#Tamam ("достатъчно")… Как Ердоган взриви Турция?

Думите му изведнъж се обърнаха като бумеранг срещу него
14 май 2018 08:30,
61
#Tamam ("достатъчно")… Как Ердоган взриви Турция?
Снимка: Reuters

Във вторник Реджеп Ердоган изненадващо заяви пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието, че ако някой ден турският народ кажел, че е "достатъчно", той щял "да се оттегли". Това отприщи вълна от коментари в социалните мрежи, а хаштагът #Tamam ("достатъчно") веднага се изстреля на първо място сред най-посещаваните хаштагове в Twitter. В сряда следобяд беше премината границата от два милиона споделяния, пише "Дойче веле".

Най-голямата сензация в случая обаче е това, че Ердоган изобщо споменява за оттегляне. Още повече, че той прави това в началото на предизборната кампания за изтеглените от него на 24 юни парламентарни и президентски избори в Турция. Вярно е, че пред съпартийците си Ердоган каза също, че на 24 юни турският народ щял да даде заслужен урок на враговете на страната. Но след казаното от него много турци се питат какво точно е имал предвид Ердоган - дали само да нахъса почитателите си или наистина да сигнализира, че вече е уморен от управлението? Още повече, че в неговата Партия на справедливостта и развитието наистина се носят слухове, че Ердоган можел да се оттегли по здравословни причини.

Но много по-вероятно е другото: Ердоган да изрича подобно нещо, защото се приравнява на турския народ и изобщо не може да си представи, че той (народът) някога ще пожелае Ердоган да си ходи.

И действително - говорител на управляващата партия определи като заговор вълненията в Twitter и посочи, че хаштагът #Tamam бил споделян най-вече в страните, където "терористични групи като ПКК и ислямисткото движение на Гюлен били особено активни. Привържениците на Ердоган отвърнаха с контра-мярка: те създадоха хаштага #Devam ("още"), който обаче до сряда сутринта беше споделен от най-много 400 хиляди души в Twitter.

Но каквото и да е имал предвид Ердоган, думите му се обърнаха като бумеранг срещу него. Така той даде на опозицията нов, общ за нея предизборен лозунг. Защото всички опозицонни формации могат да застанат зад посланието "Достатъчно".

Междувременно някои опоненти на Ердоган го включиха активно в предизборните са кампании, а на спонтанен митинг в светския истанбулски квартал Кадикьой демонстранти издигнаха лозунга "Достатъчно!", преди полицията да се намеси и арестува 10 души. Потребител на Twitter коментира саркастично, че вече дори само споменаването на думата "достатъчно" ще бъде напълно достатъчно, за да се озовеш в затвора като "терорист".

По този повод колумнистката Оя Байдар припомни в критичния към властта сайт T-24, че веднъж вече турският народ е казал "стига" на Ердоган - на парламентарните избори на 7 юни 2015 година.

"Но вместо да се оттегли, тогава Ердоган насрочи нови избори, прекрати мирния процес с кюрдите и отприщи вълна от насилие и терор." Именно защото се опасяваха от терора, много турски избиратели отново гласуваха за партията на Ердоган на последвалите през ноември същата година избори.

А сега ситуацията е още по-тревожна, твърди Байдар: "През последните 3 години правителството извърши такива тежки грехове, че сега му е още по-трудно да се оттегли".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Резил за преводачите преди 5 години
Публикуващите такива новини за Турция първо да понаучат малко турски и да превеждат кадърно и достойно за да не се излагат. Ставате за смях с тоя превод "Tamam" не означава "достатъчно" научете какво значи Tamam преди да употребявате тази дума
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Devam devam devam devam devam ... Sonuna kadar devam!!!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Как Ердоган взриви Турция?"Както всеки негов себеподобен - с бомби
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 999Цитираните от теб управлявали повече мандати не УБИВАТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ПРОТИВНИЦИ като Путин и Ердоган. Това е дребната разлика с Меркел , която управлява 4-ти мандат
38
11
 
