Македония с ЕС и НАТО! Но и под влияние на Русия и Турция!

До края юни Скопие и Атина може да се разберат за името
5 юни 2018 20:55, Екип на Bloomberg
83

През последните години, преди идването на власт на реформаторското правителство на Зоран Заев, Македония беше изолирана държава. Сега правителството в Скопие е посветено на реформаторския подход, на европейските ценности и желанието за промяна върна европейския дух в Македония.

Това обобщи проф. Мариян Гюровски, експерт по национална сигурност в университета "Св.Кирил и Методий" в Скопие, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Като най-голям политически успех за страната той посочи преговорите с Гърция за името на Македония.

"Най-големият успех на правителството на Зоран Заев е, че то се посвети да преговоря с официална Атина и според информацията с която разполагаме Македония и Гърция са много по-близо до намирането на решение на спора за името. Надявам се , че до края на юни ще се стигне до постигането на решение между двамата премиери. Ако Македония не получи покана за членство в НАТО на предстоящата среща на върха или до края на 2018 г. има възможност да се повторят политическите кризи и рисковете за сигурността и да се стигне до дестабилизация", коментира още Гюровски.

Според него руското влияние в Македония е повече от очевидно, има и наличие на агресивни изявления на посланика на Русия в Скопие.

"Също така, не трябва да бъде подценявано влиянието в културен и религиозен план на Турция върху Македония, което може да се превърне в риск през следващите 5-7 години с оглед на модела на управление, който използва турския президент Ердоган не само в собствената му страна , но и в Босна, част от Сърбия и Македония", каза още експертът.

Гюрковски приветства завръщането на България като лидер в Западните Балкани.

Вижте във видео материала целия разговор по темата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
8
 
! Отговори
сърцата туптят преди 5 години
Голямо внимание им се отдаде на тия хайвани.Ако България сега беше това, което е било до сега да е наредила армията на границата с тия и да си върнем западния край.Стига глупости.
62
4
 
10
 
! Отговори
Грек преди 5 години
75, Не съм древен Елин :) , съм просто човек, Грък който иска мир на балканите. И надявам се, че , 90-годишна държава FYROM да си намери името, и да си признае историята си както всички горди народи.А те който имат повече въпроси за Македонска история, могат да посетят Гърцки град Вергина.Лека нощ.
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде лека нощ древен елине!Сегашните македонци нямат нищо общо с тогавашните, също както и вие сегашните гърци с тогавашните, но както вие, така и те имат правото на самоопределение. Като искат да бъдат македонци нека бъдат.
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но ти пак не ми отговаряш, какво общо имат с древните Македонци?.Идентифицират се с тях, както и ти се идентифицираш с древните елини.
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поисканата помощ от МПЦ,поне ни накара да прогледнем,какво представлява БПЦ,или поне настоящият ѝ клир.Който в последния момент се отдръпна,под влияние на руски и сръбски интереси.И без друго,малкото отстанало доверие към БПЦ,ще намалее съвсем и хората ще се отдръпнат от нея.Това бе и целта на външните сили,които искат разкол и безвериев България.Колкото и дарения да прави,от днес нататък,БПЦ вече няма да е това,което е била.
58
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съчувствам ти, но в момента няма ни тракийска нация ни македонска. Претопили са се. Както няма римляни. Претопиха се сред новите племена които населиха Европа.Айде лека нощ..Айде лека. Съчувствам ти и аз. Българска нация също няма. Ако знаеш историята толкова добре колкото твърдиш си наясно с това.
57
3
 
4
 
! Отговори
Грек преди 5 години
67:Ти казваш че те имат общо с древните Македонци, аз ти питам какво?А ти отговаряш че и ние нямаме общо с Елинци защото тогава говорили с почти същият язик и алфавит но различен. Да истина е, защото трябваше модернизация както пример и на Руски език.Но разбирам добре.Но ти пак не ми отговаряш, какво общо имат с древните Македонци?
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонци никога не се споменават никъде като отделна нация.Прочети повечко за формирането на нациите. Това е динамичен процес. В развитието на човечеството нации както умират, така се и раждат нови. Защо отнемаш това право на сегашните македонци? Ами те не искат да са нито българи, нито гърци, нито сърби или албанци. Искат да са македонци. Все едно да не дадеш на сестра ти да се омъжи и да стане член на друго семейство. Оставете хората сами да се определят. Така ги отблъсквате още повече.
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да чета. Достатъчно книги съм изчел. И а ТИ КАТО ИСКАШ ДА СПОРИШ ПО ИСТОРИЯ ПЪРВО ЧЕТИ И СЕ ИНТЕРЕСУВАЙ. Знам историята по-добре от тебе.Съчувствам ти, но в момента няма ни тракийска нация ни македонска. Претопили са се. Както няма римляни. Претопиха се сред новите племена които населиха Европа.Айде лека нощ.
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска държава отново се появява на картата на Европа през 1878-мо година. Докато Македонска държава след смъртта на Александър не съществува..Както българска държава се появява след вековно отсъствие през 1878, така и македонска държава се появява след вековно отсъствие през 1991г.и дори и ние я признаваме. Не го ли знаеше това?
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58:Прочете моля пак 26.А ти прочети пак N28
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми от философиите ти. Изсмукани са от пръсти. Нищо не можеш да напишеш за македонците просто защото ни са имали държавност. Това е положението, колкото и да ти е неприятно.
51
3
 
7
 
! Отговори
до 59 преди 5 години
Не четеш ли какво съм писал? Или сега чуваш за историята писана от Паисии.Българска държава отново се появява на картата на Европа през 1878-мо година. Докато Македонска държава след смъртта на Александър не съществува.Българите са споменавани много пъти в историята на Турция с борбите си за църковна независимост и после за политическа независимост. Македонци никога не се споменават никъде като отделна нация
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонци или тракийци..Защо си мислиш, че едното изключва другото?
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После българите се споменават многократно във връзка с борбите за Църковна независимост. Официално Султана .Македония се споменава и в съюзният доковор на СФРЮ като автономна република. После след разпада на федерацията възкръсва също като България през 1878а.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сега тук били македонците, ама били тракийци. Уточни се какви сте. Македонци или тракийци. Има голяма разлика, а и местностите, които сте населявали са различни. Голяма каша е в главата ти. Разбирам желанието да се изкарате някакъв отделен народ ама поне малко трябва да се съобразявате с историческите факти.
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След Щищман българска държава се споменава в....Точно никъде. Защото такава държава няма.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ясно че единството което си чел е книгите в Скопиянските училищата в който пишат за голяма Македония от Благоевград до Вергина.Но само да ти кажа че мечтите са безплатни..Дори не съм стъпвал в Скопие :)Не ми отговори какво общо имате вие.Питах риторично, знам, че нищо освен мегали идеята. Безплатно е, както сам каза, мечтай на воля!
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След Щищман българска държава се споменава в ` История славянобългарская`, писана от Паисии Хилендарски, който е роден в Петрич. После българите се споменават многократно във връзка с борбите за Църковна независимост. Официално Султана издава декрет за правото на българите да имат самостоятелна църква. В този декрет се споменава и областта Македония, където църквите са дадени на българската Патриаршия. През 1878-*** година Българската държава възкръсва.
44
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешните българи сме смесица от Аспаруховите българи, славяните и тракйците. ...Именно, македоните са едни от тези които са били тук преди да дойдат аспаруховци. Не бих го нарекъл славяни, по-скоро са траки. Но не са елини.