Сърби, босненци, албанци: Не искаме в Европейския съюз!

"Ние ще мием мръсните чинии на ЕС", "Отсега сме европейци втора класа"
26 май 2018 14:32, Елка Василева
411
Сърби, босненци, албанци: Не искаме в Европейския съюз!
Снимка: архив, Reuters

"Ние ще мием мръсните чинии на ЕС", "Отсега сме европейци втора класа", "Цял свят знае, че не сме за ЕС": стотици сърби, босненци, албанци реагират на статия на Дойче веле, цитираща коментари на германци за разширяването на ЕС.

Какво става, когато някой преведе на хората от Западните Балкани коментарите на германски читатели относно планираното разширяване на ЕС? Отговорът гласи: получава се вълна от отговори. Точно това се случи след като Дойче веле обобщи и преведе мненията на германските юзъри, публикувани в новинарския сайт на германската обществено-правна телевизия АРД, по въпроса за приемането на Западните Балкани в ЕС. Поводът бе срещата на върха в София ЕС-Западни Балкани.

От общо 49 коментара на германци под публикация по темата в www.tagesschau.de нямаше нито един, който да оценява положително приемането на страните от Западните Балкани. Тъкмо напротив. Юзърът Adeberg например бе написал следното: "Европейският влак продължава пътуването си. Следваща спирка - Западните Балкани. А билетите плаща германският гражданин Михаел."

Сърби: "Ние ще мием мръсните чинии в ЕС"

Редакцията на радио Б92 в Сърбия, което е една от най-популярните радиостанции с над 1,5 милиона юзъри, публикува статията на Дойче веле на своя сайт. В продължение на два дни това беше най-коментираната публикация. И отново коментарите бяха изключително негативни. Така например юзърът srrrrrrrrrrdjan пише: "Германия получава много повече от ЕС, отколкото дава. Именно по тази причина в цяла Европа се засилва влиянието на популистките партии, които призовават за съпротива срещу германските икономически и политически хищнически нокти. Германците помагат за развитието на Сърбия и Балканите, но не защото се чувстват свързани с нас, а защото искат да разширят влиянието си в нашите страни и да увеличат доходите си."

"Ние не искаме в ЕС! И те - германците - не искат да ни пуснат", пише юзърът 4Европеец в коментара си за най-четения сръбски новинарски сайт Блиц. А юзърът Боки пише следното: "Нашите политици действат така, сякаш Европа е един голям банкет с много пиене и ядене. Но келнерите отдавна вече нe сервират допълнително. Първите вече получиха най-доброто, а Хърватия, България и Румъния обират трохите, защото закъсняха. Ние ще бъдем приети, за да събираме и мием мръсните чинии".

Юзърът Вида пък проявява разбиране за негативните коментари на германските юзъри. "Ако бях германец, и аз щях да коментирам ситуацията по следния начин: Германците се дистанцират от нови, потенциално слаби членове." Читателят на Блиц Пера пише: "Сърбите не искат да влязат в ЕС. Те и сега са по-добре. Защо им трябва да емигрират легално, за да работят в Германия или Франция, след като им е по-добре да работят на черно?"

Юзърът Сви то знамо пише: "На цял свят е ясно, че ние не сме за там. Само нашият диктатор (юзърът визира сръбския президент Александър Вучич) не иска да го разбере." Иван прави следното предложение: "Нищо не може да се направи, след като не ни искат. Тогава трябва да позвъним на Путин и да му предложим да разположи балистични ракети на наша територия."

Черногорци: "Още отсега сме европейци втора класа"

Материалът на Дойче веле, който бе озаглавен "Кой иска в ЕС?", беше публикуван и  във "Vijesti", най-популярния сайт в Черна гора. Под него четем коментара на Мрдало: "От текста става ясно, че още отсега ни смятат за европейски граждани втора класа. А CRNOGORCI му отговаря: "Нашият президент (Мило Джуканович) затова е тук, за да разсее техния скептицизъм. А що се отнася до германците - това са хора, които до обяд мразят себе си, а след обяд мразят целия свят." Юзърът Cheese е сигурен, че "до 2025 година ЕС ще колабира или ще се свие до своите фискално консолидирани членове. Очевидно е, че идва краят на ЕС!"

