Врабевски: Прищина обещава да признае българите в Косово

Българите мюсюлмани там са 30 000, за българите християни няма данни
Обновена: 13 май 2018 13:01 | 13 май 2018 12:56, Елка Василева
53
Врабевски: Прищина обещава да признае българите в Косово
Кадър: Bulgaria ON AIR

"Имаме обещание от властите в Косово, че българското малцинство в Косово ще бъде признато законово максимално скоро. Нашето малцинство там вероятно ще се нарича "българска общност," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR д-р Милен Врабевски, основател на Фондация "Българска памет".

България изпусна момента при признаването на Косово като отделна държава да договори признаването на българското малцинство там, единодушни са експертите. "Сегашният етап е много по-благоприятен, защото от най-високите си държавни позиции проявяваме грижа за своята диаспора," смята Милен Врабевски.

Още по темата

"Освен българите-мюсюлмани в Южно Косово, които показвате на картата, в страната има и българите-християни. Огромна част от християнското население там всъщност са потомци на нашите предци и представлява част от Българската екзархия и от етническите граници на българската нация," обясни д-р Врабевски.

"По груби преценки българите-мюсюлмани в Косово са около 30 000. За броя на  българите-християни в Косово засега няма данни. Аз бих се радвал Фондация "Българска памет" да подпомогне финансово едно обстойно изследване на този казус, в пълно сътрудничество с косовските власти, разбира се," ангажира се д-р Врабевски в разговор с водещата Милена Милотинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
14
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
До :):)Ти какво бе, за сърбите ли ти е жал, за тия садисти и убийци. Забравили че твоята Русия е съюзник на Ердоган и ако има кърджалийски Крим, ще е дело на вашата Русия. Русофилски .... все на чужд гроб плачете!
23
2
 
16
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Да така е, Щтръпце, Ораховац, Дяково, Средска, Гиляне, Янево, че и на изток от Прищина до 1918 г. са населявани с население от български произход с ясен спомен за него. Сръбсике окупатори нямат място в Косово!
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До16 Не може да стане Косово но може да стане под действието на ПУТИН.Това което и лошо за България е добро за Русия
21
10
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
30 000 в косово гласоподаватели за дпс за това ли става вьпрос
20
0
 
15
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Потърсете трудовете на словенския възрожденец Йериней Копитар- той пише,че езикът на "народите" (племената) от Западните Балкани е най-западния дял от Българския език,уважаеми приятели.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Около Кърджали може да се спретне нашенски Крим- не нашенско Косово!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли по-точно за словенските учени, че и ние да намерим книгите им и да се просветим?
17
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ЗА ТАМ ЩЕ ОТИДАТ ДВЕСТА-ТРИСТА МИЛИОНА ДА ИМ ПОДОБРЯВАМЕ ПОЛОЖЕНИЕТО.А И ТЕ СКОРО НАУЧИХА, ЧЕ СА БЪЛГАРИ, ДОСЕГА ТОЗИ ФАКТК ИМ БЕШЕ НЕИЗВЕСТЕН.
16
8
 
5
 
! Отговори
:):) преди 5 години
като гледам как ми цъкате минусчета се чудя утре около Кърджалито ако се спретне едно нашенско Косово каква ще запеете...
15
3
 
19
 
! Отговори
Щ.Младши преди 5 години
"Сръбски език" няма- има сръбски диалект на Българския език,както пишат "византийците" и някои словенски учени.
14
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз имам въпрос:може ли някой да даде дефиниция що е това българин-мюсюлманин и кога се е зародил щото навремето всички сме били християни ортодоксални..защото както е тръгнало скоро ще имаме българин-афганистанец,българин-сириец и т.н.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде мога да видя официално, на държавно ниво, това изявление ?И какво ми пука са мюсюлмани ?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, още не са ги признали. Пише, че обещават, ама още няма нищо. Пък и това вълнува само младите горани и горанки, които са се пообразовали, повечето живеят в Белград, женят се за сърби и сръбкини и говорят сръбски.
11
6
 
6
 
! Отговори
До 7 Анонимен преди 5 години
А какво прави "нашата" казионна наука заради няколко татара,решили по заръка на Кремъл да се наричат "Българи"? Праща експедиции да търсят Българи в Монголия и Китай,където е имало Български колонии за кратко време и нищо друго- това е все едно да търсиш прародината на италианците в Либия а на руснаците- в Чукотка и Якутия!
10
4
 
10
 
! Отговори
гого преди 5 години
за какво изтрихте пост 2, че е свърталище на балканска мафия с дрога и жива плът, мишоци криете си главите от проблемите като щрауси...
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА КОМУНИСТА БОРИСОВ ЛИ ГОВОРИШ, КОЙТО ПРОДАВА БЪЛГАРИЯ, САМО И САМО ДА ГО ПОХВАЛЯТ И ДА ГО ПОКАНЯТ НА НЯКОЯ МАСА В БРЮКСЕЛ, ЗА ДА СИ НАПРАВИ ПОРЕДНАТА СНИМКА С НЯКОЙ ОТ ГОСПОДАРИТЕ.
8
3
 
7
 
! Отговори
:):) преди 5 години
хайде спрете се с тез комунисти, 30 години само това ви е проблема. едно лесно и удобно оправдание.*** се пиразходи из Косово една седмица *** в сръпската част да ти разкажат неща да ти побелее косата и тогава се грижи за косоварите. Много сравняват Крим с Косово но няма нищо общо, едно парче от балканите с псевдо закони и сигурност....
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме гати гаднярите. Заради няколко щурави косовари, които решили да се наричат българи, сега ще създадем вътрешно-политически проблеми на горкото Косово.
6
6
 
13
 
! Отговори
До 4 :)):)) преди 5 години
Недей да правиш близките ни на измамници- плюещи по нас или не,те са същински Българи за разлика от "нашите" комунисти,които плюеха по България в пъти повече и никога не са направили за нея онези полезни неща,които правят и пак биха направили македонските Българи за Родината!
5
7
 
6
 
! Отговори
гого преди 5 години
да за онези в Албания горуни или както им казват съм съгласен, тез косоварските са мн съмнителни.Не се заигравайте с косовари...имайте предвид една Испания не ги е признала...