Вучич: И сърбите, и албанците нямаме повече хора за война!

Мнозинството хора в Сърбия искат замразен конфликт в Косово
16 май 2018 10:00, Елка Василева
35
Вучич: И сърбите, и албанците нямаме повече хора за война!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че и сърбите, и албанците нямат повече деца, хора за воюване и е необходимо взаимно разбиране. Той смята, че компромисът е решение, но съзнава, че в Сърбия мнозинството хора желаят замразеният конфликт да продължи.

"Това, което беше моят призив, е, че и едните, и другите добре разбират, че нямаме много животи, че и едните, и другите сме изгубили много хора, и сърбите, и албанците, не само в конфликтите помежду си, но изгубихме и много хора, които завинаги напуснаха тези места", заяви Вучич пред албанската телевизия "Клан" и американската ABC.

Сръбският президент предупреди, че това е лукс, който двете страни не могат да си позволят.

"Не е възможно да отида на което и да е място в Ню Йорк и там да не ме обслужи някой албанец или не можете да отидете на което и да е място във Виена и там да не ви обслужи някой сърбин. Има и от едните, и от другите и на двете места... Тези хора трудно ще се върнат да градят Тирана, Белград или Прищина, или което и да е друго място. Те ще градят някои други страни, ще плащат данъци в някои други държави. Ние вече нямаме този лукс да си позволяваме това", изтъкна сръбският президент.

Сега според него се поставя въпросът дали е възможно Белград и Прищина да открият нещо, което да е рационално и реално и което би означавало загуба и за едните, и за другите.

"А когато е загуба и за едните, и за другите, то това е поне минимално задоволително и за едните, и за другите", посочи Вучич.

Той посочи, че това ще отведе сръбската и албанската страна в бъдещето, което би означавало, че ще може да се говори за различни отношения между сърбите и албанците, тъй като през следващите 100 години сърбите и албанците ще са двата най-големи народа в Западните Балкани.

Вучич каза, че албанците в Косово погрешно смятат, че са победили сърбите, че сърбите са победени и са на колене, а те трябва да получат всичко, което поискат и не виждат място за какъвто и да е компромис със Сърбия и сърбите по тези въпроси.

Сърбите, от друга страна, казва сръбският президент, виждат, че албанците никога не могат да придобият държавно правна легитимност по какъвто и да е начин без Сърбия, Русия, Китай в ООН. Освен това в Сърбия доста голяма част от обществото смята, че замразеният конфликт е най-доброто решение, с което аз абсолютно не съм съгласен, заяви Вучич.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В СЪРБИЯ СЕ ЖИВЕЕ ДОБре и в плескавиците няма евробоклуци
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сърбите се въоръжават като луди, обаче се правят на миролюбиви. Никой няма да се хване на сръбските лъжи
27
3
 
3
 
! Отговори
Сърбоман преди 7 месеца
И да тичате пак не можете да ни стигнете. На нас ЕС не ни е нужен. Сърбия > България. Вие се продадохте на САЩ, никой не уважава продажниците. Винаги сте били в съюз с най-гадните народи, които винаги са били против славяните. Косово е Сърбия, Македония също. Казах!
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сърбия се е вкопчила в пРоссия като слепец за тояжката си и вече се очертава сал Београдскиот санджак.....
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Polska
....Косово е Сърбия!...
Друг път, Сърбия го е владяла около 50-60г. през средновековието. След това го "получава" по линия на Югославия - някъде 45-46г., но оттогава до създаването на държавата, Косово е в режим на постепенно засилваща се автономия, особено след 1974г.
24
0
 
6
 
! Отговори
информирай се преди 7 месеца
По време на Покръстване през 866 г. разбунтувалите се биват наказани със смърт , тоест тези които отказвали да приемат Християнтвото пише точно и ясно за Борис 1 под Покръстването в Уикипедия , приятно четене и информиране
23
1
 
9
 
! Отговори
Владок преди 7 месеца
Юстинианчо,нещо си се объркал.България граничи отвсякъде със себе.Тези земи,дето си ги изброил никога не са били гръцки.Я потърси на картите държавата Гърция преди 19век.Ще я намериш на куково лято.Май я бъркаш с Източната Римска империя.Даже името, което си избрал не е на грък,а на тракиец.Да-имало е императори траки,не всички са били гърци.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До да ама не
Колко косовари се биха в Сирия за Идил.

много малко. Идилците основно са от бившите съветски републики, изпратени от Путин, за да не може да се прекара газ през Сирия.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вучич нема се плашиш! Руснаците ше ти пратят ихтамнети да разсипят Сърбия по донбаски образец, ма вие сте свикнали да им ближете задниците и ще го преживеете.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айде стига сте се карали тука , не ви стана ясно че между Покръстването през 866 г. и Възродителен Процес 1986 г. няма разлика и 2-те са едно също нещо само дето 2-то не успя
19
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 13
Сърбите имат същата демографска катастрофа, като нас. При това без да са в ЕС.

да и в двата случая в дъното е Русия.
18
1
 
1
 
! Отговори
до Авторката преди 7 месеца
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters ....................ясно...............
А от къде копира Текста понеже ти не пишеш а само крадеш наготово от други сайтове
17
2
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 7 месеца
Колко косовари се биха в Сирия за Идил. Сега са се прибрали заедно с аверчетата.
16
1
 
11
 
! Отговори
ктк преди 7 месеца
Има разлика между българските стари земи и Косово. Сега по Беломорието през 3-4 месеца от годината има в пъти повече българи, отколкото е имало преди 100 години,а който може си купува и имоти там. В Косово сърбин не може да припари,местното население гледа на кръв и няма да се промени никога. Не виждам какъв интерес има Европа да приобщи изкуствена малка държавица,с население подвластно на средновековни вендети и експортиращо престъпност. Но ако чичо Сам нареди...
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия има интерес да има замразени конфликти на Балканите - факт. Така, ЕС ще избягва приемането на държавите с тлеещи конфликти, също и НАТО. Това е целта на руската политика

Сърбите са руската маша на Балканите.

Следователно - сръбските политици ще работят упорито и в Босна и в Косово, и в Македония хората да се трепят и да се мразят
14
8
 
17
 
! Отговори
Polska преди 7 месеца
Косово е Сърбия! Да създадеш мюсюлманска държавица в сърцето на Балканите е престъпление спрямо всички нас. Нека всички Централно-източноевропейски народи сме солидарни един с друг и нека се обединим за да сме силни срещу войните на исляма и срещу диктатът на лицемерите на Запад. Кармата вече им го връща с "бежанците"!
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сърбите имат същата демографска катастрофа, като нас. При това без да са в ЕС.
12
1
 
5
 
! Отговори
За преди 7 месеца
Ние също нямаме Това по пътя ни стига И тях не успяваме да погребем
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Върти и суче по езуитски, но на кой му пука. Целта на ЕС е да бъде заобиколена Сърбия от натовски държави, за да не създават проблеми. В съюза скоро няма да влязат, т.нар. преговори ще се влачат във времето, но това няма значение, важното е да висят на куката и да вървят транспортните проекти. Това отговаря и на българските национални интереси - получаваме време да излезем от блатото и да ребългаризираме македонците и западните покрайнини..
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма да съм многослоен, бил съм в Косово, няма по-гадно място от Косовои по-отвратителни от косовари и албанци.

Има - умопобъркани от беднотия и мизерия българи!