След срещата в София редакторът на Дойче веле Кристоф Хаселбах заяви, че е "илюзия Западните Балкани да станат членове на ЕС. На страницата във Facebook на албанската редакция на Дойче веле, която е посещавана от юзъри от Албания, Македония и Косово, един потребител с инициали Ц.Б. отговаря: "Това не е илюзия. Милиони хора от Западните Балкани вече живеят в ЕС." Читател с инициалите Е.С. пък смята, че "освен Германия и Франция, никоя европейска страна не заслужава да бъде член на ЕС."

Юзърът К.Л. споделя резервите на много граждани на страните от Западните Балкани: "Ние не бива да влизаме в ЕС, защото не сме конкурентоспособни. Присъединяването ни към ЕС ще бъде още по-лошо за нас, защото ще загубим и малкото независимост, която имаме сега."

Босненци: "Европейците предпочитат бежанци без документи"

В Босна и Херцеговина публикацията на Дойче веле беше препечатана в сайта Nezavisne novine ("Независими новини"). Потребителят Dekan пише под нея: "Ние пък не искаме повече ислямски фундаменталисти." В профила на босненската редакция на Дойче веле във Facebook изпъква коментарът на един потребител с инициали Р.К.: "Окей! Те не искат Западните Балкани. Това си е тяхно право. Защо обаче се възмущават и крещят до небесата срещу влиянието на Русия, Турция или Китай?"

Потребителят И.С. е сигурен, че "европейците никога не са се интересували от нас. С изключение на това: когато става дума за работна ръка." М.У. пък задава следния въпрос: "Европейците могат да си позволят Хърватия, Гърция, България, Унгария и Полша. Те по-добри ли са от нас?" М.Л. коментира скептично: "Колко проблематични са Западните Балкани за ЕС показва фактът, че европейците са по-склонни да приемат милиони бежанци от Африка, Близкия изток и други страни без паспорти и документи вместо тукашните хора."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
20
 
21
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 5 години
" Сърби ,босненци, албанци - Не искаме в ЕС " ТУК УМИШЛЕНО ПРОПУСНАХТЕ И БЪЛГАРИТЕ ! БЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ ЕС, НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ИМАТ НИЩО ОБЩО С ТАЗИ НАЦИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ. САМО ИМИГРАНТИТЕ ИСКАТ И МИЛЕЯТ ЗА ЕС, ВЪПРЕКИ ЧЕ УНИЩОЖИ СТРАНАТА ИМ. ИМИГРИРАЛИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИТЕ. ТЕ СА БЪЛГАРОМРАЗЦИ. ПОДЧЕРТАВАМ ИМИГРАНТИТЕ НЕ БЕЖАНЦИТЕ, ИМА РАЗЛИКА.
305
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да направят коментирането регистрирано. Какви са тия к-уровр и простотии! Простотия българска! Ето заради такива индивиди смятам да емигрирам, верно е, че 80% са ***.
304
0
 
12
 
! Отговори
фак...ти преди 5 години
Това не е вярно!!!Те са навсякъде из цяла Европа работят и живеят от както Тито разреши да пътуват по целия свят.
303
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Темата е интересна, коментарите са страхотни!
302
1
 
9
 
! Отговори
край преди 5 години
Гледал си югославски филми и в тях се осмиваше И държавата. Това беше защото в тази държава имаше свобода на словото и беше доста демократична.Като пътувате по магистралата в Сърбия паркингите са "почивалище" а в Хърватия "отморище" та толко им е разликата.В глобалния свят Французи и германци се разбраха нищо че са воювали векове. И това е щото по отделно са малки народи. Българи - сърби -хървати - словенци - амкедонци и черногорци не могат - хем се разбират без преводач.
301
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста югославски филми съм изгледал и навсякъде се вижда, че са пародия на държава. Може ли да обясните как дори най-близките до сърбите - црногорците, се дистанцираха от Београд?
300
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Югославия беше една мини империя на сърбите, които се опитаха да наложат православната си простотия на останалите нации - доста по-цивилизовани от самите сърби. На мачовете между Цървена звезда и Динамо-Загреб, хърватите викаха на сърбите ци-га-ни. Словенците са тотално различни - почти австрийци. Жителите на Вардарската бановина въобще не знаеха на кой свет са след упражненият от сърбите масов терор и културен геноцид. Югославия - прогнила ***, която се саморазпадна от едно духв ане.
299
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно.Какво хубаво видяхме ние от ЕС,освен,че политиците ни забогатяха.
298
8
 
