важно значение и ще допринесе за стабилността на региона и европейската му перспектива. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
До Аверно е дават паспорти на чисти сърби и руснаци а на българи бавят и отказват.. колко ли разбойници се крият зад тези паспортинонимен
63
1
 
6
 
! Отговори
тия за Сърбия преди 5 години
Тия дето драцате за Сърбия, Сърбия е крадлива ***, реалната територия на Сърбия е колкото софийска област с население 2.5млн всичко останало е крадено!
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българско" мюсулманско малцинство не е нужно на България.Нито в Косово,нито в която и да е друга държава.
61
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е част от Сърбия и който твърди обратното подкрепя тероризма и наркотрафика. Подкрепя изродените Тачи, Харадинай и черногорския трафикант на цигари, алкохол и още НАТО на име Джуканович.
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е с по- малко право на суверенитед от Крим. Косово се управлява от наркомафията Тачи-Харадинай. ПКК е предшественик на И.Д и също са финансирани от САЩ.
59
9
 
2
 
! Отговори
Марчето преди 5 години
Мечтата на БГ-престарелите болшевики е да излезем от ЕС и НАТО, за да се върнем към Русия.Какви албанци, какви българи-малцинство?
58
13
 
8
 
! Отговори
може би преди 5 години
Нещо ми намирисва тази работа. Като че ли нещата се повтарят от периода 1941-1944 година. Тогава Царят-обединител с помощта на Хитлер влиза в съседните държави и присъединява територии от тях. А след капитулацията на Хитлер нещата стават по-лоши отколкото са били. Сега по същия начин САЩ и ЕС ни подлъгват с чуждоземни малцинства и територии. Не се лъжете, защото ще страдате. Границите са вече определени и държава Косово не съществува. Косово е част от Сърбия. Запомнете тези думи. Питайте дядовци
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Николай Кръстве няма капацитет да коментира Западните Балкани,защото винаги е заставал на страната на БСП,Русия и Сърбия,срещу България,в коментарите си.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Иванов е сръбско ***,неотдавна бе на чествания в Македония и съвместни правителствени заседания със сръбското правителство,включително и на "Каймаклъ Чапланъ"като покорен сръбски слуга,с какви очи сега би дошъл на български такива?Освен,ако няма и капчица достойнство.
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма друга държава,която да е позволила партия на етническа основа,каквато е България с ДПС.Дори в разрез със собствената си конституция.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен63 Българските турци имат най-големи права,каквито е имало някога,за мюсюлмани в православна държава.Те имат 40 депутати в българския парламент и права,гарантирани в българската конституция.
53
1
 
11
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До Анонимен Анонимен фес,знаеш ли колко малцинства има в Турция?Вие като етнически турци сте малцинство!Крадете чужди култури и традиции и ги представяте като свои на културни събития в цял свят.Ама знайте едно-големия ви кошмар е на път да се сбъдне.Кюрдите рано или късно ще имат своя държава!
52
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога България ще признае Турците като малцинство?
51
4
 
24
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Видяхме за какво се натягат албанците да ни признаят малцинството. За да искат гражданство. Вчера ги даваха по тв-то. Всички бяха с имена като Аптула, Ибрахим, Айше и тем подобни. Да си ги държат албанците. Не ни трябват джанговци. Искаме си бесарабските българи да се върнат.
50
5
 
16
 
! Отговори
до Makedon преди 5 години
Македонска нация няма ,значи и македонско малцинство в България няма.
49
4
 
8
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Doboro e be ... A bolgarsko malcinstvo vo Gaaaarcija..? A makedonsko malcinstvo vo Pirinska Makedonija .... ima ili nema
48
5
 
8
 
! Отговори
хахахахахаа.... преди 5 години
Пробив: Косово(терористите) е готово да признае българското малцинство!
47
2
 
17
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
Добре де, щом и в Албания, и в Косово има такива големи компактни маси от българи, това не е ли емпирично доказателство, че и в Бившата Югославска Титовска Рвпублика Македония живеят българи?! Георге Иванов, преЦедателот на БЮРМ, шо мисли по ово прашанье?
46
5
 
11
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Интересно, Бойко Методиев Борисов и ортаците му управляващи, дали са поставили като условие на БЮРМ да признае българското мнозинство в държавчето? Някой знае ли?
45
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо ми е българин от Косово, който е имигрирал в България. Имал е брак с българка в Косово и деца, които са останали там.Един от братовчедите ми кандидатства за български паспорт и от Агенцията за българите в чужбина отказаха да признаят, че е българин.Българското правителство не признава тези хора за българи.А дават паспорти на хора, които нямат нищо общо с България.