Демокрацията по света е в криза! А национализмът се надига

За тайния дневник на Хитлер - в книга на гръцки историк
6 юни 2018 20:30, Екип на Bloomberg
134

Възраждането на фашизма в Европа се дължи основно на икономически фактори и на неграмотността. Вина за явлението имат и правителствата на държавите, които не успяват да осигурят добро бъдеще и сигурност за гражданите си. Това каза гръцкият историк Харис Влавианос в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Нека не забравяме, че живеем в една епоха на крайно потребителство, в едно консуматорско общество. Има стремеж към пълното щастие и този, който не може да участва в това или да го притежава, е отхвърлен от обществото", каза още Влавианос.

По повод завръщането към крайните идеологии ученият каза, че много често самите лидери на държави подхранват тези идеологии. Национализмът също се подкрепя от правителствата, смята историкът.

"За сметка на това при демокрацията се наблюдава криза както в Западна Европа, така и в САЩ. Причината е в големия брой хора, които не са получили от демокрацията това, което са очаквали и в следствие на това се обръщат срещу нея. Демокрацията е бавен процес, изискващ бавни процедури. Лидери, които обещават преки и бързи резултати печелят много по-бързо привърженици", каза още Влавианос.

Според него в такива времена единството на Европа е от изключително важно значение за стабилността на държавите в нея.

"На Европа не бива да се гледа просто като на икономически съюз, на един обикновен пазар. Трябва да има фокус върху културната страна. Очевидна и наложителна е необходимостта отново да преоткрием и да издигнем европейските си ценности. Да издигнем онова, което ги обединява, а не онова, което ги разединява", категоричен е историкът.

Влавианос, който е и автор на книгата "Тайният дневник на Хитлер", коментира и личността на фюрера.

"Предполага се, че Хитлер си е водил дневник в затвора. Този дневник е изгубен и в момента не съществува. В книгата "Тайният дневник на Хитлер" именно този дневник е възпроизведен и възстановен", каза историкът.

Той е убеден, че светът щеше да бъде много по-различен, ако не беше съществувал Хитлер.

"Това обаче не означава, че нямаше да имаме друг вид кризи. Евентуално щяхме да имаме други войни, но светът, какъвто го познаваме днес, е последствие на някои от решенията, които е взел самият Хитлер", смята Влавианос.

Според историка причината за наличието на толкова много митове за личността на Хитлер е желанието на хората за търсене на тайни и конспирации. Влавианос смята, че голяма част от нациите се крепят и са единни именно на базата на създаването на подобни митове. Ролята на историците, според него, е в демитологизирането на подобни личности, което да доведе до стабилни и верни основи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SharkНационализмът се създава точно от тези,които ограничават човешките права и въвеждат терор върху обществото.Фашизма е новата стара гилотина за натиск върху обществото,ако недоволства от безправието.Чрез фашизма се налагат диктатури и насилие над населението https://bg.wikipedia.org/wiki/Гръцка_военна_хунта
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Златна зора е създадена през 1980 година от осъждания неонацист Николаос Михалолиакос, по поръчка на един от водачите на военната хунта от 1967-1974, затворника полковник Георгиос Пападопулос.На 28 септември 2013 г. лидерът на партията Михалолиакос и други депутати и активисти на партията са арестувани по обвинения в образуване на престъпна организация и в провеждане на убийства и изнудвания, както и в репресии над имигранти. Активистите на партията продължават да бъдат в затвора в очакване на т
75
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Няма такова неща като демокрация. От надигащия се национализъм се страхуват евролапачите и онези които създадоха изчадието ЕС за да печелят на гърба на хората- презокеанските евреи. Добре е същите тези да прочетат и да разберат третият закон на Нютон.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на хунтата мъчението става умишлена практика и е извършвана както от полицията, така и от гръцката военна полиция, като приблизително 3500 души са затворени в центрове за мъчения, управлявани от армията Examples of the types of torture commonly used include (amongst others): Удари върху стъпалата на краката с пръчки или части от метални тръбиСексуални мъчения като вкарване на обекти във вагината или ануса и рязкото им въртене или вкарване на маркуч в ануса и вода под силно наляганеДушене на хората и навиране в устата на парцали напоени с урина и екскрементиОткъсване на коса о
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация никога не е имало. Това е просто гръцка дума за утопия, както социализма и комунизма.
72
0
 
7
 
! Отговори
ЕХО преди 5 години
КЪДЕ Е ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ В ЕВРОПА---ХАХАХА-НЕМА И НЕ Е ИМАЛО ТАКОВА ЖИВОТНО--ИМА И СИ ИМА ДИКТАТУРА НА КАПИТАЛА--ТОВА ЧЕ ПАРТИИКИТЕ СЕ ВЪРТЯТ ВЪВ ВЛАСТА ПОД РАЗЛИЧНИ НАИМЕНОВАНИЯ Е ПОРЕДНАТА ЗАБЛУДА...КАПИТАЛА УПРАВЛЯВА И ХВЪРЛЯ ПО НЕКОЕ КОКАЛЧЕ НА НА ДИВАНЕТАТА ДА НЕ ПУКНАТ ОТ ГЛАД--ВЕЧЕ ГО НЯМА СССР И ВИТРИНАТА НА БЛАГОДЕНСТВАЩА ЕВРОПА СЕ ПРЕМАХНА000--СЕГА ЗА ТЯХ СЕ ГОТВИ ЕДИН ГОЛЯМ И РЪБЕСТ....ХАХАХАХАХ
71
0
 
