1941-1944: Когато България инвестира милиони във Вардарска Македония

Става дума за около 100-150 млн. лв. днешни пари, казва македонски историк
Обновена: 31 май 2018 11:20 | 27 май 2018 16:33, Екип на Bloomberg
90

България инвестира над 100-150 млн. лева във Вардарска Македония в периода 1941-1944 г. Това каза историкът д-р Сия Никифорова от Македонския научен институт (МНИ) в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Поводът за гостуването ѝ беше представянето на нейната книга "Българската стопанска политика във Вардарска Македония (1941-1944)".

"Държавата ни губи тези инвестиции. Става въпрос за между 60 и 70 млрд. лева без разходите на определени министерства, които не разглеждам в книгата – военното, вътрешното. Но ако трябва да вземем предвид и техните разходи – около 100 млрд. лева /.../ Съизмеримо в днешните пари е може би около 100-150 млн. лева или малко повече", каза тя.

По думите ѝ, България получава тези територии за временно управление, но демонстрира истински ангажимент към областта.

"Нейното икономическо и културно възраждане стоят на първо място пред управляващите в София и точно това правят те там и с инвестициите, които предприемат, и с човешкия потенциал, който изпращат от старите предели на страната и който предава и опита си на тамошното население. Действително ангажиментът е ясен и той е с една цел – да се подобри стандартът на живот в областта и да се изградят определени клонове в икономиката. Това е основната цел – икономическо и културно възраждане на областта", разказа още македонският историк.

Повече исторически факти за отношенията между държавите на Балканите от периода след Първата световна война и Втората световна война вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
21
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Бил съм в Македония имах и приятели там,от тях знам,че 1941-44година там българите са били окупаториСигурно е истина,че България е инвестирала там някакви пари имали са разходи за издръжката на армията но повечето македонци тогава не ни искаха показвали са ми карта на Македония с българска територия и Бяло море Солун,че са тяхни и имат претенции.Сега не знам може да са си променили мнението за което аз не вярвам.
39
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Било е територия на друга държава и България никой не я е канил там нито да окупира, нито да инвестира. Каквито и инвестиции да е направила, тамошното население не се чувстват българи, нито са се чувствали тогава, нито се чувстват българи сега. С тази политика на обявяването им едва ли не за българска провинция повече отблъскваме Македония, отколкото я привличаме към нас. Просто трябва да признаем реалностите и да поддържаме добри отношения, ако има някога по-голямо сближаване, добре дошло.
38
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наложило се е да "инвестира" - всяка окупация струва скъпо, а българските войски там по това време са били окупационни.
37
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35 Това не е вярно, в Македония бългапите са строили пътища, училища, болници...но като сте чели от фалшифицираните сръбски учебници, кой ви е виновен, че сте исторически неграмотни и морално деградирали.България е дала в Македотия свои пари, не е взела даром, като сърбите.То, затова и им отнеха изкуствената държава Югославия, защото тези, които платиха за нейното изграждане, си я взеха обратно.
36
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 Да, инвестирала "е Сърбия там, с масови убийства грабеж и прогонване на българи от Македония .С пари от българските репарации, като ограби българската авиация-все западни самолети, след Първата световна,с подарените й от запада след Втората световна война, с плана Маршал-безвъзвратните 43 млд, които получи Тито.С част от тях кръволокът построи Голи оток, където датри непокорните българи.
35
12
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
Сакса е дал пари от джоба на българите за да сее там жито за фашистката армия после с влакове са извозвали житото за Германия, няма се учудя ако са закарали и златото в Райха за да е на сигурно място. Как нямаш нищо общо ти си потомък нa Саксобурготските царе.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31 Монархо, не монархо, парите са си пари, те и труда ни са са дадени на Вардарска Македония, заселена предимно с бъргари,дори и след Кървавата сърбизация, колкото и сърбоманите, и българските комунисти от БСП-***, да отричат това.Понеже са гн75319иди, тях дори сърбите ненавиждаха, наричаха ги:"що южно, то ружно/грозни/".
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
27 Сърбшя бе наказана за геноцид над несърби, по-късно, след кървавата баня, която спретна в Европа, в 20 век, при разпада на Велика Сърбия, маскирана като Югославия,като всичките й генерали бяха осъдени за геноцид, а сръбския народ, затова ,че не е направил нищо да го спре.Така сърбите се записаха в историята, като агресори и сепаратисти.
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"....построяват 262 км теснолинейна жп линия Горна Джумая-Кочани, Кочани-Щръбце. В строежа участват 12 000 работници. Отделно са прокопани 259 км напоителни канали и са залесени 13 692 дка гори в Скопско, Велешко и Дебърско. Прокарана е телефонна линия София-Скопие-Битоля. Започват да пътуват редовни автобуси по направленията Скопие-Кюстендил-София, Сурдулица-Валандово - гара Удово, Дойран-Валандово, Щип-Радовиш-Струмица, Струмица-Петрич. От държавните финански са отделени 20 400 000 лв за ....
31
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
монархо-фашистка българия НЕ Е България. Нямаме нищо общо с онази пасмина убийци и кръволози освен че живеем в свободна земя над която онези клаха и бесиха преди да ги достигне народния съд.
30
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
16,17 Сърбеещите се македонци от българска Македотия, заедно с българските комунисти, днес социалисти, създатели на"македонската нация и език",са *** и неблагодарници.На тях,като и на сърбите, и руснаците, никога не им стига , да получават пари даром, както и чужди територии, на последните.
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанците след ПСВ са около 350 хиляди и са основно от Тракия - егейска и Одринска, от Македония като цяло има малко бежанци по това време
28
19
 
