Илинденска Македония – отхвърлена от гърците

Именно на това име се спряха Зоран Заев и Алексис Ципрас
Обновена: 20 май 2018 11:44 | 20 май 2018 11:33, Боряна Павлова
173
Илинденска Македония – отхвърлена от гърците
Снимка: архив Reuters


Гърция отхвърли варианта името на западната ни съседка да бъде променено на Република Илинденска Македония, съобщават местни медии.

Именно на това име се спряха премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев след разговор на четири очи по време на срещата на върха в София в четвъртък.

Още по темата

Два дни по-късно Заев потвърди, че това е опцията, приемлива и за двете страни.

"Македонските граждани също ще имат думата. Те ще могат да гласуват на референдум по въпроса”, каза Заев.

След изявлението на македонския премиер обаче стана ясно, че опозиционните партии в гръцкия парламент са се обявили против идеята западната ни съседка да се нарече Република Илинденска Македония. От кабинета на Ципрас пък поискали името да съдържа географско определение.

В изявлението от канцеларията на министър-председателя се посочва, че Атина приветства достигнатото от Скопие разбиране, че "решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна употреба".

"Въпреки това, насърчаваме нашите съседи да продължим да работим заедно за намиране на взаимно приемливо решение с географско или времево определение, точно както предвижда пакетът от предложения, които представи специалният пратеник на ООН Матю Нимиц", се казва още в съобщението.

В него отново е повторена гръцката позиция, че решението и всичко, свързано с премахването на иредентизма, трябва да бъдат гарантирани чрез конституционна промяна.


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може и Западна България. Има подобни примери, но ще се раздразнят други държави. понятие?
151
0
 
1
 
! Отговори
barin преди 9 месеца
Ще се произнеса по въпроса утре вечер. Очаквайте тема в blog.bg. Имайте търпение, всичко ще бъде мои разсъждения и доказателства.
150
0
 
3
 
! Отговори
пиринбай божил преди 9 месеца
да се кръстят вардарска магария ще е най-добре и макетата пак ще имат буквата м ще се на ричат магарронци и ще им приляга,вместо паметника на ал македонски в скопие ще сложат статуя на вардарското магаре,само тъй ще си имат собствен произход и история
149
0
 
4
 
! Отговори
адолфина преди 9 месеца
аз предлагам да се казва вардарска българия, за да е добре за всички,илинденска не е добре за нас
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква Илинденска - та това е поредната кражба на българска история. Титовска Безродна Майцепродавска Македония трябва да е името. Тука и ние трябваше да не сме ги признали и да се опънем, ама Желю прецедента ги призна и предаде българските интереси.
147
4
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 9 месеца
Охрида е най подходящо и няма да накърни ничии интереси. На всичко отгоре се покрива с името на Българската-Охридска Архиепископия съществувала от 11 до 18 век. Така с един куршум ще уцелят два заека. А ако после решат да станат част от БГ с още един куршум, още два заека, ЕС и НАТО. Ама то не може само с инат и македонска наденица, требе си и дупе (кураж), па и акъл.
146
3
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 9 месеца
Може да си избира от следните исторически имена.
1. Охрида (областта е включвала и Родопите и Южна Албания до 6-7 век)
2. Кутмичевица (по време на 1вото БГ Царство - територия като Охрида)
3. Долана земя (през 12-14 век)
4. Западна България (Според Цариградската конференция от 1877 г.)
Това са все исторически имена на тази територия и са историческа истина. Има пре много доказателства.
Македония се е казвала областта от Босфора до р. Места + Одринско, до 15 век.
145
4
 
