Демокрацията по света е в криза! А национализмът се надига

За тайния дневник на Хитлер - в книга на гръцки историк
6 юни 2018 20:30, Екип на Bloomberg
134

Възраждането на фашизма в Европа се дължи основно на икономически фактори и на неграмотността. Вина за явлението имат и правителствата на държавите, които не успяват да осигурят добро бъдеще и сигурност за гражданите си. Това каза гръцкият историк Харис Влавианос в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Нека не забравяме, че живеем в една епоха на крайно потребителство, в едно консуматорско общество. Има стремеж към пълното щастие и този, който не може да участва в това или да го притежава, е отхвърлен от обществото", каза още Влавианос.

По повод завръщането към крайните идеологии ученият каза, че много често самите лидери на държави подхранват тези идеологии. Национализмът също се подкрепя от правителствата, смята историкът.

"За сметка на това при демокрацията се наблюдава криза както в Западна Европа, така и в САЩ. Причината е в големия брой хора, които не са получили от демокрацията това, което са очаквали и в следствие на това се обръщат срещу нея. Демокрацията е бавен процес, изискващ бавни процедури. Лидери, които обещават преки и бързи резултати печелят много по-бързо привърженици", каза още Влавианос.

Според него в такива времена единството на Европа е от изключително важно значение за стабилността на държавите в нея.

"На Европа не бива да се гледа просто като на икономически съюз, на един обикновен пазар. Трябва да има фокус върху културната страна. Очевидна и наложителна е необходимостта отново да преоткрием и да издигнем европейските си ценности. Да издигнем онова, което ги обединява, а не онова, което ги разединява", категоричен е историкът.

Влавианос, който е и автор на книгата "Тайният дневник на Хитлер", коментира и личността на фюрера.

"Предполага се, че Хитлер си е водил дневник в затвора. Този дневник е изгубен и в момента не съществува. В книгата "Тайният дневник на Хитлер" именно този дневник е възпроизведен и възстановен", каза историкът.

Той е убеден, че светът щеше да бъде много по-различен, ако не беше съществувал Хитлер.

"Това обаче не означава, че нямаше да имаме друг вид кризи. Евентуално щяхме да имаме други войни, но светът, какъвто го познаваме днес, е последствие на някои от решенията, които е взел самият Хитлер", смята Влавианос.

Според историка причината за наличието на толкова много митове за личността на Хитлер е желанието на хората за търсене на тайни и конспирации. Влавианос смята, че голяма част от нациите се крепят и са единни именно на базата на създаването на подобни митове. Ролята на историците, според него, е в демитологизирането на подобни личности, което да доведе до стабилни и верни основи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията ли.Привиден хаус ,зад който всъщност стои една добре подредена система в полза на малка част от обществото ,което им дава възможността да се само балансира чрез избори.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е демокрацията? Няма никаква демокрация. В щатите демокрацията е фасада, зад която се крие олигархията и после си купува презедент. Президента може да прави всичко, но да не пречи и на една стотна от процента на олигархията.
95
0
 
0
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Всъщност национализма е демокрация с конкретна цел, нашето си е наше и не го даваме на никой, основен принцип на капитализма и демокрацията! Така че ай стига манипулации. За соросогадите и юдеите демокрация е само когато е по техния грабителски модел и задължително да е диктат на малцинството
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация няма и никога не е имало......................тая думичка вече се е изпразнила от съдържание.....................пък и демократите в България са най-големите продажници и изменници!!Поне не са с парламента тия гадини!
93
0
 
2
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До АнонименЗа сега виждаме само руския вариант, къде ги видя английския и немския???
92
0
 
5
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
До Анонимен, то друга демокрация освен фасадната, никога никъде не е съществувала!
91
0
 
2
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
До ДемократТакова като тебе бързо ще ги маргинализираме с въже и куршуми! Демокрация е *** дума, само при произнасянето и, трябва да се разстрелва!
90
1
 