17
 
! Отговори
Край преди 5 години
Югославия беше една от най-хубавите за живот страни в света. Социална държава със свободни граждани които пътуваха и работеха където си искат в Европа. Председател на движението на необвързаните във военни съюзи страни. С морето и островите на Хърватия, Планините на Босна и Херцеговина и Словения и полето на Сърбия. Не се хареса това на САЩ и НАТО.Жалко.
297
2
 
8
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 5 години
Каква прекрасна българска дума -"юзер" !
296
5
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Така че въпросът А защо се включват чак когато Ч.А. забива знамето над Райхстага?, е изцяло манипулативен. Великобритания и САЩ се включват много преди *** изобщо да е започнала война с Хитлер. На практика Великобритания е птслабила Хитлер още преди да започне превантивната му война срещу евразийските ***. А евразийските *** са били толкова жалки, че Хитлер дори отслабен е стигнал до Москва за три месеца.
295
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - "никой не ги язди, като нас"Язди те собствената ти простотия! Затова си на такъв хал!
294
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да дойдат китайците и първо да се заселят в Северозападна България. Тогава не ни е нужен ЕС.
293
1
 
1
 
! Отговори
До 295 преди 5 години
Много моля,провери показатели като GDP PPP per capita и HDI и тогава приказвай! Много мразя невежи хора!
292
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Източна Европа и Балканите в частност са клоаката на Европа, найпропадналото и бедно място на целия континент и гражданите им в действителност са не второ , а десето качество хора. 1/3 от населението е мюсюлманско, В Босна 40% от населението е безработно, а в двете средната заплата е ?150! Ами източноевропейската Молдова, единствената европейска (измислена) страна с ИЧР среден? Ами чалгията , ами нашата *** Булгарпрадеш? Гето на простотия, селяндурщина, комплекси и изостаналост.
291
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно пък сърбите, които са плъзнали навсякъде, не ми се вярва да плюят така и да не искат влизане в ЕС. Но пък погледнато от друга страна, прибират солени такси от транзитно преминаващите (милиард и нещо евро на година) и влизайки в ЕС ще изпуснат тези приходи та може и да са прави да се дърпат.
290
5
 
14
 
! Отговори
д преди 5 години
Хибридната война продължава, троловете заработват рубли и копейки. Сърбия и Черна гора били на светлинни години пред нас, написал някой отдолу и веднага му напляскали плюсове ***. Това може да го напише или някой дето заработва рубли, или абсолютен ***, дето не е стъпвал във въпросните държави. Русофилска Сърбия, дето дизела е 2,80лв, селата и тротоари нямат, а автопарка е поне 10-15 години по-стар от нашия, градовете са доста мръсни.....нови сгради почти няма....
289
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако в Европа е толкова зле защо пияндетата-*** чакат до припадък пред консулствата за виза????" Не знам дали припадат, докато чакат за виза, но ще ти кажа какво ВИЖДАМ в Европа /обиколила съм почти всички държави/. Има руснаци МНОГО, ама наистина много, но... като туристи. Те пътуват и почиват нашироко, отсядат в хубави хотели, обикалят по екскурзии комфортно,пръскат пари по ресторанти. В тези ресторанти, впрочем, където чиниите ги мият българи...
288
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не искат,нека да си живеят в мизерия!Ние сме си добре но,*** не искат да е така!
287
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато чехите не слушаха СССР изпрати войски, България също изпрати 30 танка. Жертвите от военната намеса бяха екипажа на един руски танк който панда в пропаста защото на един завой чешки провокатори бяха наредили деца с надежадата да ги прегази но водача отклони рязко танка, и един български войник който беше примамен от чешки девойки, заклан и изхвърлен в една канавка от чехите. А какво се случи с Югослвавия когато не искаха да слушат САЩ - бомбардираха ги уранови бомби и избиха хиляди сърби,