1941-1944: Когато България инвестира милиони във Вардарска Македония

Става дума за около 100-150 млн. лв. днешни пари, казва македонски историк
Обновена: 31 май 2018 11:20 | 27 май 2018 16:33, Екип на Bloomberg
90

България инвестира над 100-150 млн. лева във Вардарска Македония в периода 1941-1944 г. Това каза историкът д-р Сия Никифорова от Македонския научен институт (МНИ) в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Поводът за гостуването ѝ беше представянето на нейната книга "Българската стопанска политика във Вардарска Македония (1941-1944)".

"Държавата ни губи тези инвестиции. Става въпрос за между 60 и 70 млрд. лева без разходите на определени министерства, които не разглеждам в книгата – военното, вътрешното. Но ако трябва да вземем предвид и техните разходи – около 100 млрд. лева /.../ Съизмеримо в днешните пари е може би около 100-150 млн. лева или малко повече", каза тя.

По думите ѝ, България получава тези територии за временно управление, но демонстрира истински ангажимент към областта.

"Нейното икономическо и културно възраждане стоят на първо място пред управляващите в София и точно това правят те там и с инвестициите, които предприемат, и с човешкия потенциал, който изпращат от старите предели на страната и който предава и опита си на тамошното население. Действително ангажиментът е ясен и той е с една цел – да се подобри стандартът на живот в областта и да се изградят определени клонове в икономиката. Това е основната цел – икономическо и културно възраждане на областта", разказа още македонският историк.

Повече исторически факти за отношенията между държавите на Балканите от периода след Първата световна война и Втората световна война вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Македонски ... к'во? Историк ли рече?Хм! Единствените македонски неща, за които съм чувал е мантрата за Александър и за наденицата. Ама то и последното си е една мантра...
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи признавате, че внука на оня вмирисан цар има да връща на българите 150 млн лева.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верке милиарда или милиона?
17
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, исто како што Германиа инвестираше :D *** бре, имате ли ум. Колективна заблуда.
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7 България приела 600 000 бежанци от Македония!!!Посмалете малко!По официални данни бежанците от Турция ,вкл. и от Тракия са около 370хил..Приказките за над 2млн.български граждани с потекло от Македония са силно преувеличени,защото ако някой има дядо или прадядо ,или баба от този край това незначи ,че е македонец!Защото той има и други дядовци и баби които не са македонци!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....според другият 60%/40% ПАК В ПОЛЗА ЗА СЪРБИЯ,за кого се бори Борисов,за сърбоманията и македонизма ли??
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откровения на няколко жители на вардарско по повод договорОТ и "майката БПЦ"- на въпрос наистина ли сте за честни отношения с България и специално с БПЦ-отговорОТ на попоОТ-БЛЪФИРМАЕ ПРЕД СЪРБИТЕ И ВЪЛНУВАМЕ МОРЕТО,ПА БЪЛГАРИТЕ АКО СЕ ХВАНАТ НЕ Е НАШ ПРОБЛЕМ!Втори отговор,според разговор между двама "македонци"които знаят истината ако се стигне до подялба единият казва че 100% от "македонците'ще за СЪЕДИНЕНИЕ СЪС СЪРБИЯ и беше наречен от българските българи "сръбска,***..ия"според другия....
13
1
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
копи-пейст"...В края на 1941 година в Битолско са изпратени 11 500 000 тона храни, а в Скопско 2 000 000 тона за прехрана на населението. ..."
12
3
 
19
 
! Отговори
тнт преди 5 години
МАКЕДОНСКИ ИСТОРИК!?!?! Тази жена е български историк и който е писал това нека иде да види къде е Македонския научен институт - на ул.Пиротска в София. Там някога беше кино "Македония". Надявам се,че това е плод на елементарно незнание,а не на политическа провокация.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е самата истина,някой гръцки историци изследвали /включително и в бг архиви/българското управление в ,,окупираните" територии ,с изненада констатирали ,че България е отделяла средства за Вардарска Македония 7-8пъти повече от Беломорието при положение, че територията осигоряваща излаза на Бяло море е икономически по- важна!
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мерси, 4! Работят нашите. По същия начин Хекимян от БТВ интервюира в Скопие ,,случайна,, македонска гражданка. Само забрави да отбележи, че госпожицата преди време бе студентка у нас и участваше в разкопки с групата на Даниела Агре!
9
14
 
7
 
! Отговори
л преди 5 години
До Анонимен"Защо подпомагат македонистите??ЗАЩО!"защото така им е наредено от Американското посолство - да се разпали война на Балканите - това е заповедта на "големите началници", както зе изразяваше ***
8
8
 
17
 
! Отговори
к преди 5 години
македонците са пълни нещастници - страхливо, подло, мързеливо и продажно племе !
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България приема СТОТИЦИ ХИЛЯДИ,между 500-600000 бежанци от цялата Македония,тая ИСТИНСКАТА МАКЕДОНИЯ,най-много от егейския дял,после от вардарския,след което другото което остава там и се свързва със Сърбия и Югославия и след погромите и убийствата ЖИВО ОСТАВА САМО ГЪВКАВОТО да не кажа ПОДАТЛИВОТО НА ВСЯКАКВИ ЧУЖДИ ВЛИЯНИЯ!!Ако преди десетки години е имало причина да се борим за вардарско питам КАКВА Е ПРИЧИНАТА ДА ГО ПРАВЯТ ЛИГАВИТЕ НИ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ДНЕС?Защо подпомагат македонистите??ЗАЩО!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата страшни неблагодарници.Взимат бг.паспорти и в същото време се скъсват да плюят по България.Двуличници.
5
8
 
5
 
! Отговори
Bg izmet преди 5 години
Една шепа бг *** се гаври с останалите българи и им харчи данъците както иска.македонците са нужни на турците и бг управници помагат за това.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонски Научен Институт СЕ НАМИРА В СОФИЯ И ВЪПРОСНАТА ГОСПОЖА или ГОСПОЖИЦА НЕ Е МАКЕДОНСКИ А БЪЛГАРСКИ ИСТОРИК!!Каква е тая ПОТРЕСАВАЩА НЕГРАМОТНОСТ,не се е родил още скопски ИСТОРИ-ЧАР-ЕНИЧЕР който да признае ИСТИНАТА!
3
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Османската империя също е инвестирала! БДЖ е от тях!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя инвестира и в Германия със спогодбите Клодиус и Нойбахер ,ама и там получи потупване по рамото . Даже и ,,данке ,,не казаха .
1
4
 
31
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Само да приемат макетата в ЕС и ще видите какъв нож ще ни забият...