2
 
! Отговори
Киану преди 9 месеца
Никогаш нема да го смениме името библиско Македониа! Да пукнат душманите!
144
7
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 9 месеца
Гърците никога нищо няма да приемат. Те играят в полза на Сърбия, чиято цел е да държи Македония вън от НАТО и ЕС защото в противен случай за около 10 г. македонците масово ще станат българи и Македония ще стане провинция на България. В краен случай да не допуснат Македония в ЕС преди Сърбия. Сега обаче руската агентура в БПЦ вместо за БГ играе за Русия, Сърбия и Гърция. Битката е огромна и ние виждаме само една малка част. Ако вземат името Западна България и малаки и шумадиици ще се посерат.
143
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Macedonia da se krustat na Vizantija i da prikljuchi spora :)
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според мен макетата ке пукнат за името Македония никога няма да го заменят с друго ама избора си е техен комунистите им промиха мозъците и ей ги на не знаят що да правят изход никакъв не виждат за името Македония ке умрат.а малките и те са готови на същото
141
0
 
7
 
! Отговори
АГЕНТ АЛБЕРТ преди 9 месеца
Сервите от 1912 / 1913 до 1948 имат коренно друго име на този регион - ''ВАРДАРСКА БАНОВИНА'' В СЪСТАВНА НА КРАЛСКА ПЪРВО СЕРБО-КРОАТО-СЛОВЕНО, И ОТ 1929 КРАЛСТО НА ЮГОСЛАВИЯ..А ЗАБЕЛЕЖЕТЕ БАНОВИНА ВАРДАРСКА - НЯМА СТАТУТ НА ДЪРЖАВА, А Е САМО ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАТИВНА ЕДИНИЦА..И СЕГА ИДВА ИНТЕРЕСНОТО -- ХЪРВАТИНА ТИТО ПРАВИ ДВЕ ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ В ПЕРИОДА САМО НА 3 И 4 ГОДИНИ,,ОТ 1944 ДО 1948 Г.--ТОЙ СМЕНЯ ИМЕТО И НА ***МАКЕДОНИЯ***, И ПОСЛЕ И ДАВА ДЪРЖАВЕН СТАТУТ В РАМКИТЕ НА НОВАТА СОЦ. ФЕДЕРАЦИЯ
140
1
 
7
 
! Отговори
географско понятие? преди 9 месеца
Ами как ви звучи Охридска България?
139
3
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 9 месеца
Македонска България ми звучи добре.
138
3
 
8
 
! Отговори
да преди 9 месеца
Поредният провал на Бойко Борисов..отново стана за смях с комедийните си срещи на Високо ниво, на които никой го брои за жив !!!
Този човек няма нито ресурс, нито качества за нещо като лидер..за голям политик, пък не може и дума да става..за кой ли пореден път се озова в ролята на издишащ балон
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Западна България!
136
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най справедливо ще е данайците да ни върнат заграбените земи и проблема ще се реши.Какво общо имат те с Македония или Ал.Македонски?Това са наши земи,подарени им от ”великите” смешни сили.
135
7
 
4
 
! Отговори
Тагесшау.де преди 10 месеца
Ердоган казва в Сараево за 6 000 000 Османски Турци живеещи 1000 г. в Европа същите тези дошли от Анатолия , аз обаче съм сигурен че в тва число попада и България , по немския Тагесшау.де по Новините в 20 часа тази вечер , ето това е Новина всичко друго е FAKE NEWS тука
134
2
 
8
 
! Отговори
от пиринско преди 10 месеца
"Като не можеш да цаливаш образ, ке заливаш газ."
(в превод "Като не можеш да зелуваш буза, ще целуваш ...
Такава приказката. Може така да стане с нашите бракя на запад от границата.
133
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди да ви кажа Лека нощ ще си позволя да копна само няколко реда от един друг форум относно изказванията на Заев и илинденската им македония,пиша го и гърлото ме стяга: САМО БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ НЕ НИ ПРЕДАДОХА,ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ ИСТИНСКО УВАЖЕНИЕ,ГРИЖИ И БРАТСКА ЛЮБОВ!"Македонците" НИ ПРЕДАДОХА!Научиха цялата истина ,НО НЕ Я ЖЕЛАЯТ!НЕ НИ ИСКАТ!НЕКА Е ТАКА,ДА СЕ СПАСЯВАТ САМИ!!ЕС И НАТО ПРЕЗ МНОГО КРИВ МАКАРОН!ЗБОГУМ "БРАКЯ"!Щом не знаете да целунете ръка,ще целувате от гърба надолу!!