Сърби, босненци, албанци: Не искаме в Европейския съюз!

"Ние ще мием мръсните чинии на ЕС", "Отсега сме европейци втора класа"
26 май 2018 14:32, Елка Василева
411
Сърби, босненци, албанци: Не искаме в Европейския съюз!
Снимка: архив, Reuters

"Ние ще мием мръсните чинии на ЕС", "Отсега сме европейци втора класа", "Цял свят знае, че не сме за ЕС": стотици сърби, босненци, албанци реагират на статия на Дойче веле, цитираща коментари на германци за разширяването на ЕС.

Какво става, когато някой преведе на хората от Западните Балкани коментарите на германски читатели относно планираното разширяване на ЕС? Отговорът гласи: получава се вълна от отговори. Точно това се случи след като Дойче веле обобщи и преведе мненията на германските юзъри, публикувани в новинарския сайт на германската обществено-правна телевизия АРД, по въпроса за приемането на Западните Балкани в ЕС. Поводът бе срещата на върха в София ЕС-Западни Балкани.

От общо 49 коментара на германци под публикация по темата в www.tagesschau.de нямаше нито един, който да оценява положително приемането на страните от Западните Балкани. Тъкмо напротив. Юзърът Adeberg например бе написал следното: "Европейският влак продължава пътуването си. Следваща спирка - Западните Балкани. А билетите плаща германският гражданин Михаел."

Сърби: "Ние ще мием мръсните чинии в ЕС"

Редакцията на радио Б92 в Сърбия, което е една от най-популярните радиостанции с над 1,5 милиона юзъри, публикува статията на Дойче веле на своя сайт. В продължение на два дни това беше най-коментираната публикация. И отново коментарите бяха изключително негативни. Така например юзърът srrrrrrrrrrdjan пише: "Германия получава много повече от ЕС, отколкото дава. Именно по тази причина в цяла Европа се засилва влиянието на популистките партии, които призовават за съпротива срещу германските икономически и политически хищнически нокти. Германците помагат за развитието на Сърбия и Балканите, но не защото се чувстват свързани с нас, а защото искат да разширят влиянието си в нашите страни и да увеличат доходите си."

"Ние не искаме в ЕС! И те - германците - не искат да ни пуснат", пише юзърът 4Европеец в коментара си за най-четения сръбски новинарски сайт Блиц. А юзърът Боки пише следното: "Нашите политици действат така, сякаш Европа е един голям банкет с много пиене и ядене. Но келнерите отдавна вече нe сервират допълнително. Първите вече получиха най-доброто, а Хърватия, България и Румъния обират трохите, защото закъсняха. Ние ще бъдем приети, за да събираме и мием мръсните чинии".

Юзърът Вида пък проявява разбиране за негативните коментари на германските юзъри. "Ако бях германец, и аз щях да коментирам ситуацията по следния начин: Германците се дистанцират от нови, потенциално слаби членове." Читателят на Блиц Пера пише: "Сърбите не искат да влязат в ЕС. Те и сега са по-добре. Защо им трябва да емигрират легално, за да работят в Германия или Франция, след като им е по-добре да работят на черно?"

Юзърът Сви то знамо пише: "На цял свят е ясно, че ние не сме за там. Само нашият диктатор (юзърът визира сръбския президент Александър Вучич) не иска да го разбере." Иван прави следното предложение: "Нищо не може да се направи, след като не ни искат. Тогава трябва да позвъним на Путин и да му предложим да разположи балистични ракети на наша територия."

Черногорци: "Още отсега сме европейци втора класа"

Материалът на Дойче веле, който бе озаглавен "Кой иска в ЕС?", беше публикуван и  във "Vijesti", най-популярния сайт в Черна гора. Под него четем коментара на Мрдало: "От текста става ясно, че още отсега ни смятат за европейски граждани втора класа. А CRNOGORCI му отговаря: "Нашият президент (Мило Джуканович) затова е тук, за да разсее техния скептицизъм. А що се отнася до германците - това са хора, които до обяд мразят себе си, а след обяд мразят целия свят." Юзърът Cheese е сигурен, че "до 2025 година ЕС ще колабира или ще се свие до своите фискално консолидирани членове. Очевидно е, че идва краят на ЕС!"

След срещата в София редакторът на Дойче веле Кристоф Хаселбах заяви, че е "илюзия Западните Балкани да станат членове на ЕС. На страницата във Facebook на албанската редакция на Дойче веле, която е посещавана от юзъри от Албания, Македония и Косово, един потребител с инициали Ц.Б. отговаря: "Това не е илюзия. Милиони хора от Западните Балкани вече живеят в ЕС." Читател с инициалите Е.С. пък смята, че "освен Германия и Франция, никоя европейска страна не заслужава да бъде член на ЕС."

Юзърът К.Л. споделя резервите на много граждани на страните от Западните Балкани: "Ние не бива да влизаме в ЕС, защото не сме конкурентоспособни. Присъединяването ни към ЕС ще бъде още по-лошо за нас, защото ще загубим и малкото независимост, която имаме сега."

Босненци: "Европейците предпочитат бежанци без документи"

В Босна и Херцеговина публикацията на Дойче веле беше препечатана в сайта Nezavisne novine ("Независими новини"). Потребителят Dekan пише под нея: "Ние пък не искаме повече ислямски фундаменталисти." В профила на босненската редакция на Дойче веле във Facebook изпъква коментарът на един потребител с инициали Р.К.: "Окей! Те не искат Западните Балкани. Това си е тяхно право. Защо обаче се възмущават и крещят до небесата срещу влиянието на Русия, Турция или Китай?"