7
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Не че нещо за историчката, ама по тази логика Сърбия е инвестирала къде къде повече. Тя е там 100 години и отгоре.
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16 и 17.След Кървавата сърбизация на българската област Македония, когато сърбите избиват българите там, които отказват да се нарекат "сърби"; ограбват ги и прогонват наши сънародници, българия увеличава своето население с 1млн и половина, от сгеклите се към нея бежанци -българи от Македония.На останалите сърбите променят имената, като прибавят накрая"ич", или"ски".Но тогава понятието"генозит"не е битувало в международния ред.
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шперплат Има и милиони отмъкнати от СССР , -ОТКРАДНАТИ . И КАТО РЕПАРАЦИИ ОТ БЪЛГАРИЯ
25
2
 
11
 
! Отговори
Шперплат преди 5 години
тези пари не се губят...но, онези милиони за танков завод в Етиопия и разни други инвестиции в Африка и Либия са загубени завинаги
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сумата е много по-голямя. незнам кой е изчислил че 100 млрд тогавашни се равянват на 100-150 млн, истината е че по това време вардарско е било най-бедната част от т.н. кралство Югослявия дори и училища не е имало по селата, нещо повече сърбите след 1920 година разрушават много от селските училища, дефакто към 1940 година областа е била доста по-бедна от времето когато е била част от Османската империя
23
1
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
копи-пейст"...Златните активи на Югобанката са били в Белград (секвестирани от германците). А на нас е останало моралното задължение да обменим левове (които имат някакво покритие) срещу шума наречена "динари" (които и за клозет не стават). ..."
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мaдридският алкохолизиран конекрадец като иска дворци сега да отговаря и за изразходваните средства.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА СПОРЕД ОФИЦИАЛНИ ДАННИ БЪЛГАРСКИТЕ БЕЖАНЦИ СА МЕЖДУ 500-600ХИЛЯДИ ОТ ЦЯЛА ГЕОГРАФСКА МАКЕДОНИЯ НЕ САМО ДНЕШЕН БЮРМ,КАТО ГОВОРИМ ЗА ПЕРИОДА ОТ 1878 ГОДИНА ТА ДО КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА А И СЛЕД НЕЯ!САМО В СОФИЯ СА БИЛИ НАД 100000 ЧОВЕКА,ПИРИНСКО,ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ МЕЖДУ ВАРНА И ПЛОВДИВ,ЧЕРНОМОРИЕТО,ЕДНА РАВДА Е ОСНОВАНА ОТ БЕЖАНЦИ ОТ ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ!ОТ 1200000 ХИЛЯДИ ПО ВРЕМЕ НА ЕКЗАРХИЯТА СЪРБИЯ ЗАВАРВА 500000 ХИЛЯДИ ЧОВЕКА ЕКЗАРХИСТИ!