Президентът на Р. Сръбска към Ердоган: Кой ви е канил в Босна?

Додик разкритикува изявленията на турския държавен глава
Обновена: 22 май 2018 15:34 | 22 май 2018 15:15, Елка Василева
37
Президентът на Р. Сръбска към Ердоган: Кой ви е канил в Босна?
Милорад Додик. Снимка: архив, Reuters

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик критикува изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на митинг в Сараево този уикенд, предаде Танюг.

Додик изтъкна, че Турция е помагала на лидера на босненските мюсюлмани Алия Изетбегович още по време на войната, а днес подкрепя изцяло политиката, водена от Бакир Изетбегович и неговата Партия на демократичното действие, предава БТА.

"Вие чухте Ердоган, който каза: "Няма да си отидем от тук". А кой ги е канил? Ние не сме, а ако не са и хърватите, тогава не ги е канила Босна и Херцеговина, а Бакир Изетбегович и неговата политика", каза Додик в интервю за телевизията на Република Сръбска.

Турският президент Ердоган произнесе предизборна реч в неделя пред хиляди турски граждани, живеещи в чужбина и пристигнали за целта от редица европейски страни в Сараево, търсейки подкрепа от тях в предстоящите на 24 юни президентски и парламентарни избори в Турция.

Още по темата

Ердоган избра Сараево - столицата на приятелски настроената към него Босна и Херцеговина, тъй като европейските страни, в които живеят компактни маси турци, като Германия, Австрия и Холандия, му отказват да води предизборна агитация на тяхна територия, мотивирайки се със съображения за сигурност. А десният австрийски канцлер Себастиан Курц, който е противник на турското членство в ЕС, направо посочи миналия месец, че на Ердоган няма да му бъде позволено да използва за политическите си цели турските общности в Европа.

Изборите на 24 юни имат особено значение за Турция, защото ще ознаменуват преминаването към мощна президентска система вместо досегашната парламентарна, и това ще даде на Ердоган като президент (ако, разбира се, бъде преизбран, в което малцина се съмняват) изключително широки пълномощия начело на изпълнителната власт, пише БТА.

"Като европейски турци вие винаги сте ни давали широка подкрепа. Сега ние отново се нуждаем от нея на тези избори", каза турският лидер пред около 15 000 ентусиазирани свои съграждани, събрали се в най-голямата спортна зала в босненската столица.

Ердоган даде израз на дълбоките си симпатии към босненските власти, като нарече страната им пример за демокрация за разлика от други големи европейски страни, които не му позволиха да води предизборна агитация там.

Мюсюлманинът Бакир Изетбегович, който в момента оглавява на ротационен принцип тричленното босненско президентство, лично го посрещна на летището на Сараево и бе до него и на митинга в спортната зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теб кой те пита бе
23
10
 
46
 
! Отговори
Некой си преди 5 години
Точно вие сърбите ударихте българите в гръб, големи сте християни няма що. Дори Турция не ни е нападала. Само,че като го направихте и подвихте опашки.. Сега се пъчите на кого и с какво... Пак ли ви сърби
22
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко, че няма да я дочакаш.
21
27
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Речта на Ердоган беше преписана от речите на Хитлер. Единственото, което може да направи като истински турчин е да залее с кръв Балканите. Както постъпи с кюрдите, както постъпиха преди това с арменците, с нас, с гърците.Те друго не знаят. И много обичат да бъдат мразени.Къде е нашия пишман Премиер, който щеше да обединява Балканите. Скрит в миша дупка.
20
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доста му цепят басма на ердоганя...
19
16
 
43
 
! Отговори
до Юнал преди 5 години
Хубаво, че български си научил защото с турския за къде? А , виж с името ще ти бъде трудно.
18
22
 
58
 
! Отговори
волгата преди 5 години
Турция и Албания нямат място в ЕС!!! Турция ако иска да стане велика да иде да завзема Сирия,Египет, ОАЕ,Дубай,Иран,Ирак и другите арабски държави и с тях да воюва ако ще.Да остави Европа на мира.Тя няма място в общността на християнския свят.
17
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не стига че нито една Медия няма речта на Ердоган ами и триеш коментарите , вие сте пълни аматьори и дезинформатори целия ви сайт съществува щото краде Статии
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не го е казал на някого в България а за 6 000 000 Османски турци в Европа , така за да стане 6 мил. без Българските туци няма как да стане , всъщност не съм длъжен да ти обеснявам имаш си интернет и гугъл , има една Статистика в Уикипедия виж сам там докато стигне цифрата 5 288 220 през кои Държави минава за твое съжаление на немски , да не забравиш България.......хаха
15
23
 
59
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Ердоган да си стои в Анадола, на Балканите място няма.
14
37
 
41
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Сърбите са единствените на Балканите, които се опълчиха на исляма и юдеоатлантизма, всички останали *** и плъхове си стояха в дупките! Следователно са единствените заслужаващи уважение, всички останали заслужават презрение!
13
12
 
24
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Арлекина що се пъне.На всички е ясно че пак ще фалшифицира изборите.
12
25
 
28
 
! Отговори
На джамия Мустафа преди 5 години
До речта на ЕрдоганНяма значение какво е казал. Каквото и да е казал, не го е казал на вас, а на своите.
11
3
 
14
 
! Отговори
ДЕЗИНФОРМАЦИЯ преди 5 години
Президента на Босна не е един а 3-*** , явно има пак Дезинформация в Текстовете както всеки ден а иначе Ердоган си каза на чист турски за турците в Европа (България също се намира в Европа) и то излъчено по немска ТВ
10
2
 
19
 
! Отговори
речта на Ердоган преди 5 години
А какво казва Ердоган в Сараево , няма в нито една Медия освен по немската тв Тадесшау по Новините на 19.05 в 20 часа , според мен тва е по-важно щото там играят роля цифрите и годините за които споменава Ердоган
9
24
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Юнал ДжемиловКакво звучно българско име - "Юнал" римува се с "***". Я ми кажи комунистите ли ти го дадоха това име или *** и баща ти просто те мразят ? :)
8
57
 
17
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
До БългаринаМного внемавай Зайчо!
7
35
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казвам ви, че на Балканите ще има война, после да не кажете че не сте предупредени
6
15
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ес видя за какво става вьпрос така че босна няма място в ес и натовсички турци са отишли в европа за по добьр живот като искат да се занимаватс политика обратно кьм кошарата
5
29
 
59
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Турците и тюрбаните никой не ги е канил отвъд босфора, те са като мухи на метеното. Има доста предсказания че ще бъдат върнати трайно в пустинната си клоака. Следващите няколко години ще е