6
 
! Отговори
Историк преди 5 години
До Анонимен: Демокрацията е най-лошата система на управление, доказала своята несъстоятелност още в Антична Гърция! Тя е като комунизма - небъдна, защото изисква голямо ниво на общественото и индивидуалното съзнание, което е напълно психологично невъзможна за човешката психика!
89
0
 
5
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Съвр. гръцка нация е плод също на измама и историческо плагиатство. Демокрацията е измама, театър, фалш, това е плутокрация, и олигархокрация, управление на богатите престъпници, които продължава да стават все по-богати като крадат от народа, от държавата. Хитлер просто изпревари времето си, и се самоунищожи с налудничавата идея за арийската раса и избиването на евреите. Но дълбоко в основите си национал-социализмът е правилен и е спасение за Европа, особено сега при пълната евро-деградация.
88
0
 
3
 
! Отговори
# преди 5 години
Потърсете мнението на Чърчил за демокрацията :)Демокрацията се определя от нивото на средностатистическия избирател - ако той е необразован, то и демократичния му избор е необразован и неинформиран - от там идват и повечето проблеми и шоуменски изпълнения.Както и социалните платформи, които дават лесна възможност на неуки, но амбицирани хора, да се обединяват в подкрепа на абсурдни каузи (полскоземци, ***, хора с ментални проблеми искащи да им вярваме, че не са болни и т.н.).
87
0
 
1
 
! Отговори
Тръбас преди 5 години
Азс съмс гръкос ис нищос нес разбирас. Защотос съмс гръкос лииис, амис незнамс.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не в виновна демокрацията, демокрацията е най-съвършената система, ами хората са висновни защото не я прилагат правилно.
85
6
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Демокрацията е най-съвършената система. Демокрацията няма алтренатива, демокрацията е краят на историята и никога няма да има друга система. Който се обявява против демокрацията трябва да бъде маргинализиран.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова българска критовалута Grosh org.
83
2
 
5
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Демокрация означава робство и нищо друго. Още в Древна Гърция, първата демокрация, там права и свободи са имали гражданите, които са били не повече от 20% от населението, а 80% са били роби и свободни безправни чужденци. Не знам какво и хвалят на тази демокрация - тя винаги е била в криза.
82
1
 
6
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Това ми хареса :)"Причината е в големия брой хора, които не са получили от демокрацията това, което са очаквали и в следствие на това се обръщат срещу нея!?"И все повече хора ще стават, дето очакват да получат нещо!
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е казано точно - фасадната демокрация по света е в криза.
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕХО Прав си "КЪДЕ Е ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ В ЕВРОПА---ХАХАХА-НЕМА И НЕ Е ИМАЛО ТАКОВА ЖИВОТНО--ИМА И СИ ИМА ДИКТАТУРА НА КАПИТАЛА--ТОВА ЧЕ ПАРТИИКИТЕ СЕ ВЪРТЯТ ВЪВ ВЛАСТА ПОД РАЗЛИЧНИ НАИМЕНОВАНИЯ Е ПОРЕДНАТА ЗАБЛУДА...КАПИТАЛА УПРАВЛЯВА И ХВЪРЛЯ ПО НЕКОЕ КОКАЛЧЕ НА НА ДИВАНЕТАТА ДА НЕ ПУКНАТ ОТ ГЛАД--ВЕЧЕ ГО НЯМА СССР И ВИТРИНАТА НА БЛАГОДЕНСТВАЩА ЕВРОПА СЕ ПРЕМАХНА000--СЕГА ЗА ТЯХ СЕ ГОТВИ ЕДИН ГОЛЯМ И РЪБЕСТ....ХАХАХАХАХ"
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да се премахнат всички права и социална подкрепа на населението.Филма "Фашизъм-реваншизъм 21" век е в три варианта - англиски,немски,руски.
78
4
 
2
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 5 години
Хитлер е жив. В Аржентина. Виждали са го там. Заедно с Елвис Пресли и Джими Хендрикс!