13
 
! Отговори
Киро Хикса преди 5 години
Ясно, но какво ни интересува нова нас, НОРМАЛНИТЕ хора (немохамедани)? Зщао ни занимавате с тези получовешки/полудяволски изчадия турците? И то точно в деня на годишнината от големия "мемориал на турско-българската дружба" - Батак? Кому е нужно това?
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В 80 милионна турция, която има поне още 30 милиона в западна европа, 2 милиона са нищо. Могат да минат като статистическа грешка или като подвели се по някаква пропаганда. А може и да са кюрди ;)))
36
6
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Социaлните мрежи са сборище на пoмияри!
35
8
 
10
 
! Отговори
ERDOGAN преди 5 години
До АнонименDEVAM DEVAM DEVAM
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелеееее,този събори дори сградите за които имаха подозрения,че може да има нещо.Преставям си нашия Асфалт паша,които строят под път и над път и санираха масово,какъв ужас ще е ако се наложи да рушат сгради,поради съмнения!
33
15
 
13
 
! Отговори
Амуджа преди 5 години
Докато турският народ е зад Ердоган не се очертава в скоро време да се оттегли,но когато народът прецени ,че вече е захабен като политик ,то тогава той сам ще си тръгне.Дай боже на всяка страна такъв ''диктатор.
32
6
 
9
 
! Отговори
Doni преди 5 години
Дай линк да влезем и ние , а колкото до Меркел , Кол , Де Гол ,М Тачър и други управлявали повече от един мандат сравнинието е неуместно .Никой от тях не е променял конституцията ,да се сменя с министър председателя и да увеличава годините на мандата си!
31
10
 
13
 
! Отговори
999 преди 5 години
До ....Ако влезеш в архивите на американската преса от преди 1 век ,ще видиТЕ интересни заглавия от типа на : "Този лош турчин" - и това са заглавия писани не за кого да е , а за самия Мустафа Кемал Ататюрк .Днес в пресата четем : Путин - диктатор, Ердоган - също . А бе хора, Меркел кара 4ти мандат - защо не критикувате нейното управление. Ми нали и тя като другите е демократично избрана . Или защото тя е все в коалиция за да остане на власт , пък тези двамата идват сами ?Д О Й Ч Е В Е Л Е ?
30
1
 
9
 
! Отговори
питащ? преди 5 години
23 Не те ли е срам да славиш чужда страна която с нищо ( освен териториално и като население) не превъзхожда Родината ни? А на всичко отгоре призоваваш нормалните и обичащи страната си българи да емигрират.Ьащо ти славещия чуждата страна и с робско самосъзнание не отидеш там?
29
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Devam
28
2
 
7
 
! Отговори
До #15 преди 5 години
По каква логика са диктатори? По твоята ли?
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думата "тамам" има много значения,не е само "достатъчно",но може да се преведе и като добре,стига,точно,така е добре....... зависи в каква комбинация от думи се използва.
26
13
 
16
 
! Отговори
Морук преди 5 години
А бе ***.не мога да разбера защо си мислите че всички сме ***.ако нашите. " европейски"крадливи политици направят 10% от това което той е направил за страната си тогава го съдете,и директно на въпроса колко процента са 500000 от 80 милиона против новината ви е жалка сорос ви плаща напразно.ай сега да видим пак ли ще ми изтриете коментара като предния път.взривил бил турция пръднал ***, че са и насрал
25
14
 
18
 
! Отговори
ненормален и долен преди 5 години
Този ислямски фанатик се подиграва с турския народ ! Всеки ,който каже " тамам " ще лъска наровете в турските затвори с обвинение ,че е терорист или че подкрепя тероризма ! Вече всички му знаят номерата , знаят на какво е способен , знаят ,че с избори или насила трябва да го премахнат от власт ! С избори почти е невъзможно защото резултатите се фалшифицират ! Единствената надежда е преврат ,атентат или гражданска война !
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РОССИЯруся 60 год.пенсионерМи то в алкохоликоландия толкова е средната продължителност на живота бе
23
14
 
6
 
! Отговори
Пазете лидерите о преди 5 години
Преди години ползваха спец софтуер през камери да прецакват имиджа на Жириновски и Сидеров.После на Тръмп сега на Ердоган..В случая анални бактерии обсебили чрез холограми в стомасите на гостоприемници камерите провеждат спец анти турско мероприятiе..По време на дирижирани с камери метежи вкл в Кайро и ИСтамбул се засякоха манипулации на червеи мутанти в стомаси на гледащи на екран тълпите..