16
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
НИКОГА ПРЕЗ КАПИТАЛИЗЪМ НЕ Е ИМАЛО ДЕМОКРАЦИЯ ! И НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ИМА.
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гъркът е едно лицемерно животно което е свикнало само да яде и пие на аванта неслучайно банка на гръцки е трапеза .Окрадаха Европа ,сега тоя с дългия нос седнал ЗА ДЕМОКРАЦИЯ ДА ГОВОРИ .Това е все едно пироман да води семинар по безопасност при пожар !
69
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А просто комунистите доведоха света до нова катастрофа ,но това естествено няма как да се каже от тях!Те днес си викат либерали,демократи и тн .Но са си пак същите !
68
4
 
5
 
! Отговори
х преди 5 години
Гърците са преживяли ужасна военна фашистка хунта и фашизмът там трудно вирее или вирее само ако е спонсориран отвън."Историческите последици от управлението на хунтата оставят дълбоки следи, които се виждат все още и до днес в Гърция. Във вътрешен план липсата на граждански права и последвалите репресии създават чувство на страх и преследване сред голяма част от населението, като по този начин се появява травма и разделение, което трае дълго след падането на хунтата. Кипърското фиаско има траг
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възраждането на фашизма в Европа се дължи основно на икономически фактори и на неграмотността..да се чете: брадърите преминават в противоположното състояние на досегшното, което се изчерпа от към възможност за управление на маситеВина за явлението имат и правителствата на държавите, които не успяват да осигурят добро бъдеще и сигурност за гражданите си..да се чете: вина има изчерпалата се форма на управление, чрез хартиени пари, неосигуряваща добро бъдеще на капитала и неговата сигурност
66
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май не става дума за демокрация, а за дивокрация.Гледайте как демократичните държавици се борят демократично да ни унищожат!
65
0
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
*** ми е през хурката демокрацията по света!
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до #70: Напълно си прав за дисциплината,но дисциплина осъзната в рамките на една обща за народа кауза,която ,за съжаление е въпрос на дълъг процес,който започва от семейството,преминава през училището и опира до националната душевност.Някой да вижда в това мястото на политиката?Политиката може да бъде само средство за постигане на гореизброеното,а не както сега,ТЯ да го определя!И докато народът на една държава се формира в подчинение на политиката,резултатът ще бъде това,което сме!
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията е дума,с която замъгляват съзнанието на плебса. В "реалността",тази "система е просъществувала не-повече от около 70 години,през 5-ти век пр.н.е,в града-държава Атина и се е сгромолясал под собствената си тежест(от около 400 хил.население на Атина,"демократи",са били около 30 хил.души,ОТГОВАРЯЩИ НА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ!Останалите са били,без права - робите(около 350 хил.),ЖЕНИТЕ,пришълци от други полиси,НЕСЛУЖИЛИТЕ В АРМИЯТА!!!Някой да вижда сегашната "демокрация" тук???!!!
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация преведено от Гръцки е народовластие - тоез за демокрация може да се говори само тогава,когато народа а не някакъв си там елит е законодател,изпълнител,уведомител,разобличител и съдник на всички процеси и взаимоотношения протичащи в което и да било общество! С други думи ако демокрацията е представителна,тя просто не е демокрация! Защото това е все едно глутница вълци да твърди,че действа от името и в интерес на овчето стадо!!!
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средиземномораската цивилизация от многовековно взиране в пъпа си не забеляза, че е на изчезване.Азиатци, африканци и южноамериканци са море от човешка маса, в което бледоликите с рецесивните си гени просто изчезват.Немците решиха, че могат да повторят трика с турската работна ръка от 80-те.Да, ама не, светът се промени, най-малкото, защото днес ги има Китай и Индия.
60
3
 
22
 
! Отговори
Димитър Благоев преди 5 години
Демокрацията е робство!Робство на идеята за права и свободи, и робство на корпорациите и техните подставени лица, именуващи се като политици.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колега зех да се питам да имаш корабен началник на морето да идеш да работиш сервитиор не знам или какво е ако мие на врата изобщо няма да се занимавам с плаж е стана бизнес сътрудник
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всеобща радост списващите в подобни форуми сме малцинство.Да, може би сме по-интелигентни от хората седнали пред телевизора с алкохол и салатка, но сме ...по-яловите в буквалния смисъл на думата.Максимум да има някой от тук пишещите едно-две дечица.Изводът е, че идеалната държава на Платон е химера.Светът винаги ще принадлежи на невежите и плодовити хора.Може би достатъчно умните, тези, чиято е властта над Света, просто приемат този факт.