Потребителят И.С. е сигурен, че "европейците никога не са се интересували от нас. С изключение на това: когато става дума за работна ръка." М.У. пък задава следния въпрос: "Европейците могат да си позволят Хърватия, Гърция, България, Унгария и Полша. Те по-добри ли са от нас?" М.Л. коментира скептично: "Колко проблематични са Западните Балкани за ЕС показва фактът, че европейците са по-склонни да приемат милиони бежанци от Африка, Близкия изток и други страни без паспорти и документи вместо тукашните хора."
 


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
Правилно становище Анонимен, но много малко са хората , които го осъзнават. Освен това, докато България е с Германия, винаги ще губим, независимо за какво става дума.Историята е доказала , че немците носят само проблеми!На Европа, на света и на нас, щото все сме с тях!Пълна трагедия!Неоколониализъм под прикритието на демократичния ЕС.Не казвам да играем и по руската ***.И те не са стока, но истината е че на ЕС, разбирай Германия не им дреме нито за Балканите, нито за хората там.
332
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До РУССКИЙ ОККУПАНТ

Пълни глупости!
331
1
 
1
 
! Отговори
раша преди 7 месеца
источна европа страда. от брюксел диктува под свирката на сащ.источна европа са славяни а славяните са второ качество за ес идете и вижте как живеят като нас българите поляците са в латвия и литва продават си черешите и ягудите.нямат пазар за селстопанство тези санкций унищожиха по бедните страни ес иска русия да им падне на колене за това искат и настояват балканите да са в ес а юздите дърпа сащ.без сдавянските държави и балканите ес и сащ не могат да победят русия
330
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен

Ние ако бяхме умни не ни трябваха никакви съюзи, българската земя е богата и плодородна има за всички!
----------------

Само дето ако не си в съюз с някого, на втория ден ще ти я вземат и ще те назначат за аргатин на собствената ти земя.
329
3
 
11
 
! Отговори
аналенлизатор преди 7 месеца
ЕС единствено удвои количеството чиновници, счетоводители и адвокати в новите членки и срути тотално икономиките в същите държави. ЕС защитава единствено едрия капитал и набавянето на евтина работна ръка без документи. Другото са полит пропаганди на платените активисти.
328
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Mnogo pravilno da ne iskate eur e fineslo bednost fvoini troini zeni v vs eu darjsvi
327
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много добре,я какво стана с Грънция като влезе централна източна Европа и после България и Румъния,Грънция фалира,стойте извън ЕС да има повечко за нас!Това как се отнасят към България НЕ ЗАВИСИ ОТ ЧЛЕНСТВОТО В ЕС а от това КАК СЕ ДЪРЖАТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ!Ако имаш поведение на ефтина п..ка към теб ще има отношения като към ефтина магистралка,ако биеш ще те уважават!СТИГА С ТАЯ ПРОСТОТИЯ ЗА ХРАНАТА В СЪРБИЯ,ТЕ СА ИЗВЕСТНИ СВИНЕПАСИ,НО ВСЕ ПАК ВНАСЯТ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ХРАНАТА СИ!
326
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние ако бяхме умни не ни трябваха никакви съюзи, българската земя е богата и плодородна има за всички!
325
4
 
6
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЗА ЕС, ХИЧ ДА НЕ СЕ ЛЪЖЕМ ПО ВЪПРОСА.....ПРЪМОВА ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСА : "ПРИ КВИ УСЛОВИЯ СМЕ ВЪТРЕ ?"
324
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера пътувах през Сърбия и без европейски пари правят магистрала и то каква. Белград се развива. В Западна Европа е пълно със сърби.
323
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И защо им е на сърбите в ЕС.
Ние като влязохме данеби да цъфнахме.
Сърбия има нашия стандарт без да зависи от разни фондове. И като ни спорът фондовете, какво правим? На сърбите им е през онази част. Стандарта им няма да се промени, а ние ще я ударим на канибализъм.
322
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поздрав от ЕС:
"Стойте си в гората"
321
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путински тролчета ...хабите се напразно , вече никой не ви чете
320
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ш-ш-ш-т! Да не ви чува Боко. Толкова пари похарчи човекът (300 милиона), за да ви организира среща, а вие не искате.
Как тъй не искате в ЕС?! Ще станете гейове, вегани, джендъри.
Няма не искам!
319
6
 
7
 
! Отговори
La France преди 7 месеца
Бъдещето на тези страни е в ЕС, но преди това ЕС трябва да се реформира и отново да се превърне в притегателен център, будещ възхищение. Обединена Европа от Лисабон до Владивосток е мечтата на Де Гол и такъв съюз би се превърнал в непобедима сила както във военно, така и в икономическо отношение. Ако ЕС падне, Европа ще се срине като Рим и ще настъпи ново средновековие.
318
0
 
5
 
! Отговори
cazzo duro преди 7 месеца
Тролския еВалник пак е о с р а л сайта с малоумия.
317
3
 
2
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
модераторите на евреите замислqли ли са се, че приличат на ким? а го критикиват, басси джендърите. били толерантни розовобузки пидали, които окрадоха ктб!
316
5
 
6
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
модераторите на гей прайд организиранн от евреите на козqк! айде на содома и гомора!
315
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще има втори дубъл, но този път без нато.
314
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-тъ пото нещо на света е българският полуруснак-русифил-имперец.